Veliki povratak Istria Granfonda: Najpoznatiji biciklistički maraton u Istri od sada u sklopu svjetskih serija utrka
Veliki povratak Istria Granfonda: Najpoznatiji biciklistički maraton u Istri od sada u sklopu svjetskih serija utrka

Veliki povratak Istria Granfonda: Najpoznatiji biciklistički maraton u Istri od sada u sklopu svjetskih serija utrka

Deveto izdanje Istria Granfonda, najpoznatijeg biciklističkog maratona u Istri, na rasporedu je 14. i 15. travnja 2023. u do sada neviđenom ruhu. Naime, popularni biciklistički event, koji je trebao biti održan u listopadu 2022. godine, prebačen je za sljedeću godinu iz izuzetno uzbudljivog razloga jer Istria Granfondo postaje dio svjetske serije utrka UCI Gran Fondo World Series.

Velika je čast organizatora Istria Granfonda što će jedna utrka ovakve vrste po prvi puta u Hrvatskoj povijesti biti dio najvećeg serijala utrka u amaterskom biciklizmu na svijetu kojim ravna UCI (Svjetska biciklistička federacija).

Istria Granfondo

Riječ je o seriji od 28 natjecanja koja se održavaju po cijelom svijetu na čak 5 kontinenata, a kulminirat će Svjetskim prvenstvom UCI Grand Fondo Seriesa od 4. do 7. kolovoza 2023. u Glasgowu. Stoga će rezultati ostvareni u glavnoj utrci Istria Granfonda, devetoj stanici UCI Grand Fondo Seriesa, vrijediti i u ukupnom poretku biciklista koji će se boriti za svoje mjesto među elitom na SP-u u Škotskoj.

Tako će ponajbolji biciklisti po dobnim skupinama s Istria Granfonda imati priliku i pravo boriti se za titulu svjetskog prvaka i postati vlasnici majice duginih boja, simbola Svjetske biciklističke federacije i biciklizma.

Veliki je ovo povratak popularne manifestacije koja zbog pandemije koronavirusa nije održana od 2019. godine, ali se sada vraća na velika vrata uz očekivanja da nadmaši impresivne brojke iz svojih dosadašnjih izdanja. Organizator, klaster Sjeverozapadne Istre, očekuje da će broj natjecatelja u travnju 2023. nadmašiti 700-tinjak biciklista iz 2019. koji su došli iz 15 zemalja.

I dalje se očekuje da će, osim domaćih ljubitelja biciklizma, glavnina natjecatelja doći s emitivnih tržišta za hrvatski turizam, kao što su Italija, Slovenija, Austrija i Mađarska.

Bogatija turistička ponuda Istre

Kao i sve velike manifestacije koje se održavaju na području klastera sjeverozapadne Istre, poput teniskog turnira Plava Laguna Croatia Opena Umag ili glazbenog spektakla, popularnog Sea Star festivala, tako i Istria Granfondo na savršen način obogaćuje turističku ponudu ovog dijela Istre.

“Dosadašnja izdanja Granfonda pokazala su nam koliko je područje Sjeverozapadne Istre zanimljivo i primamljivo biciklistima, kako rekreativcima, tako i ozbiljnim natjecateljima. Naša ulaganja u ovaj event, kao i općenito u cikloturizam, pokazuju se kao pun pogodak koji obogaćuje turističku ponudu naših destinacija. Stoga se izuzetno veselimo još većem i boljem Istria Granfondu”, naglasio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Novost devetog izdanja bit će utrka na kronometar, koja će se održati 14. travnja, a start i cilj bit će u Resortu Stella Maris nadomak ATP stadiona Goran Ivanišević. Uz trase classic i small, sigurno je da će svi natjecatelji pronaći nešto prikladno svojim mogućnostima i formi. 

Koliki je značaj Granfonda za regionalni biciklizam i promociju cikloturizma možda najbolje dočarava činjenica da je 2019. na njemu nastupila zvijezda u usponu, Tadej Pogačar, koji se u naredne dvije godine upisao u biciklističku povijest pobjedom na Tour de Franceu 2020. i 2021. 

Informacije o eventu i prodaji kotizacija moguće je pronaći na novoj web stranici klastera sjeverozapadne Istre www.coloursofistria.com.

Informacije o UCI Gran Fondo World Series možete pronaći na web stranici http://www.ucigranfondoworldseries.com/

Foto: PR

Učitati još
Zatvori