Zašto je sada najbolje vrijeme za bicikl?

Zašto je sada najbolje vrijeme za bicikl?

Proljeće je doba kada se sve budi – i ljudi i priroda, vrijeme je bolje, kiše i hladnoća nestaju… Svake godine u isto vrijeme počinjemo razmišljati o više-manje istim stvarima i novim počecima i ako ste se opet ulovili kako si govorite da ćete ove godine sigurno početi voziti bicikl – imamo genijalan prijedlog za vas! Naime, prije same kupnje bicikla i dugoročne investicije isprobajte privremeni najam bicikla kako biste vidjeli je li je to – to za vas. Kako? Slijedite naše upute.

Vrijeme je za bicikl

Pred nama su mjeseci toplog i lijepog vremena i stvarno ne postoji izlika zašto ne biste u svoju dnevnu rutinu uvrstili ovo vjerovatno najbolje gradsko prijevozno sredstvo, a i najefikasniju rekreaciju i blagodat za vaše tijelo, a i psihu. Kako biste se možda bolje povezali s ovakvim načinom prijevoza, rekreacije, a i načina života predlažemo da, makar posudili bicikl na taj jedan dan, pridružite se biciklističkom festivalu Pedalafest koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, odnosno stil života u kojem je odabir kretanja gradom bicikl. Održat će se od 25. do 27. svibnja u Art Parku (Tomićeva), Chilloutki (Ilica 15) i Vintage Industrial Baru.

Pedalafest 2018.

Vidjet ćete – bit će to jedno sasvim novo i odlično iskustvo! Pedalafest je slavlje sve većeg broja građana koji odabiru koristiti bicikl u svakodnevnom prometovanju gradom. U tri dana u Art Parku i u Chilloutki održat će se niz predavanja i panela na temu povezivanja javnog gradskog prijevoza i bicikliranja, niz praktičnih i umjetničkih radionica za djecu i odrasle, biciklističke igre, performansi, izložbe i poseban glazbeni i filmski program. Film i otvorenje Pedalafesta 25. svibnja poklapa se s otvorenjem Art Parka, cjeloljetnog programa u Zagrebu koji već treću godinu za redom oblikuje urbanu kulturu u centru Zagreba, a vodi ga udruga Pimp my Pump. Sadržaj u Art Parku i na Pedalafestu organiziran je također u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’Art, kojim se želi potaknuti revitalizacija napuštenih prostora u Ilici. Zbog sve veće motorizacije i individualnog korištenja automobila propali su stari zanati i kultni lokali u zagrebačkom ulicama.

Primjeri vraćanja pješačkih zona i ograničavanja korištenja automobila u centrima europskih gradova, poput Ljubljane i Beča, pokazali su kako se povećala kvaliteta života u urbanim sredinama, ekonomska vrijednost nekretnina i povećao promet u lokalima jer su prostori postali dostupniji upravo zbog pješačenja i bicikliranja. Na Pedalafestu sudjelovat će stručnjaci, udruge i inicijative iz Beča, Ljubljane, Budimpešte, Bratislave, Beograda, Kopra, Skopja, Banja Luke i Varaždina te će predstaviti kulturu urbanog bicikliranja u svojim  gradovima.
Program Pedalafesta bit će uskoro dostupan na web stranici, a informacije možete pratiti na i na Facebooku i Instagramu. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Kako najpraktičnije biciklirati gradom?

Vjerujemo da ćete nakon tog događaja postati zagriženi biciklist, a svim onim ‘problemima’ oko spremanja bicikla i njegovog održavanja moći ćete pribjeći s inteligentnim rješenjem korištenjem nextbike sustava. U samo pet godina, nextbike sustav javnih bicikala osvojio je 17 gradova u Hrvatskoj i 3 grada u susjednoj Bosni i Hercegovini. Do ljeta ćete nextbike moći koristiti u Jastrebarskom te na potezu između Drniša i Nacionalnog parka Krka, najavljuju pokretači projekta. Hrvatska je treća zemlja po broju nextbika gradova u Europi, odmah nakon Njemačke i Poljske, a Zagreb, Poreč, Sarajevo i Banjaluka najuspješniji su u regiji. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj i BiH broji više od 30.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz. Sustav javnih bicikala značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem. Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika što može potvrditi svatko tko biciklom ide na posao ili fakultet. Sljedeći korak je iskorak u ostale zemlje u regiji.

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 200 kuna godišnje članarine nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu! Za turiste tu je 7-dnevni paket za samo 100 kuna, a Pay As You Go opcija omogućuje najmove bicikala u trajanju do 30 minuta za samo 5 kuna. Kako bi što šira javnost prepoznala prednosti sustava javnih bicikala, Nextbike od 16. do 31. svibnja svim korisnicima poklanja 50% popusta na godišnju pretplatu. Umjesto redovnih 200 kuna, tijekom ove rođendanske akcije godinu dana moći ćete voziti za samo 100 kuna. Dodatna motivacija za početak vožnje biciklom je i predivno proljetno vrijeme. Sve što je potrebno je poslati svoje ime, prezime i broj mobitela na [email protected] najkasnije do 31. svibnja.

Učitati još
Zatvori