Ana Volk: Pametne odluke za brigu o koži
Ana Volk: Pametne odluke za brigu o koži

Ana Volk: Pametne odluke za brigu o koži

Nedavno sam čula komentar o izgledu jedne od najvećih hrvatskih glazbenica; „Ona super izgleda s obzirom na svoje godine!“ Moj odgovor je bio: „Ona izgleda super.“ Sa značajnom točkom na kraju rečenice. Riječ je o Terezi Kesoviji, koja kao i svaka druga žena ne zaslužuje onaj dodatak komplimentu – za svoje godine. Komplimenti su komplimenti i tu nema mjesta nikakvom ali, iako i unatoč niti s obzirom. 

Očito je da različito starimo. Znamo da naš izgled najviše ovisi o našoj genetici i stilu života. Genetski materijal koji smo dobili na poklon od naših predaka tek je stvar podjele karata po principu slučajnosti i puke sreće. Usporedimo li to s kartaškom igrom, onda je genetika karte kakve smo dobili, a stil života je ono kako ćemo te karte odigrati. Tereza je, po tom pitanju u startu dobila najjače karte, a k tomu još – i fantastično karta. Na ovo prvo ne možete utjecati dok na ovo drugo – itekako možete.

Dobra je vijest da se nikada nije kasno početi pravilno i pametno brinuti za svoju kožu, naš najizloženiji, najveći i najranjiviji organ

Dakle, što možete naučiti kako biste što ljepše starjeli?

Meni se čini da se radi od dvije ključne stvari: financijama i intelektu. Kvalitetna njega kože koja stari, nemojmo si lagati, ipak jest luksuz i zahtjeva određeni budžet. 

Drugo je inteligencija. Bezbroj je primjera žena (a prve nam na pamet padaju holivudske zvijezde), koje imaju neograničene financijske resurse, ali na koncu, radi neinteligentnih i nerazumnih odluka o svom izgledu – izgledaju neprirodno, čak i nezdravo, a nerijetko i unakaženo. 

Dakle, unatoč financijskim mogućnostima, a možda baš i zbog toga, pretjeraju s estetskim korekcijama. To je posljedica loših odluka i ne manje važno – pogrešnog savjetovanja. Osoba koja će se brinuti o vašoj koži treba razumjeti procese starenja žena, kao i žensko zdravlje. Dakle treba vam liječnik. Ako mene pitate – liječnica, odnosno dermatologinja. Ne trebate spasitelja, već saveznicu s jasnom strategijom  kako održati vašu kožu zdravom, odmorenom, blistavom. 

Kako odabrati stručnjakinju za vašu kožu?

Uvijek dobro pogledajte njezine pacijente – izgledaju li vam te osobe svježe i odmorno ili pak neprirodno, kao da su previše toga špricale u lice? Ne mogu vjerovati da ovo pišem, ali da – procijeni dermatologinju prema njezinom izgledu!

Tu ne mislim na procjenu prema uvriježenim kanonima ljepote, već obratite pažnju- izgleda li i sama liječnica kao da je pretjerala s estetskim zahtjevima? Je li bila u solariju? Zapamtite, vi tražite saveznicu i njezin odraz u ogledalu treba odašiljati poruku da je za dobar izgled najvažnije izgledati prirodno i zdravo. Osim naravno, ako vam je najvažnije imati usta veličine gumenjaka, ali onda ste ionako već odavno prestali čitati ovaj tekst. 

Treći kriterij je stručnost- procijenite što još drugo radi. Odaberite onu dermatologicu koja je stručna za sve kožne bolesti i koja je prije svega liječnik, a ne samo „estetski doktor“.

Prvo zdravlje kože, a onda estetika

Dobar je znak da se profesionalno bavi i općom dermatologijom, a ne samo estetskim zahvatima. Važno je da vaša saveznica zna da je zdravlje i kvaliteta kože na prvom mjestu, a tek nakon što je tome udovoljeno je vrijeme za minimalno invazivne estetske intervencije. Kada je o minimalno invazivnim zahvatima riječ, dobar je znak da dermatologinja zna preporučiti kombinaciju terapije koja ne uključuje „samo“ botox i dermalne filere. Npr. PRP podočnjaka je izuzetno djelotvorna i potpuno prirodan terapija protiv podočnjaka i za lagani lifting.

Sada, kada ste dobro odabrale, tu stvar tek počinje – treba itekako dobro slušati. Dakle, kada vam liječnica napiše koju terapiju, te kako i kada je provoditi, toga se treba držati doslovno kao da je upisano u kamen. Ni ovdje nema mjesta za ali, iako, unatoč i obzirom. To naravno podrazumijeva povjerenje i strpljenje, što je ključ da vaša koža bude zdrava i da izgleda zdravo.

Za sve vidljive pomake u kvaliteti kože treba nekoliko mjeseci, tako da povjerenje nije lako pokloniti. Zato pametno odaberite svoju stručnjakinju, saveznicu koji će pratiti i razumjeti procese starenja vaše kože. Kada je o koži riječ, prvi je kriterij da se savjetujete s dermatologicom.

Kombinacija različitih postupaka daje najbolji rezultat

Ako je riječ o estetici – dobrog dermatologa ćete prepoznati tako što neće ponuditi jedno univerzalno rješenje, već kombinaciju nekoliko zahvata. Zapamtite da zdrava i pripremljena koža bolje podnosi sve estetske zahvate i da će radi toga rezultat biti bolji i dulje će trajati. 111 900 sati obrazovanja kroz praksu i teoriju koja uključuje diplomu medicinskog fakulteta, staž, specijalizaciju, specijalistički ispit, a potom i radno iskustvo kao i konstantnu edukaciju te univerzalno poznavanje anatomije ljudskog tijela i zdravlja je ključno. Nemojte da vas o vašoj koži savjetuju u atriju nekog shopping centra ili dobronamjerna prijateljica.

Dakle, dijagnozu radi dermatolog. Terapiju prepisuje dermatolog, kao i način kako i tko je provodi. Savjeta, informacija i preporuka (budite svjesni da su one najčešće sponzorirane) je bezbroj i nemojte se zavaravati, možete biti dobro informirani, ali daleko od toga da ste izučeni  – naime, ipak niste odradili onih 111 900 sati učenja i rada kao dermatolog kojeg ćete odabrati.

Trebate dijagnozu i plan. I budžet. I bitno je da i o budžetu možete otvoreno razgovarati kako bi očekivanja bila što realnija, a i da ne uđete neke skupe terapije koje si ne možete priuštiti (pa još da od stresa dobijete osip).

Rutina i ponavljanje

Ako ste u dobrim rukama liječnik će za različite budžete imati i prijedlog i plan. Oni s većim budžetom će vjerojatno prije doći do rezultata, ali vrsni dermatolozi će i s manjim financijskim sredstvima svojim pacijentima ponuditi kvalitetna rješenja koja će vas dovesti do cilja, samo nešto sporije.

Vaš commitment je izuzetno značajan; kreme ne trebaju nužno biti skupe, no vi trebate biti redoviti u rutini korištenja i pridržavati se terapije koju vam propiše vaš dermatolog. I stoga žene koje donose pametne odluke o njezi u konačnici bolje stare i zdravije izgledaju.

Više o poliklinici Estera pročitajte ovdje, na Instagramu i Facebooku

Tekst: Ana Volk, founder Poliklinika Estera

Foto: Sanja Jagatić, Instagram

Učitati još
Zatvori