Makeup declutter: Kako pravilno napraviti veliko čišćenje kozmetičke torbice?
Makeup declutter: Kako pravilno napraviti veliko čišćenje kozmetičke torbice?

Makeup declutter: Kako pravilno napraviti veliko čišćenje kozmetičke torbice?

Ima li više opuštajućih videa na društvenim mrežama od temeljitih decluttera? Ova rubrika na beauty kanalima je izrazito popularna, prije svega jer ima nešto oslobađajuće i osvježavajuće u rješavanju viška stvari. Daje nam osjećaj novoga početka, a ono što je tu najslađe jest činjenica da je tada sve moguće.

Pratite li aktivno zbivanja na beauty sceni, zasigurno je vaša kozmetička torbica sve punija – što proizvodima koje aktivno koristite, što proizvodima koje baš i ne volite. Za red, ali discipliniranost u kupnji, preporučuje se povremeno napraviti detaljan declutter. Onaj u kojem najčešće imamo značajnih viškova neupitno je makeup.

Zašto pobacati hrpu kozmetike?

Isušene lakove za nokte, razbijeno rumenilo i paletu u kojoj su ostale samo one nijanse koje nikad ne koristite uz nezaobilaznu hrpicu starih, nekoliko puta korištenih ruževa za usne ostavite iza sebe i u novi mjesec zakoračite sa savršenom beauty kolekcijom. Omiljeni proizvodi bit će sve što vam zapravo treba. I među njima zasigurno će se naći nekoliko onih koje ćete trebati zamijeniti novim proizvodom.

Sezonsko čišćenje idealno je na proljeće kada želimo s prvim toplim sunčevim zrakama nekako dopustiti nama, životu, prostoru i stvarima koje su nam bitne – da procvjetaju. U slučaju vaše makeup kolekcije, to ćete uspjeti samo ako je – pročistite!

Što je makeup declutter?

Makeup declutter označava čišćenje vaše makeup kolekcije. Za početak pretpostavlja sortiranje artikala, bacanje onih koji su potrgani ili im je prošao rok trajanja, odvajanje preostalih proizvoda na one koje trošite, one koje ne koristite i one koje baš ne volite. Tek preostali dio makeupa može ostati kod vas – i onda ga prije spremanja morate i temeljito očistiti.

Pristupite makeup declutteru kao opuštajućem nedjeljnom zadatku uz kojega možete ispijati šalicu čaja ili kave, slušati glazbu i naprosto sortirati.

Kako započeti makeup declutter?

• Izvadite sve proizvode iz ladica/torbica
• Očistite ladice/torbice
• Krenite s bacanjem pokvarenih i/ili potrganih proizvoda

Makeup proizvodi koje već danas možete baciti

Ruževi stariji od godinu i pol dana

Ruž za usne je jedan od makeup proizvoda koje jako rijetko izbacujemo iz naše kolekcije. Ipak, rok trajanja ruževa za usne je tek 12 do 18 mjeseci. Izbacite sve ruževe za usne starije od godine i pol dana i novu godinu započnite s nekoliko omiljenih favorita. Osim starih ruževa za usne iz svoje kozmetičke torbice izbacite i sve one u čijoj ste teksturi primijetili promjene poput grudica.

Također, svi ruževi za koje se uopće ne možete sjetiti kada ste ih kupili – moraju ići u smeće!

Tekući ili kremasti proizvodi stariji od godinu i pol dana

Jednako poput ruževa za usne, svi makeup proizvodi koje krasi tekuća formula imaju rok trajanja od maksimalno dvanaest do 18 mjeseci nakon otvaranja. Tekući puder, highlighter ili tuš za oči koji ste svojoj make up kolekciji dodali prije više od godine dana sada možete izbaciti i nje.

Doduše, postoje i iznimke, zato čitajte upute na pakiranju – pojedine formule mogu trajati i do dvije godine.

Razbijeni praškasti makeup

U slučaju da vam je proizvod bio pri kraju i puknuo je – vrijeme je da ga bacite. Nakon nereda koji je donijelo razbijanje jednog od puderastih proizvodi poput pudera u prahu, bronzera ili sjenila donijelo unutar vaše kozmetičke torbice, nered se može samo nastaviti zbog čega je najbolje da se svakog razbijenog puderastog proizvoda odmah i riješite.

No ako je riječ o razbijenom novitetu, možete ga popraviti alkoholom!

Pro tip: Popravite potrgani makeup u kamenu koristeći alkohol. Slomljeni makeup, poput bronzera, rumenila ili sjenila, izmrvite do kraja i dodajte nekoliko kapi čistog alkohola. Pretvorite prah u smjesu, utisnite je u stari kalup i ostavite da se osuši. Proizvod bi trebao funkcionirati kao prije!

(Polu)prazne palete

Vrijeme je da se odvojite od svih onih paleta koje čuvate u svojoj makeup kolekciji zbog pakiranja ili one dvije preostale nijanse koje baš nikad ne koristite. Jedino ako niste kolekcionar, a radi se o limitiranim kolekcijama – za to imamo razumijevanja.

Isušena maskara – starija od tri mjeseca

Isušena maskara je još jedan od makeup proizvoda koji se pretvorio u smeće unutar naše makeup kolekcije. Nakon šest mjeseci svakoj maskari dođe kraj, a ako imate nekoliko bočica koje su se slučajno zadržale unutar vaše kozmetičke torbice, zimsko čišćenje savršena je prilika da ih bacite.

Imate li osjetljive oči ili nosite leće, preporučuje se mijenjanje maskare svaka tri mjeseca.

Promijenjene formule

Jednako poput isušenih maskara i ruževa koji su s vremenom promijenili svoju teksturu, svi beauty proizvodi čije su formule transparentno promijenile svoj izgled vrijeme je da izbacite iz svoje makeup kolekcije. Za isušene lakove za nokte ili tekući puder koji se bez očitih razloga podijelio u dva sloja nema mjesta u niti jednoj makeup kolekciji.

Makeup declutter: selektiranje preostaloga

Nakon bacanja viška, podijelite makeup u tri kategorije:

• Volim i koristim
• Ne koristim baš
• Ne volim

Kategoriju koju volite zadržavate, kategoriju koju ne volite bacate ili odvajate za poklon prijateljici dok kategoriju za koju niste sigurni dalje sortirate u skupinu koja ostaje i onu koju poklanjate. Ovom makeupu dajte još do mjesec dana roka da se uvjerite u to sviđa li vam se ili ne.

Čišćenje kao početni i završni korak

Sav makeup koji ste odlučili ostaviti, sada možete oprati i dezinficirati. Započnite s pranjem makeup kistova, jer oni su najčešće najveća gnjavaža. Operite ih prikladnim sapunom za pranje ili s pH neutralnim šamponom te ostavite da se osuše na zraku položeni, kako proizvod ili tekućina ne bi rastopili ljepilo.

Zatim operite bočice proizvoda ako su pune prašine ili ostataka potrganog makeupa. Palete možete oprati i koristeći štapić za uši kako biste oprali područje između sjenila, a tekućinu za pranje stakla koristite kako biste oprali ogledalo.

Prije pospremanja proizvoda na željeno mjesto, preporučuje se pošpricati proizvode čistim alkoholom u finom raspršivaču. Alkohol neće narušiti kvalitetu proizvoda jer brzo ishlapi. Koristite ga na paletama, ruževima, olovkama, proizvodima za lice. Na svemu što nije zatvoreno u bočicu! Dobar makeup declutter završava čistim makeupom u čistim torbicama, ladicama i policama.

Dodatne ideje za makeup declutter

• Pravilo “bez kupnje dok ne potrošim” – izbjeći ćete gomilanje novih proizvoda tako da si zabranite da investirate u novi artikl dok isti takav niste potrošili
• Torbica za putovanja – odvojite sve testere proizvoda u kozmetičku torbicu koju ćete koristiti za putovanja. Tako ćete uvijek potrošiti dobivene uzorke, a imat ćete i priliku svaki put isprobati nešto novo.
• Reciklirajte – potrgani ili pokvareni makeup sortirajte prema pravilima reciklaže
• Prenamijenite posudice – male lončiće i slično prenamijenite u posudice za putovanja. U njima nosite puder, tekuće rumenilo ili highlighter kako biste uštedjeli na prostoru!

Photo: Instagram (@annadesignn, @andrealynnebeauty), Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori