Sjećanje na kraljicu Elizabetu II.: Život kroz fotografije
Sjećanje na kraljicu Elizabetu II.: Život kroz fotografije

Sjećanje na kraljicu Elizabetu II.:
Život kroz fotografije

Kraljica Elizabeta II., britanski monarh s najdužim stažem, preminula je mirno u četvrtak poslijepodne na svom škotskom imanju u Balmoralu, gdje je provela veći dio ljeta. Kraljica je  bila u 97. godini života.  Došla je na prijestolje 1952. i vladala je dugih 70 godina. Bila je stup kraljevske obitelji, a u njezinu čast prisjećamo se nekih trenutaka iz života.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Fotografija princeze Elizabete od Yorka (buduće kraljice Elizabete II.) kao male bebe. Rođena je u Bruton 17 ulici 21. travnja 1926., a krštena je u privatnoj kapeli Buckinghamske palače 29. svibnja.

Sjećanje na Kraljicu Elizabetu II.: Život kroz fotografije
Profimedia

Njezino visočanstvo kraljica Elizabeta II. kao mlada princeza fotografirana sa svojom bakom kraljicom Mary 21. travnja 1927. za njezin prvi rođendan.

Kraljica Elizabeta II. i korgi
Profimedia

Ljubav prema korgijima gajila je do kraja života. Princeza Elizabeta snimljena kako utješno grli svog korgija na Piccadillyju 145, u rodnom domu, 1936.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Princeza Elizabeta u odori u Centru za obuku za mehanički transport. Do kraja rata stekla je zvanje mlađeg zapovjednika. Fotografija je nastala oko 1944. godine.

Kraljevsko vjenčanje

 

 

EKraljica Elizabeta II. vjenčanje
Profimedia

Princeza Elizabeta i vojvoda od Edinburgha. Vjenčani par napušta Westminster Abbey nakon ceremonije 20. studenoga 1947.

kraljevsko vjenčanje
Profimedia

Druga fotografija prikazuje kraljicu Majku (2. desno) koja se smiješi dok njezina kći, novopečena princeza Elizabeta (koja će postati britanska kraljica Elizabeta II.) maše okupljenima s balkona Buckinghamske palače 20. studenog 1947. u Londonu. Kraljevska obitelj slavi vjenčanje Elizabete i vojvode od Edinburgha.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Kraljica Elizabeta odvezla se iz Buckinghamske palače u Westminster kako bi obavila prvo svečano otvaranje parlamenta od svog dolaska na prijestolje. Kraljica blista u dijamantnoj tijari pokraj vojvode od Edinburgha u irskoj državnoj kočiji na putu za svečano otvaranje parlamenta. 4. studenog 1952.

JFK i Jacqueline
Profimedia

U palači je ugostila mnoga poznata lica i velike dužnosnike iz cijeloga svijeta. Ova je fotografija nastala 5.lipnja 1961. za vrijeme službenog posjeta Kennedyja Velikoj Britaniji. Princ Philip, Jacqueline Kennedy, kraljica Elizabeth II. i John F. Kennedy u Buckinghamskoj palači.

Profimedia

Kraljica Elizabeta II. s princezom od Walesa i Charlesom, princom od Walesa na balkonu Buckinghamske palače nakon njihovog vjenčanja u katedrali Svetog Pavla u Londonu 29. srpnja 1981.

četiri generacije kraljevske obitelji
Profimedia

Na fotografiji su četiri generacije kraljevske obitelji. Slijeva princ Charles, princ od Walesa, kraljica Elizabeta II., princ George i princ William, vojvoda od Cambridgea. Slika je snimljena u ljeto 2015. u Bijelom salonu u Buckinghamskoj palači u Londonu.

Kraljica Elizabeta
Profimedia

Fotografija iz 2018. prikazuje kraljicu Elizabetu II. s praunucima i princem Philipom, vojvodom od Edinburgha.

krštenje
Profimedia

Krštenje (2019.) Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora, sina princa Harryja i Meghan Markle.

 

Profimedia

Kraljica Elizabeta II. sjedi na pogrebnoj službi britanskog princa Philipa, vojvode od Edinburgha 17. travnja 2021. Philip, koji je bio u braku s kraljicom Elizabetom II. 73 godine, preminuo je 9. travnja u dobi od 99 godina.

Parada za kraljičin rođendan
Profimedia

Kraljičina rođendanska parada 2. lipnja 2022. Kraljica prisustvuje proslavi kojom službeno obilježava svoj rođendan. Na slici na balkonu Buckinghamske palače s lijeva na desno: kraljica Elizabeta II., princ Louis, Catherine vojvotkinja od Cambridgea i princeza Charlotte.

Preminula Kraljica
Profimedia

Kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska kraljica preminula je u dobi od 96 godina u Londonu 8. rujna 2022.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori