Journal biljka mjeseca: Zamija je biljka koja vam neće umrijeti dok ste na godišnjem
Journal biljka mjeseca: Zamija je biljka koja vam neće umrijeti dok ste na godišnjem

Journal biljka mjeseca: Zamija je biljka koja vam neće umrijeti dok ste na godišnjem

Uvijek pišemo o biljkama koje su manje ili više zahtjevne, ali danas ćemo se posvetiti onoj koju stvarno nitko ne može ubiti. Ovu biljku doslovno morate pustiti na miru i sjetiti je se ponekad, dovoljno je jednom mjesečno. Njezino veličanstvo Zamioculas ili kod nas poznata pod nazivom Zamija.

Zamija – kraljica interijera

Zamija je biljka koja je kod nas poprilično rasprostranjena, mali primjerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo svugdje, a posebna je po tome što brzo raste tako da vrlo lako od male biljčice možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju u donosi novac i sreću, pa i to može pozitivno utjecati na raspoloženje kada vidimo da nam se lijepo razvija pred očima. Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri interijera jednostavno je obožavaju zbog njezinog atraktivnog izgleda. Tamni i sjajni zeleni listovi, kada krenu rasti svijetlo su zelene boje, a s vremenom potamne ako ih se drži u pravilnim uvjetima. Sada dolazimo do najboljeg dijela – uvjeti za uzgoj zamije.

Zamija uzgoj

Zamija dolazi iz porodice sukulenata što znači da joj ne treba mnogo vode. Dapače, zalijevate je samo kad se tlo potpuno osuši i jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako ju zaboravite zaliti, a ne ako pretjerate s vodom. Dakle jednom u mjesec dana obilno. Njezin gomoljasti dio zaslužan je za skladištenje vode, tako da ne morate brinuti da će vam biljka presušiti. Zamija ne zahtijeva neko posebno tlo, važno je samo da ju presadite u veću posudu kada primijetite da je korijenje u potpunosti ispunilo staru. Zamiji ne treba svjetlost. Upravo je manjak svjetlosti zaslužan za njezine predivne tamnozelene listove, no ako se ipak odlučite postaviti ju na neko svjetlije mjesto njezini listovi će biti svijetlo zeleni – što biljci ne smeta. Kako god da okrenete, s ovom biljkom ste uvijek u win-win situaciji.

Učitati još
Zatvori