Vrijeme je dragocjen resurs, naučite upravljati njime uz nekoliko savjeta

Vrijeme je dragocjen resurs, naučite
upravljati njime uz nekoliko savjeta

A post shared by Emjay (@emjay_501) on

Upravljanje vremenom važna je vještina. Sve brži stil života, preplavljenost informacijama i stalne promjene vrijeme čine ograničenim resursom. Koliko se puta dnevno uhvatimo u rečenici ‘nemam vremena’. Međutim to se uglavnom koristi kao izlika za ostavljanje nedovršenog posla, produljenje rokova, neodržavanje kvalitetnih kontakata, a na posljetku sve se to nekako vrati pa nemamo vremena ni za sebe i vlastiti odmor.

Činjenica je da svi imamo jednak broj sati u danu, pa ipak neki stignu napraviti sve što požele dok drugi stalno vode bitku s vremenom i ostavljaju nedovršene ciljeve. Postoji i onaj tip ljudi koji uvijek ‘ima vremena’ za uskladiti životne obaveze, provoditi kvalitetno vrijeme, imati hobije i putovati. Kako postati baš ta osoba pročitajte u nastavku uz nekoliko jednostavnih savjeta o efikasnom upravljanju vremenom.

Rasteretite um i počnite zapisivati

Konstantna žurba, niska produktivnost, nestrpljivost, kašnjenje i odgađanje stvari samo su neki od pokazatelja lošeg upravljanja vremenom. Uzrok može biti karakter same osobe ili jednostavno nikada stečena vještina. Rasteretite li um vaša koncentracija i fokus za bitnije stvari će porasti, a vi ćete se osjećati smirenije i pod kontrolom znajući da je sve zapisano na mjestu. Krenite s jednostavnim stvarima kao što je popis stvari za nabavku. Smanjite si stres u trgovini nakon posla, kada svi jedva čekamo stići doma, a ne jurcati po dućanu i prisjećati se kroz maglu što nam je ono ponestalo. Vjerojatnost da ćete nešto zaboraviti i morati se ponovno vraćati je velika.

Pravilo tri

Počeli ste voditi dnevnik i bilježiti obaveze i zadatke. No, ponekad se to svede na križanje redova sa spiska dok glavne stvari ostaju nedovršene, a osjećaj nezadovoljstva radi neizvršenih stvari raste.  Tome doskočite s jednostavnim pravilom postavljanja tri cilja tjedno, odnosno tri manja cilja koja želite ispuniti dnevno. Potrudite se da vam podsjetnik uvijek bude na vidljivom mjestu u notesu telefona ili rokovniku koji koristite. Tako stvarate naviku gledanja i vođenja dnevnika. Ako ne analiziramo kako koristimo vrijeme, teško je naučiti njime upravljati. Pokraj svakog cilja ili zadatka možete dodati i poneku opisnu riječ kako bi vaš mozak vizualizirao što ustvari trebate napraviti, a mogućnost da to i ispunite je puno veća nego kad pročitate zadatak s jednom riječju.

Naučite više u manje vremena

A post shared by Sudio (@sudio) on

Čitanje knjiga izvrsna je stvar i mnogi bi voljeli imati više slobodnog vremena za posvetiti se tome. Osim što je opuštajuće, djeluje odlično na koncentraciju i memoriju. Napretkom tehnologije stare knjige s koricama polagano izumiru, no to ne znači da se manje čitaju. Audio knjige odličan su način da ispunite slobodno vrijeme dok kuhate, čistite ili vozite. Na tržištu su dostupne brojne aplikacije koje nude pozamašnu kolekciju audio knjiga, jedna od njih je Blinkist. U samo 15 minuta preslušajte sažetak knjige koju ste izabrali i naučite nešto novo bez da ste tome posvetili veliku količinu vremena.

Parkinsonov zakon o vremenu

A post shared by huda (@hudalahdal) on

Vještina upravljanja vremenom leži u pojednostavljenju stvari, a ne u pokušaju stiskanja što više obaveza u manje vremena. Parkinsonov zakon ističe da se opseg posla povećava ili smanjuje kako bi se popunilo vrijeme potrebno za njihovo obavljanje. Ako ste si odredili dva sata za obavljanje nekog zadatka, vrlo je vjerojatno da ćete ga unutar tog vremena i ispuniti. No, ako imate višak vremena u danu i za isti zadatak ne odredite vremenski okvir, vjerojatnost da ćete ga raditi duže nego je potrebno je gotovo sigurna.

 Trenutak za sebe

A post shared by Emjay (@emjay_501) on

U jurcanju i gužvi, te kada se čini da sve izmiče kontroli trenutak za pauzu vjerojatno je zadnje o čemu razmišljate. No, kratki odmak i pauza za opuštanje povećat će vam produktivnost u stresnoj situaciji. To može biti kratki predah na svježem zraku, šalica kave, slatki zalogaj ili telefonski razgovor s dragom osobom. Vrijeme često odlazi na distrakcije. Odvlačenje pažnje na notifikacije na mobitelu i često provjeravanje društvenih mreža osim što nas odvlači od zadatka, nepotrebno troši dragocjeno vrijeme. Postavite tajmer ili okvirno vrijeme u danu koje ćete koristiti za zabavu na mobitelu, a za vrijeme obavljanja posla koji je bitan odložite mobitel dalje ili ga staviti na zračni mode.  Napraviti razliku  između bitnog i hitnog zaista je važno. Svi imamo hitne poslove, no oni nisu uvijek jednako važni stoga je bitno usredotočiti se na prioritetne zadatke.

Odvažite se reći ‘ne’

Delegiranje zadataka na poslu i kod kuće doprinijet će boljoj organizaciji vašeg vremena. Često smatramo da posao koji odradimo samostalno je najkvalitetnije obavljen. Podijelite neke od zadataka koje recimo ne volite raditi drugim ukućanima koji to možda vole, a vi preuzmite dio obaveza koje vam više odgovaraju. Međusobna podjela zadataka kod kuće i na poslu doprinosi općem zadovoljstvu i zdravijoj atmosferi. Ponekad je korisno i zdravo reći jednostavno ne. To je znak snage, a ne slabosti i nije nešto negativno ako se time zauzimate za sebe i svoje pravo nad vlastitim vremenom. Postoji ljubazan i pristojan način kako reći ne, a da se ni jedna strana ne osjeća loše.  Usvojite li vještinu upravljanja vremenom vaša produktivnost i samopouzdanje će porasti, a vi ćete postati osoba koja ‘ima vremena za sve’.

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori