Savjeti za bezbrižno putovanje s kućnim ljubimcem

Savjeti za bezbrižno putovanje s
kućnim ljubimcem

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANDREA PION (@asliceopi) on

Planiranje odmora s ljubimcem, zabavno je iskustvo koje svaki vlasnik barem jednom mora isprobati. Putovanje međutim, treba dobro isplanirati kako bi bezbrižno uživali u kvalitetnom vremenu s mezimcem, daleko od doma. Ovisno o tome u koje zemlje se spremate na nove avanture, vrijedi dobro istražiti uvjete prijevoznika i smještajne kapacitete koji će vama i vašim ljubimcima pružati maksimalan užitak i odličnu uslugu. Kako bi putovanje s ljubimcem bilo čisti užitak kamo god se uputili u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Putovanje počinje planiranjem

Putovanje u neke daleke zemlje zahtjevat će da vaš ljubimac bude cijepljen protiv bjesnoće najmanje 30 dana prije polaska na put. Uz to možete očekivati i dodatnu dokumentaciju potpisanu kod veterinara kojim je vidljivo da je mezimac obavio sve potrebne mjere za zaštitu od buha, krpelja i parazita. Ne zaboravite da i ljubimci imaju vlastite putovnice za prelazak preko granice. One se izgledom razlikuju od zemlje do zemlje, a također ih izdaju veterinari. Korisne informacije o dokumentaciji i propisima na internetu su lako dostupne, dobro se informirajte kako bi izbjegli neugodne situacije na putovanju s ljubimcem. Ovisno o prijevoznom sredstvu kojim započinjete pustolovinu, promislite o svim sitnicama i potrepštinama koje će vam na putu trebati kako bi ljubimac bio miran i zadovoljan.

Prikladni spremnik za put

Kako bi vaš ljubimac putovao sigurno i sretno, morate mu osigurati prikladni spremnik ili torbu za putovanje. On mora biti dovoljno velik da se u njemu može okrenuti, leći i protegnuti. Stoga prije kupnje precizno izmjerite ljubimca u uspravnom položaju od vrha nosa do repa, te od šapa do ruba glave. U prodavaonici zatražite pomoć prodavača, jer spremnik mora osiguravati protok zraka i imati čvrstu konstrukciju. Za putovanja avionom postoje i specijalizirani kavezi koji omogućuju da vašem ljubimcu bude toplije i da gotovo i ne osjeti moguće turbulencije.

Vožnja avionom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jolielot I Marlot | Amsterdam (@jolielot) on

Putovanje avionom za životinje može biti vrlo stresno. Ako se radi o većim ljubimcima koji ne mogu s vama u putnu kabinu, mezimci se u posebnim kavezima smještaju u prtljažnik za prijevoz životinja. Mjesto je potrebno rezervirati unaprijed, a naplaćuje se od 200 kuna do 800 kuna za međunarodne letove izvan Europe.  Vaš ljubimac mora biti smješten u propisanom spremniku s vodootpornim dnom. Ako sa spremnikom ne prelaze težinu od 8kg možete ih unijeti sa sobom, a u suprotnom će biti smješteni u prtljažniku aviona. Za to će vam pak biti potreban poseban certifikat o aklimatizaciji koji garantira da vaš ljubimac može putovati u uvjetima gdje se temperatura spušta ispod 10 stupnjeva. Nerijetko će biti potrebna i intervencija veterinara koji će životinji dati neki oblik lijeka za smirenje kako bi vožnja ipak prošla brže i opuštenije.

Ponesite omiljene igračke

Ljubimci vole putovati i istraživati nove krajolike i hotele u društvu vlasnika. No, ipak melankolija za domom može ih uhvatiti ako se duže vrijeme zadržavate udaljeni od doma. Ponesite omiljene igračke, jastuke i dekice svog ljubimca kako bi čak i u udobnosti privremenog smještaja osjetio poznati miris svog omiljenog doma. Važno je obratiti pozornost na pet friendly destinacije i hotele koji će vašem ljubimcu osigurati sve što im je potrebno kako bi se osjećali baš kao kod kuće.

Automobilom je najljepše

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Vizuete (Mia Mia Mine) (@miamiamine) on

Odlazak na avanturu s ljubimcem u vlastitom automobilu znači da i sami postavljate svoja pravila. Ljubimca osigurajte na stražnjem sjedalu, dalje od komandne ploče kako vas ne bi ometao u vožnji. Preporučuje se da svaka dva sata radite kraće pauze i opskrbite mezimca vodom i grickalicama. Izbjegavajte otvaranje prozora kako životinja ne bi pokušala iskočiti van, a vjetar bi ju ujedno mogao i ‘napuhati’, zasigurno na odmoru ne želite vrijeme provoditi kod lokalnog veterinara. Pri izlasku iz automobila ne zaboravite psa ili macu staviti na uzicu kako bi izbjegli neugodnosti s drugim putnicima ili nenadanim situacijama koje ne možete predvidjeti.

Foto: Instagram, Unsplash

 

Učitati još
Zatvori