Pitoreskni grad nedaleko Zagreba je super ideja za jesenski vikend izlet

Pitoreskni grad nedaleko Zagreba je super
ideja za jesenski vikend izlet

Foto: Miro Brozović

Pred nama je još jedan od sunčanih vikenda koji nas uvodi u jesen, kraljicu godišnjih doba. Vrijeme kada nije prevruće za izlete i šetnju, a još uvijek je dovoljno ugodno za većinu dana provesti na otvorenom. Ukoliko tražite ideju gdje provesti vikend, donosimo prijedlog za izlet nedaleko Zagreba. Svakako je odlična ideja pitoreskni gradić Ogulin – zavičaj bajke.

Planina Klek

Već s autoceste pogled i znatiželju privlači planina koja neodoljivo podsjeća na uspavanog diva i jednostavno poziva na dolazak. Riječ je o planini Klek koja privlači brojne planinare i zaljubljenike u prirodu, a prema narodnoj predaji na njemu se za vrijeme olujnih noći okupljaju vještice. Visine je 1181 m i do vrha je potrebno nešto više od sat vremena lagane šetnje iz mjesta Bjelsko, a ukoliko se odlučite za šetnju iz Ogulina, bit će vam potrebno nešto više vremena, točnije oko 3 i pol sata.

Foto: Vjekoslav Žgela

Đulin ponor

Na putu prema Kleku silaskom s autoceste iz smjera Zagreba ili mora, morate proći kroz centar Ogulina. U samom središtu se nalazi 40 metara duboki prirodni fenomen Đulin ponor, živopisni klanac rijeke Dobre koja ponire pod kamenom liticom. Đulin ponor je najveći ulaz u najdulji špiljski sustav u Hrvatskoj, dugačak više od 16 kilometara. Može se promatrati s dva vidikovca u gradu, jednog pored Frankopanskog kaštela i drugog Parka izviđača (popularno nazvanog Đulinim vrtom).

Foto: Miro Brozović

Uz Đulin ponor se veže legenda o nesretnoj ljubavi – djevojka imenom Zulejka, Đula, strmoglavila se u ponor dobivši vijest da je njen voljeni Milan poginuo u borbi protiv Turaka. I danas, kad se pogleda prema ponoru s vidikovca, nazire se obris lika muškarca koji gleda prema dolje, tražeći svoju izgubljenu ljubav.

Ivanina kuća bajke

U sklopu Frankopanskog kaštela u Ogulinu je preporuka posjetiti Ivaninu kuću bajke, multimedijalni centar za posjetitelje osnovan u čast Ivani Brlić Mažuranić, rođenoj Ogulinki i našoj najpoznatijoj spisateljici bajki te Zavičajni muzej, u kojem se među ostalima nalazi i alpinistička zbirka jer je Klek kolijevka alpinizma.

Foto: Vjekoslav Žgela

Jezero Sabljaci

Na samo 5 kilometara od grada se smjestilo jezero Sabljaci, oaza mira i opuštanja, akumulacijsko jezero nastalo na toku rijeke Zagorske Mrežnice. Jedanaesto je jezero po veličini, a četvrto najvjetrovitije mjesto u Hrvatskoj, što ga čini pogodnim za windsurfing.

Nešto dalje od jezera Sabljaci se nalazi još jedno, Šmitovo jezero, koje je prirodno i nastaje spajanjem dva manja jezera, a neodoljivo podsjeća na prizor iz bajke.

Foto: Vjekoslav Žgela

Gdje god da se zaputite u ovom mjestu kao iz bajke, nećete pogriješiti, jer je priroda uistinu očaravajuća i poziva na maštanje i opuštanje. Doživite svoju vikend bajku u Ogulinu.

Foto: Miro Brozović, Vjekoslav Žgela

Učitati još
Zatvori