Imamo tri ideje kamo biste mogli na izlet ovog vikenda

Imamo tri ideje kamo biste mogli
na izlet ovog vikenda

Ljetne vrućine su prestale, ali sunce nas još uvijek dovoljno grije da možemo što više vremena provoditi na otvorenom. Ugodne jesenske temperature idealne su za boravak u prirodi, zbog čega svaki slobodan vikend volimo iskoristiti za odlazak na izlet.

S obzirom da su pred nama dva sunčana i topla dana, bilo bi šteta ostati kod kuće pa smo u nastavku izdvojili tri prijedloga za savršeni jesenski izlet ovog vikenda!

Bučijada u blizini Zagreba

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Listopad je posebno obilježen narančastom bojom, a kamo god se okrenemo, bundeve nas okružuju – u interijerima i na tanjuru. Baš zato je početak listopada pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu i Bučijadi.

Sedamnaesto izdanje najveće i najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije u Hrvatskoj ove se godine održava od 01. do 03. listopada. Na ovogodišnjoj prodajnom sajmu sudjeluje više od 170 izlagača iz cijele Hrvatska, od toga 28 proizvođača bučinog ulja, 14 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i 50-tak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će ponuditi svoje buče, bučino ulje, proizvode od buče te ostale eko-etno proizvode u samom centru grada, na više lokacija. I ove godine ugostitelji su pripremili kreativne jelovnike od buča u svojim prostorima, restoranima te seoskim imanjima. Na gradskom trgu uz pivo od buče i autohtono vino škrlet, bit će gastro zalogaja i bučnice.

Ogulin

Ogulin je još jedan super prijedlog za izlet nedaleko Zagreba. Ovaj pitoreskni grad nije velik, ali ima puno toga za ponuditi, vidjeti i doživjeti. Već s autoceste pogled i znatiželju privlači planina koja neodoljivo podsjeća na uspavanog diva i jednostavno poziva na dolazak. Riječ je o planini Klek koja privlači brojne planinare i zaljubljenike u prirodu.

U samom centru grada nalazi se 40 metara duboki prirodni fenomen Đulin ponor, živopisni klanac rijeke Dobre koja ponire pod kamenom liticom. Đulin ponor je najveći ulaz u najdulji špiljski sustav u Hrvatskoj, dugačak više od 16 kilometara. Može se promatrati s dva vidikovca u gradu, jednog pored Frankopanskog kaštela i drugog Parka izviđača (popularno nazvanog Đulinim vrtom). Što još posjetiti u Ogulinu, pročitajte ovdje.

Slap Kravica

Za sve one koji ovog vikenda žele potegnuti malo dalje, predlažemo jednu lokaciju u susjednoj BiH. Radi se o slapu Kravica koji se nalazi na području grada Ljubuškog i jedna je od najljepših prirodnih atrakcija ovog kraja.

Tri kilometra nizvodno od sela Hrašljani, između Studenaca i Zvirića, rijeka Trebižat pada s visine od 28 metara, stvarajući prekrasan slap širine 120 metara. Iako se u ovo doba godine nećete ispod njega okupati, sve od izvora do ušća rijeku Trebižat krase brojni vodopadi, nebesko plavetnilo, čistoća vode, predivna vegetacija, ali i brojne znamenitosti koje možete vidjeti i obići. U svako doba godine zbog velikih promjene u vodostaju i promjeni vegetacije slap Kravica pruža različita i jedinstvena iskustva pa ćete sigurno uživati u predivnim prizorima. Više informacija potražite ovdje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori