Super ručak: tart od slatkog krumpira i slanog sira

Super ručak: tart od slatkog
krumpira i slanog sira

Kada jelo uključuje sir onda znate da će biti dobro. Jako dobro! Idejama za tart nema kraja, ali danas donosimo kako od badema napraviti hrskavo tijesto te divan spoj slatkog krumpira i sira, koji smo uz malo povrća, iskoristili za punjenje. Ovaj hranjivi, bezglutenski tart je dobitna kombinacija bilo da se radi o ručku ili večeri, a kada shvatite da je dan nakon još i bolji, i to hladan, vašoj sreći neće biti kraja!

tart

Sastojci za kalup od 28 cm (4 osobe):

Tijesto:
400 g mljevenih badema
40 g ghee maslaca sobne temperature (može i obični)
2 cijela jaja
1/2 žličice soda bikarbone
Prstohvat soli

Punjenje:
250 g slatkog krumpira
150 g gljiva (narezati na ploške)
1 poriluk (narezati samo svijetli dio na kolutiće)
3 režnja češnjaka (sitno nasjeckati)
3 mlade kapulice (nasjeckati samo svijetli dio)
80 g feta sira
20 g cheddar sira (ili nekog drugog polutvrdog sira po izboru)
Dva cijela jaja
Maslinovo ulje
Crni krupni papar
1-2 žlice svježe nasjeckanog peršina

tart

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, soda bikarbonu, maslac, dva cijela jaja i prstohvat soli. Rukama formirajte smjesu. Zatim je razvucite u kalupu za tart. Razvlačite tijesto malim valjkom ili čašom kako biste ga što lakše razvukli do ruba i po stijenkama kalupa. Stavite ga da se peče 20 minuta dok ne primijetite da je počelo lagano tamniti. Kada je gotovo, stavite ga sa strane.

Povećajte temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Stavite slatki krumpir da se peče zajedno s korom otprilike 30 minuta ili dok vilicu ne budete mogli glatko zabosti. Dok se krumpir peče pripremite ostatak punjena.

tart

Dno tave prelijte maslinovim uljem, nakon što se zagrijalo dodajte češnjak te pirjajte 1 minutu. Zatim dodajte gljive i poriluk. Nastavite pirjati sve zajedno dok se gljive ne smanje, a poriluk počne žutjeti, otprilike 5 min. Stavite sa strane. Nakon što krumpir bude gotov, ogulite ga, zgnječite vilicom i ohlađenog dodajte povrću. Povrću također dodajte feta sir i dva cijela jaja. Pripazite da smjesa ne bude vruća jer će se jaja početi kuhati. Sve dobro promiješajte i izlijte u kalup sa tijestom. Zatim dodajte mladi luk, krupni papar, peršin i naribajte cheddar sir. Stavite da se peče 30 minuta na 180 stupnjeva dok smjesa ne počne lagano smeđiti.

Poslužite uz bilo koju salatu. Naš je prijedlog ribana cikla i mrkva s limunovim sokom i maslinovim uljem. Začiniti s malo soli, paprom i svježim peršinom.

tart

Ovaj, ali i sve druge primamljive recepte možete pronaći na Instagram blogu Kuživancija.

Učitati još
Zatvori