Ako želite pravilno nanijeti SPF, morate pokriti ovih 13 točaka
Ako želite pravilno nanijeti SPF, morate pokriti ovih 13 točaka

Ako želite pravilno nanijeti SPF,
morate pokriti ovih 13 točaka

I ptice na grani znaju koliko je važno nanositi SPF u dnevnoj rutini. Dermatolozi se slažu da ga treba nanositi svaki dan, bilo da je kišni ili sunčani kako bismo kožu zaštitili od UVA i UVB zračenja. On pomaže i smanjiti rizik od raka kože kao i suzbiti starenje kože. No, nanosite li ga ispravno?

Tehnika 13 točki

Većina nas nanosi jednu pumpicu SPF-a i često u  aplikaciji zaboravimo namazati i vrat. Dermatolozi otkrivaju novu tehniku nanošenja SPF-a koja se može primijeniti na bilo koju dnevnu kremu za lice. Tehnika 13 točki nalaže da pri nanošenju, moramo uzeti četvrtinu čajne žličice kreme (ili 1,25 ml) te je rasporediti u 13 točki na licu. Tri točke na čelo, tri sa svake strane obraza, dvije sa svake strane nosa te dvije na bradu i sve dobro razmazati. Ne zaboravite i na kapke i uši, a istu količinu treba nanijeti i na vrat.

Ova tehnika osigurava full coverage i odličan je način da znamo da smo stopostotno zaštićeni od sunca. Korištenjem ove tehnike nikad nećete nanijeti krivu količinu SPF-a. Također, možda mislite da ga je dovoljno samo jednom nanijeti, ali stručnjaci preporučuju obnavljanje tijekom dana.

Kako obnoviti SPF tijekom dana?

Ponovno nanošenje SPF-a je ključno i mora biti dosljedno svaki dan. U ovom slučaju je najbolje uzeti tonirani SPF koji se može nanositi prstima, spužvicom ili kistom lagano na već postojanu šminku kako bi je osvježili i dodali sloj zaštite za kožu. Iako većina misli kako SPF-ovi postoje samo u kremastim oblicima, za nanošenje na šminku, savršen je i SPF u prahu. Potrebno ga je samo lagano kružnim pokretima raspršiti po licu dok nije ravnomjerno raspoređen. Ovakvi tipovi zaštite su odlična alternativa za kreme i losione, pogotovo ako ste skloni masnoj koži i ako želite postići matte look tijekom cijelog dana.

Tehnika kemijske olovke

Još jedna korisna tehnika koju dermatolozi preporučaju, a može se primijeniti i na ostale korake njege kože, poput retinola, je tehnika kemijske olovke. Jednostavno nacrtajte liniju od 5 cm na vašem prstu i upravo toliko SPF-a ili retinola trebate nanijeti. Važno je dozirati proizvode za njegu kože kako bi se koža stigla prilagoditi i steći toleranciju. Prva dva tjedna treba početi s laganim nanošenjem proizvoda, dovoljno je nanijeti količinu veličine zrna graška te onda postepeno povećavati i udvostručavati količinu.

Učitati još
Zatvori