Novi projekt recikliranja u Zagrebu

Novi projekt recikliranja
u Zagrebu

@marcelrudolf73

Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Vrlo je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene.

U recikliranje spada sve što se može ponovno iskoristiti, a da se ne baci. U svijetu postoje centri za reciklažu koji iskorištavaju materijal od starih stvari kako bi napravili nove.

@botanproject

@botanproject

Ipak, reciklaža se može primjenjivati i u svakodnevnom životu, neovisno od toga postoje li centri za reciklažu. Npr. poklanjanje stvari koje se ne koriste je oblik reciklaže. To je mnogo bolje i korisnije nego bacanje sve te odjeće . Također, pravljenje komposta od organskih ostataka je još jedan dobar primjer recikliranja. Bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život nemoguće je zamisliti bilo kakav cjelovit sustav upravljanja otpadom.

Gradonačelnik grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, odlučio pokrenuti projekt kućnog kompostiranja radi uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti te smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima, a sve s ciljem stvaranja boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg života. Istaknuto je da je kompostiranje najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, a odnosi se na proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom. Kompostiranjem se količina otpada koja završava na odlagalištu može smanjiti za čak 30%, a zauzvrat besplatno dobiti kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje.

Gradonačelnik Milan Bandić

Gradonačelnik Milan Bandić

Gradonačelnik se također priključio prigodnoj demonstraciji kompostiranja te uputio poziv svim zainteresiranima da se priključe inicijativi. Projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Oni će na kućnu adresu dobiti prijavnicu putem koje se mogu prijaviti, a potom će im se, ukoliko izraze interes, bez troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje. Ovo je tek prvi korak na putu prema čišćoj i zdravijoj budućnosti te odgovornijem gospodarenju otpadom na području Grada Zagreba.

Više informacija o projektu kućnog kompostiranja otpada možete pronaći na zcgo.hr

Nada Rocco2

Nada Rocco

Foto: Sarah Dombre

Preporuka

Zatvori