Praktični savjeti za putovanje avionom sa psom

Praktični savjeti za putovanje
avionom sa psom

Putovanje avionom zasigurno je jedan od najbržih načina za dolazak na destinaciju za odmor. Zima je mnoge potaknula na planiranje putovanja s prijateljima u snježne ili pak toplije, tropske krajeve. No, što je sa psima? Vlasnici će se složiti da opcija hotela za pse ne dolazi u obzir, jer u pratnji svojih četveronožnih mezimaca žele istraživati nove krajeve.

No, organizacija takvog odmora u tom će slučaju zahtijevati detaljnije planiranje cijele rute. Ako ste vlasnik  buldoga, mopsa, pekinezera i sličnih pasmina koje karakterizira ‘spljoštena’ njuškica, poznato je da ovi psi imaju poteškoća s disanjem. Životinje općenito, vole putovati dokle god se osjećaju udobno i sigurno, što u avionima često baš i nije slučaj. Kako bi putovanje avionom vašem psu učinili manje stresnim, donosimo nekoliko praktičnih savjeta.

Putovanje avionom u društvu psića

Prije samog putovanja, obavezno se informirajte o svim pravilima i potrebnom dokumentacijom kako bi na odmor bezbrižno putovali sa svojim ljubimcem. To se odnosi na sve propise prije samog ukrcavanja u avion, ali i po dolasku na destinaciju. Putovanje avionom bi stoga moglo predstavljati dodatan rizik koji svakako želite izbjeći. Manje pse sa sobom možete povesti u putnički dio pod uvjetom da su propisno smješteni u kavez za transport. Pri kupnji karte nešto ćete morati i nadoplatiti, no tako ćete ipak lagodnije putovati jer ćete cijelim putem ljubimca imati uz sebe. Velike pse u avionu prevoze u posebnom dijelu, također u posebnim transportnim kutijama, a to je za životinju poprilično stresan događaj. Ako je to jedini način da stignete na željenu destinaciju, psića prije putovanja opustite kako bi mu vožnja avionom bila što opuštenija.

Pripremite ga za let

Na dan leta igrajte se s ljubimcem baš kao i svaki drugi dan. Izbjegavajte dizanje pretjeranog uzbuđenja oko kofera i pakiranja kako se vaš psić ne bi uznemirio prije putovanja. Nagradite ga grickalicama, ali nemojte pretjerivati, jer 2 do 4 sata prije leta ne bi trebao konzumirati hranu kako bi izbjegli putničku mučninu kod psa. Kavez obavezno označite adekvatnom oznakom uz koju ćete uz osnovne informacije priložiti i raspored hranjenja 24 sata u slučaju da se dogodi neka izvanredna situacija. Prije odlaska na aerodrom možda će vam dobro doći i koji koristan savjet veterinara. Postoje brojni biljni preparati koji se životinjama daju baš prije samog leta kako bi ih umirili. Neki poznati predmet ponesite sa psićem u kavez, jer dobro poznati miris će ih dodatno učiniti sigurnijima. Po dolasku na aerodrom svakako provjerite da se pas dobro osjeća i ne zaboravite mu pričati, jer u buci zračne luke vaš glas će ga sigurno umiriti.

Bezbrižan odmor uz dobro planiranje

Kako bi se vaš pas priviknuo na transportni kavez, pogotovo ako mu je ovo prvo putovanje avionom, dobra je ideja da ga nekoliko dana prije u kući stavite u nju da spava. Ostavite vratašca otvorena kako bi se upoznao s novom ‘napravom’ i u svakom trenutku slobodno išetao van. Ovako će se vrlo brzo upoznati i priviknuti što će mu let u kavezu učiniti lakšim. Kutiju za transport opremite omiljenim dekicama i jastucima koji će moguće turbulencije ublažiti. Ako s ljubimcem putujete skupa u putničkom dijelu, tijekom ljeta ga provjeravajte, a presjedanje iskoristite kako bi oboje protegnuli noge i pronjuškali novitete u ‘duty free’ zoni.
Foto: Instagram, Unsplash

 

 

Učitati još
Zatvori