Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi 
Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi 

Vrijeme je za vrtlarenje – donosimo super vodič gdje nabaviti biljke i kako ih presaditi 

Proljeće nam je omiljeno doba u godini jer je to vrijeme kada se biljke bude iz zimskog sna i postaju glavni dekor na našim balkonima, terasama i u vrtovima. Sad je idealno vrijeme za proljetno presađivanje i kupovinu novih biljaka koje ćete vještim postupcima zasaditi u vaše domove. No, od kuda krenuti? Ništa se ne brinite složili smo za vas veliki vodič gdje možete nabaviti najbolje biljke za vas uz upute kako ih presaditi i uklopiti u vaše interijere. 

Journal_Lidl_cvijece-1

Proljeće je vrijeme za vaše biljke

Svi oni koji su se okušali u vrtlarenju i sadnji cvijeća, znaju koliko opuštajući ovi rituali mogu biti. Odmak od stresa i neprestane žurbe koja je u moderno doba gotovo neizbježna, pronašli smo u brizi za sobne biljke koje su jedva dočekale proljeće. Dobro je poznato da svaka sezona donosi specifične vremenske uvjete, a s time se i njega mijenja. Za početak provjerite u kakvom su stanju vaše biljke, treba li ih presaditi ili samo dohraniti? Kada to procijenite, red je na odstranjivanju suhih i dotrajalih grana i listova ili mijenjanju zemlje. Osim što ćete se pobrinuti za biljke koje posjedujete – vrijeme je da nabavite nove. 

Journal_Lidl_cvijece-7

Nove biljke – dobrodošle! 

U Lidl trgovinama ovoga proljeća možete pronaći biljke koje će se savršeno uklopiti u vaše interijere i eksterijere. Bilo da tražite unutarnje biljke kao što su dracene ili sukulenti ili pak vanjske poput male masline, ukrasne jagode i fuksije – sve ćete pronaći u aktualnom Lidl katalogu. Mi smo obavili kupovinu i krenuli u pravu malu avanturu vrtlarenja koju ćemo podijeliti s vama. 

Kada odaberete biljke koje će najbolje pristajati vašem prostoru, vrijeme je da ih presadite u novu zemlju i odgovarajuće tegle. U Lidl trgovinama pronaći ćete velik izbor keramičkih teglica u nekoliko dimenzija – od manjih do većih, ovisno o biljkama koje ste u njih odlučili smjestiti. Biljke koje smo mi odabrali za ovo jedinstveno iskustvo vrtlarenja su Zmajevac mix, Maslina stablo, Glandora Heavenly blue, Ukrasna jagoda, Kala mix, Ečeverija, Fuksija, Zeleni mix (kaktus) i Peperomia. 

Journal_Lidl_cvijece-11
Journal_Lidl_cvijece-14

Što treba znati kod presađivanja biljaka? 

Proljetno presađivanje biljaka jedan je od stresnijih rituala svim vlasnicima biljaka, pogotovo onima koji nemaju puno iskustva. Važno je sve napraviti dobro, kako bi vaše biljke bile sretnije i zdravije i to vam vratile novim i velikim listovima. Proljeće je za to idealno vrijeme, jer se biljke aktiviraju iz zimskog mirovanja i spremne su za rast i razvoj. Ono na što morate paziti:

  • odabrati pravu veličinu, oblik i materijal tegle
  • odabrati pravilnu zemlju i drenažu
  • očistiti trulo korijenje i ostale eventualne osušene dijelove biljaka
  • biti nježni i strpljivi
Journal_Lidl_cvijece-21
Journal_Lidl_cvijece-19
Journal_Lidl_cvijece-22
Journal_Lidl_cvijece-23

Ovisno o tome koje biljke presađujete trebali bi razmisliti o materijalu, obliku i veličini tegle. Nikada biljku nemojte presađivati u preveliku teglu, najbolje je odabrati onu za broj veću od prethodne. Većina kućnih biljaka voli dobro drenirano tlo. Možete zemlju pomiješati s perlitom ili sitnim šljunkom, a i glinene kuglice osim estetski pomoći će da vaša zemlja bude propusnija, što će korijenu dati prostora za disanje. Sukulenti, filodendroni i dracene vole propusnu zemlju pa će njima odgovarati miks za sukulente i kaktuse. No ne morate uvijek kupovati gotovi supstrat, internet je prepun savjeta kako takvu zemlju napraviti sami. Od stare zemlje možete napraviti novi hranjiviji miks tako da ju pomiješate s novom i dodate drenažni materijal.

Journal_Lidl_cvijece-65
Journal_Lidl_cvijece-54

Zašto smo odabrali baš ove biljke? 

Stablo Masline jedna je od najatraktivnijih biljaka koje možete imati u svom domu. Možete ju smjestiti unutra, na balkon ili u vrt, a ono što joj morate osigurati je dovoljno vode i sunca. Ove male masline jako su zanimljive jer će se savršeno uklopiti u doslovno svaki interijer. 

Zmajevac je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka i često ju možemo vidjeti po raznim privatnim i poslovnim interijerima. Pročišćava zrak, nije zahtjevna, a svojim atraktivnim izgledom i veličinom osvaja na prvu. 

Journal_Lidl_cvijece-12

Kale su naše omiljeno rezano cvijeće, a kako biste u njihovoj ljepoti uživali duže od nekoliko dana u vazi vrijeme je za nabavku kale u tegli. Nakon što smo ju presadili smjestit ćemo ju u interijer i dugo gledati kako raste te uživati u njezinim predivnim cvjetovima. 

Glandora Heavenly blue, Ukrasna jagoda i Fuksija idealne su biljke za vaše balkone, terase i vrtove. Ukrasni grmovi glandore i fuksije tvorit će savršeni zaklon na gradskim balkonima, a u vrtu stvarati pravu zeleno cvjetnu oazu. Ukrasna jagoda specifična je po svojim bijelim cvjetovima stoga ju totalno možemo zamisliti u teglama na našim balkonima pa čak i ako živimo u najurbanijim predjelima. 

Journal_Lidl_cvijece-31
Journal_Lidl_cvijece-26
Journal_Lidl_cvijece-25
Journal_Lidl_cvijece-68

Ečeverija i kaktusi idealne su biljke za sve one koji nisu pretjerano vješti u uzgoju biljaka i tek su krenuli u savladavanje osnova. Atraktivne su izgledom, ne treba im puno zalijevanja, a ako ih smjestite na prozorsku dasku gdje ima mnogo sunca, uživat ćete u njihovom rastu. 

I za kraj jedna od naših omiljenih biljaka je Peperomia. Njezini mesnati listovi u sebi kao i sukulenti zadržavaju vlagu, stoga ju nije potrebno mnogo zalijevati. Voli osunčane prozore, a svojim listovima voli itekako uzeti svu pažnju u prostoru u koji ju smjestite.

Sve ove, ali i još mnogo drugih biljaka te opremu za uzgoj i presađivanje istih potražite u najbližoj Lild trgovini. 

Također sljedeći tjedan nas u Lidl trgovinama očekuje nova ponuda cvijeća u teglicama, ali i rezanog cvijeća koji će savršeno pristajati u svaku vazu. Ponuda koja starta od utorka 2.svibnja nalazi se ovdje. 

Učitati još
Zatvori