Slučaj Puffer papa: Dokaz koliko smo lako skloni povjerovati AI fotografijama
Slučaj Puffer papa: Dokaz koliko smo lako skloni povjerovati AI fotografijama

Slučaj Puffer papa: Dokaz koliko smo lako
skloni povjerovati AI fotografijama

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je projekcijom filma Fantastičan stroj, koji tematizira ljudsku zaluđenost sobom i uokvirivanjem svijeta očima kamere. Dokumentarac koji je osvojio nagrade na prestižnim festivalima Sundance i  Berlinale donosi svojevrsnu sociološku analizu modernog društva i njegove opsesije slikom.

Umjetničku vrijednost ovog dokumentarca ovoga ćemo puta ostaviti po strani, no osvrnut ćemo se na jednu od situacija kojih se dokumentarac površno dotaknuo – fake news. Preciznije rečeno, falsificiranja fotografije, koja bez danog konteksta preuzima potpuno novo značenje u oku neupućenog promatrača.

Koliko smo predstavljene fotografije spremni uzeti zdravo za gotovo zorno nam je ovih dana potvrdio slučaj Puffer papa. Fotografija pape Franje u golemom bijelom pufer kaputu preko noći je postala viralna senzacija. Novi stilski izraz poglavara Katoličke crkve nije prošao nezamijećeno, a prouzrokovalo je lavinu oprečnih komentara.

Papa Franjo, Midjourney

Krivotvorena stvarnost

U manjini su se našli i oni koji su aludirali kako je spomenuta fotografija zapravo “laž”, no malo tko je u suštini mario za njihovo mišljenje. Bilo je znatno važnije izraziti svoje.

Kratka povijest ove fotografije glasi: Stvorena je pomoću Midjourneya, alata umjetne inteligencije koji može generirati nevjerojatno realistične lažne fotografije. Zatim je podijeljena na Redditu prije nego što je stigla do Twittera tijekom vikenda, gdje je većina ljudi mislila da je stvarna.

I doista, nije ih teško kriviti – jer bez daljnjeg koraka, koji je označavao čitanje opisa ili članka koji je sadržavao fotografiju, a koji često izostane prilikom letimičnog prelaska preko sadržaja, zdravo za gotovo uzimamo računalno stvorene krivotvorine stvarnosti.

“Mislila sam da je papina pufer jakna prava i nisam o tome razmišljala. Nema šanse da preživim budućnost tehnologije”, kazala je u viralnom tweetu Chrissy Teigen. Izjava je ovo u kojoj smo se i sami prepoznali.

Lekcija za budućnost

Midjourney je program umjetne inteligencije koji je stvorio neovisni istraživački laboratorij Midjourney, Inc. sa sjedištem u San Franciscu. Njegov zadatak je generiranje fotografija iz opisa prirodnog jezika, zvanih “upute”.

Al fotografije/slike posljednjih su mjeseci zahvaljujući kreiranju jednostavnih programa s optimiziranim korisničkim sučeljima postale vrlo popularne među širom publikom koja je pohitala “isprobati budućnost”.

No vratimo se na početak ovog članka i film Fantastični stroj. Njegova je premisa kako se stroj (kamera), baš kao i tehnologija cijelosti, može koristiti za dobro ili zlo. Slučaj Puffer papa nam je to zorno pokazao te još jednom potvrdio koliko uz napredovanje tehnologije treba ići i edukacija o istoj.

Učitati još
Zatvori