Vrila Gacke prirodno su bogatstvo koje vas neće ostaviti ravnodušnima
Vrila Gacke prirodno su bogatstvo koje vas neće ostaviti ravnodušnima

Vrila Gacke prirodno su bogatstvo koje vas
neće ostaviti ravnodušnima

Ubrzani tempo života, stres i svakodnevne situacije utječu na naš život, iscrpljuju nas i utječu na način na koji funkcioniramo. Stoga većina nas vikende voli provesti odmarajući ili u dobrom društvu. Budući da većinu vremena tijekom tjedna provodimo u uredima, lijepo proljetno vrijeme bilo bi šteta protratiti na boravak u zatvorenom. Kako vam se izlazak u prirodu ne bi sveo na kratku šetnju koja završava kavom u obližnjem kafiću, predlažemo vam da iskoristite dane bez kiše za cjelodnevni izlet.

Majerovo vrilo
Profimedia

Bajkovita priroda

Ako nemate ideju kamo se zaputiti, predlažemo vam da posjetite Vrila Gacke. Sigurni smo kako će vas ovaj prirodni dragulj iznimno bogate flore i faune, koja uključuje čak i endemsku čovječju ribicu, očarati. Idealna je opcija za romantični izlet, kao i za cjelodnevni obiteljski izlet.

Ovo slikovito mjesto u Lici mnogima je omiljena destinacija za kratki izlet. Uz dozu romantične povijesti i bajkovite prirode, u zagrljaju Velebita i Kapele prostrla se dolina rijeke Gacke. Od Zagreba će vam trebati oko dva sata, međutim isplati se. Priroda će vas očarati, a posebno divno izgleda kad je okupana proljetnim bojama. U nastavku donosimo preporuke što raditi.

Majerovo vrilo
Profimedia
Rijeka Gacka
Profimedia

Nezaboravna proljetna šetnja

Posjetite li vrila rijeke Gacke, imat ćete priliku prošetati oko jezeraca na izvorištima, ali i preko simpatičnih drvenih mostića, dok će djeca zasigurno uživati u hranjenju patki. Osim šetnje, oni odvažniji mogu voziti bicikl i ploviti rijekom u kajaku. Ako ste ljubitelj povijesti, svakako posjetite arheološki lokalitet Pećinu s nalazima iz srednjeg kamenog doba.

Naime, rijeka Gacka smatra se drugom najčišćom rijekom u Europi te ima preko trideset predivnih izvora koji su proglašeni spomenikom prirode. Uz Tonković vrilo i Klanac, Majerovo vrilo jedan je od tri velika izvora rijeke Gacke, a ujedno i najposjećenije. U ovom Vrilu voda izvire s dubine od preko stotinu metara, a svojom bojom neće vas ostaviti ravnodušnima. Ovdje ćete pronaći ostatke narodne prošlosti – stare tradicionalne mlinove na kojima se nekad mljelo brašno. Zanimljivo je da i sami možete doživjeti proces proizvodnje, ali i kupiti svježe mljeveno domaće brašno. Osim brašna kući možete ponijeti i med, saće i razne domaće rakije. Ogladnite li, možete kušati svježe ulovljenu gacku pastrvu.

Majerovo vrilo
Profimedia
Majerovo vrilo
Profimedia
Majerovo vrilo
Profimedia
Majerovo vrilo
Profimedia
Majerovo vrilo
Profimedia

Isprobajte jela od gacke pastrve

Na samom izvoru možete se okrijepiti u obiteljskoj pizzeriji Ruspante koja na odličan način spaja tradicionalno i moderno. Ovdje ćete tako moći isprobati pizzu s dimljenom pastrvom ili piletinom.

Odlučite li se istražiti ostala vrila – Tonković i Klanac – u bistrou Vrilo Gacke možete isprobati domaće ličke specijalitete kao što su domaći pršut, juhu, jela s roštilja, plate i neizostavni sir škripavac.

pastrva
pizza
Pršut

Sve u svemu, ovaj će vam izlet, sigurni smo, ostati u lijepom sjećanju. Osim što ćete se opustiti i uživati na svježem zraku, upoznat ćete prirodne ljepote te povijesne i kulturne znamenitosti te kući otići bogati za još jedno iskustvo.

 

Foto: Profimedia, Pexels, Unsplash 

Učitati još
Zatvori