Vikend izlet: Prošećite među krošnjama
Vikend izlet: Prošećite među krošnjama

Vikend izlet: Prošećite među krošnjama

Svi se slažemo da uvijek treba pronaći vremena za šetnju prirodom. Vikend je idealno vrijeme za jedan vikend izlet u prirodu. Priroda opušta, ona puni baterije, ispunjava nas pozitivnom energijom, pozitivno djeluje na um i tijelo. Prava bi šteta bila da ne iskoristimo vrijeme i provedemo ga okruženi samo zelenilom, mirom, predivnim pogledom i zvukovima iz prirode.

Ljubitelji prirode sigurno će biti oduševljeni jer smo pronašli dvije malene zelene oaze s jedinstvenom stazom za šetnju – jednu u Hrvatskoj, a jednu u susjedstvu.

Zelenjak
Journal

Staza kroz krošnje Zelenjak  – Hrvatsko zagorje

Jedinstvena Staza kroz krošnje Zelenjak nalazi se u Zagorju, na cesti Klanjec – Kumrovec. Odlučite li se za vikend izlet ovdje, imate ćete jedan edukativno-opuštajući dan. Naime, duž staze duge 125 m nalaze se ploče sa zanimljivim podacima o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelenjak. Za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama ispisani su i na Brailleovom pismu, a za pristup osobama slabije pokretljivosti i osobama s invaliditetom ugrađena je podizna platforma.

Tema bioraznolikosti isprepliće se s temom glazbe. Usred staze nalazi se skulptura trube, a inspirirana je ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom hrvatske himne. I vi se možete okušati u sviranju. Naime, u podnožju je postavljena glazbena ograda na kojoj možete odsvirati himnu udarajući batićem po cijevima.

Put kroz krošnje, vikend izlet
Ivona Šiprak

Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda, stoga možete uživati i u predivnom pogledu na prirodu. Najveća visina ove šetnice iznosi 5 m, a duž nje nalazi se zaštitna ograda pa i oni najmlađi mogu bezbrižno učiti o prirodnim ljepotama i raznolikostima. Na kraju puta, možete odmoriti na klupicama i osvježiti se dok mališani uživaju u njihanju na ljuljačkama.

Staza kroz krošnje zasad je jedinstvena u Hrvatskoj, a samom je srcu Zagorja dodala dodatnu vrijednost i doprinijela njegovoj još većoj atraktivnosti, kao i edukaciji posjetitelja. Ulaz je besplatan.

Put kroz krošnje, Zelenjak
Journal
Put kroz krošnje, izlet
Ivona Šiprak
Šetnja među krošnjama, Zelenjak
Ivona Šiprak

Put među krošnjama – Pohorje

Pohorje je omiljena destinacija turistima u Sloveniji, prvenstveno u zimskoj sezoni. Međutim, osim skijaških staza, ima još jednu atrakciju. Pot med krošnjami, odnosno Put među krošnjama koji je već osvojio srca mnogobrojnih posjetitelja, a idealan je za vikend izlet.

Atraktivna šetnica nalazi se u samom srcu pohorske šume – na vrhu Rogle. Na putu dugom preko jednog kilometra postavljene su i edukativne ploče, stoga oni željni znanja mogu naučiti sve o lokalnim stablima te upoznati nove životinjske i biljne vrste tog kraja.

S impozantnog tornja visokog 37 metara pruža se veličanstven pogled na pohorsku šumu staru nekoliko stotina godina, stoga ćete doživjeti prirodu iz ptičje perspektive. Osim predivnog pogleda na prirodu i staze za šetnju koju ćete pamtiti, šetnica nudi i zabavu za najmlađe (i one željne adrenalina). Naime, napravljen je tobogan dug 40 metara koji garantira najzabavniji spust.

Također, na šetnici su postavljena i adrenalinska stajališta na kojima možete isprobati koliko dobro održavate ravnotežu, unatoč visini na kojoj se nalazite. Ono što valja istaknuti jest da se ulaz plaća, a cjenik možete pronaći na web-stranici.

Iskoristite slobodan dan na najbolji mogući način. Prošećite prirodom i upoznajte sve ljepote koje nam ona nudi.

Foto: Journal, Instagram, Ivona Šiprak

Učitati još
Zatvori