Zašto jesti sezonski i što donosi proljeće?

Zašto jesti sezonski i što
donosi proljeće?

Sezonsko voće i povrće

@julieskitchen

Uvijek je pet sati negdje izjava je koja će mnogima poslužiti kao razlog za prvu čašu vina ili viskija. Ideja iza te poznate rečenice koju su kroz desetljeća izrekli i opjevali mnogi, lako je primjenjiva i kad govorimo o hrani, točnije sezonskom povrću i voću. U suvremeno doba kada svježe voće i povrće sve manje ljudi uzgaja u svom vrtu, a sve više pronalazi na policama dućana na koje je pristiglo iz dalekih krajeva, sasvim je razumljivo da ćemo ponekad izgubiti trag o onome što je trenutno u sezoni i zaboraviti na važnost prehrane kreirane upravo oko tih svježih namirnica.

Sezonsko voće i povrće

@madeleine_shaw_

Iako pristupačnost egzotičnih vrsta i prisutnost povrća i voća koje nije u sezoni na naš tanjur donosi raznolikost nezamislivu prije samo dvadeset godina i oduševljava takozvane foodije, istovremeno, mnogi će bez puno razmišljanja primijetiti neke od negativnih stvari koje donose. Prva na popisu je okus. Najčešće i najlakše uočljiva, iako nas vansezonsko voće i povrće i ono karakteristično za neko u potpunosti drugačije podneblje upoznaju s novom paletom okusa i daju joj stalno mjesto na našem tanjuru, iste će svježe namirnice nerijetko izazvati negativne komentare na račun nedostatka prepoznatljivog okusa ili arome. Za razliku od rajčice koju u svakom dućanu možete kupiti i za najhladnijih zimskih dana, okus onih ubranih u vrtu ili kupljenih na lokalnoj tržnici za vrijeme njihove sezone bit će neusporedivo bolji.

Sezonsko voće i povrće

@sarahlemkus

Osim boljeg i intenzivnijeg okusa, sezonsko voće i povrće usko nas povezuje s mjestom odakle ono dolazi. Iako se u ovom argumentu riječ sezonsko lako može zamijeniti riječju lokalno, biranje lokalno uzgojenih namirnica najlakši je put do kupovanja svježeg voća i povrća koje je u sezoni. Osim što biranjem sezonskog u većini slučajeva biramo i podržavamo lokalno, kupovanje sezonskog voća i povrća jednostavan je način kako stvoriti zdravu prehranu unutar svakog budžeta.

Sezonsko voće i povrće

@sarahlemkus

Osim ako ste u potrazi za ananasom ili avokadom, uvijek birajte sezonsko i lokalno. Osim što ćete na taj način pomoći lokalnim proizvođačima i brinuti o okolišu koji vas okružuje, uštedjete nekoliko novčića i na tanjuru svakodnevno imati najukusnije voće i povrće, odabirom sezonskog voća i povrća istovremeno birate najzdravije moguće namirnice koje na vaš tanjur donose upravo ono što vaše tijelo u svakoj sezoni treba. Proljeće tako u našu prehranu unosi alkalnu hranu u obliku zelenog lisnatog povrća poput rikole, špinata, salate i blitve koje će se pobrinuti da očistimo organizam i izgubimo nekoliko kilograma koje smo nakupili tijekom duge zime ispunjene težom i kaloričnom hranom.

Sezonsko voće i povrće

@ellenfisher

S približavanjem kalendarskom početku proljeća polako smo zakoračili u novu sezonu na tanjuru. Nakon nekoliko oskudnih zimskih mjeseci kada smo, kad govorimo o sezonskoj hrani, ograničeni na zimnicu i plodove kasne jeseni, proljeće donosi buđenje prirode oko nas i na našem tanjuru. Čemu se veeliti i koje će voće i povrće donijeti ožujak, travanj i svibanj saznajte u nastvaku.

Sezonsko voće i povrće

@deliciouslyella

SEZONSKO POVRĆE: bob, brokula, cikla, celer, cvjetača, grašak, kelj, kelj pupčar, korabica, mahune, mrkva, paprika, peršin, radič, repa, šparoge, tikvice, zeleno lisnato povrće (matovilac, rikola, špinat, blitva, zelena salata)

SEZONSKO VOĆE: jagode, marelice, trešnje

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori