‘Zero waste’ trend: život s manje smeća

‘Zero waste’ trend:
život s manje smeća

Zero waste trend

@jennymustard

Nekoliko dana je potrebno da se velika vrećica u svakom domu napuni plastičnim bocama, konzervama, papirom, plastičnim vrećicama, ostacima hrane i ostalim smećom. Danas, u vrijeme kada svijet proizvodi više smeća no ikad, trend koji potiče minimalnu proizvodnju smeća i ekološki osvješteni način biranja, kupovanja i življenja općenito odjeknuo je glasno i zaintrigirao mnoge.

“Zero waste” način života donosi maksimalno pažljiv pristup koji donosi minimalnu proizvodnju smeća i koji godišnje smeće jedne obitelji može svesti na količinu za koju će vam umjesto nekoliko ogromnih kontejnera koji će vam biti potrebni za smeće koje u godini dana proizvede prosječna obitelj, u jednu jedinu staklenku.

Zero waste trend

@han_house

“Zero waste” način života svojim je blogom Zero Waste Home popularizirala blogerica Bea Johnson, Francuskinja s adresom u Kaliforniji čija je četveročlana obitelj u potpunosti usvojila “zero waste” trend. I tjedna u tjedan, svojoj sve brojnijoj publici kroz jednostavne trikove i savjete približila je taj, na prvu vrlo zahtjevan i rigorozan, ali zapravo vrlo jednostavan lifestyle i svojim primjerom razbila svaku predrasudu vezanu uz njega. Svaka prostorija u njezinoj kući savršenstvo je minimalističkog stila uređenog s trendi detaljima i najnovijom tehologijom.

@jennymustard

@jennymustard

Iako korijeni samog zero waste lifestylea leže u minimalističkom pristupu, ne morate nužno biti ljubitelj minimalističke estetike kako bi svoj životni prostor i način života prilagodili pravilima ekološki osviještenog načina života koji će vam pomoći da smeće koje dnevno, tjedno i godišnje proizvodite svedete na minimum. Prije nekoliko mjeseci Bea je na svom blogu objavila sliku smeća koji je njezina obitelj proizvela u prethodnoj godini i mnoge šokirala s malom hrpom pohranjenoj u staklenci.

@zerowastehome

@zerowastehome

Bilo da želite u potpunosti prihvatiti ovaj način života ili samo živjeti svjesniji svoje uloge u širem smislu, u nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih koraka koje ćete uz minimalno truda uklopiti u svoju svakodnevicu, a koji će vam pomoći kako bi smanjili količinu smeća u svom domu. Ako želite saznati više i detaljnije se informirati o ovom green pokretu posjetite Beain blog s kojim je sve započelo.

@jennymustard

@jennymustard

RECIKLIRANJE

Iako mnogi postaju sve svjesniji važnosti recikliranja, u mnogim domovima recikliranje još uvijek nije svakodnevna rutina. Umjesto velike kante za smeće koju ćete koristiti za svaki otpadak u vašem domu, odvojiti papir, plastiku, staklo, konzerve, reciklirajte i svojem smeću dajte novu ulogu.

IZBACITE NEPOTREBNO

Plastika i jednokratna pakiranja i predmeti nalaze se svuda oko nas. Jednostavnim zamjenom plastičnih boca i posuda staklenim, plastičnih vrećica onima od čvrstog platna i izbacivanjem svih nepotrebnih stvari koje neće imati potrebnu zamijeniti, polako ćete pronaći sve više eko alternativa i nove načine kako vlastiti dom očistiti od nepotrebnog smeća i smanjiti količinu smeća koju ćete proizvoditi.

@freeofwaste

@freeofwaste

PROMJENA NAČINA KUPOVINE

Jedan od važnih koraka prema manjoj kanti za smeće je promjena što i kako kupujete. Kada govorimo o hrani, kupovina u rinfuzi istovremeno je jednostavna i vrlo važna promjena. Osim što zamjenom brojnih plastičnih vrećica i ambalaža u kojima je pakirana velika većina namirnica za staklenke i platnene vrećice proizvodite manje smeća, unutar vaših će se kuhinjskih ormara i hladnjaka nalazi manje prerađena i zdravija hrana. Kad govorimo o odjeći, kupovanje u second hand dućanima ili biranje ekološki osviještenih brendova također donose značajnu pozitivnu promjenu.

Zero waste trend

@freeofwaste

KORISTITE PONOVNO ISKORISTIVO

Bilo da se radi o čaši, slamki, boci za vodu ili to go šalici za kavu, jednokratne predmete zamijeniti onima s dužim rokom trajanja. Iako će na samom početku ova promjena donijeti nekoliko skupljih investicija, ušteda koju donosi kroz nekoliko tjedana ili mjesecima učinit će ju u potpunosti isplativnom i opravdanom.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori