Vikend izlet: Prošećite među krošnjama
Vikend izlet: Prošećite među krošnjama

Vikend izlet: Prošećite među krošnjama

Svi se slažemo da uvijek treba pronaći vremena za šetnju prirodom. Iako je sredina tjedna, važno je na vrijeme isplanirati aktivnosti za vikend. Vikend je idealno vrijeme za jedan izlet u prirodu. Priroda opušta, ona puni baterije, ispunjava nas pozitivnom energijom, pozitivno djeluje na um i tijelo. Prava bi šteta bila da ne iskoristimo vrijeme i provedemo ga okruženi samo zelenilom, mirom, predivnim pogledom i zvukovima iz prirode.

Ljubitelji prirode sigurno će biti oduševljeni jer smo pronašli dvije malene zelene oaze s jedinstvenom stazom za šetnju – jednu u Hrvatskoj, a jednu u susjedstvu.

Zelenjak
Journal

Staza kroz krošnje Zelenjak  – Hrvatsko zagorje

Jedinstvena Staza kroz krošnje Zelenjak nalazi se u Zagorju, na cesti Klanjec – Kumrovec. Odlučite li se za vikend izlet ovdje, imate ćete jedan edukativno-opuštajući dan. Naime, duž staze duge 125 m nalaze se ploče sa zanimljivim podacima o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelenjak. Za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama ispisani su i na Brailleovom pismu, a za pristup osobama slabije pokretljivosti i osobama s invaliditetom ugrađena je podizna platforma.

Tema bioraznolikosti isprepliće se s temom glazbe. Usred staze nalazi se skulptura trube, a inspirirana je ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom hrvatske himne. I vi se možete okušati u sviranju. Naime, u podnožju je postavljena glazbena ograda na kojoj možete odsvirati himnu udarajući batićem po cijevima.

Put kroz krošnje, vikend izlet
Ivona Šiprak

Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda, stoga možete uživati i u predivnom pogledu na prirodu. Najveća visina ove šetnice iznosi 5 m, a duž nje nalazi se zaštitna ograda pa i oni najmlađi mogu bezbrižno učiti o prirodnim ljepotama i raznolikostima. Na kraju puta, možete odmoriti na klupicama i osvježiti se dok mališani uživaju u njihanju na ljuljačkama.

Staza kroz krošnje zasad je jedinstvena u Hrvatskoj, a samom je srcu Zagorja dodala dodatnu vrijednost i doprinijela njegovoj još većoj atraktivnosti, kao i edukaciji posjetitelja. Ulaz je besplatan.

Put kroz krošnje, Zelenjak
Journal
Put kroz krošnje, izlet
Ivona Šiprak
Šetnja među krošnjama, Zelenjak
Ivona Šiprak

Put među krošnjama – Pohorje

Pohorje je omiljena destinacija turistima u Sloveniji, prvenstveno u zimskoj sezoni. Međutim, osim skijaških staza, ima još jednu atrakciju. Pot med krošnjami, odnosno Put među krošnjama koji je već osvojio srca mnogobrojnih posjetitelja, a idealan je za vikend izlet.

Atraktivna šetnica nalazi se u samom srcu pohorske šume – na vrhu Rogle. Na putu dugom preko jednog kilometra postavljene su i edukativne ploče, stoga oni željni znanja mogu naučiti sve o lokalnim stablima te upoznati nove životinjske i biljne vrste tog kraja.

S impozantnog tornja visokog 37 metara pruža se veličanstven pogled na pohorsku šumu staru nekoliko stotina godina, stoga ćete doživjeti prirodu iz ptičje perspektive. Osim predivnog pogleda na prirodu i staze za šetnju koju ćete pamtiti, šetnica nudi i zabavu za najmlađe (i one željne adrenalina). Naime, napravljen je tobogan dug 40 metara koji garantira najzabavniji spust.

Također, na šetnici su postavljena i adrenalinska stajališta na kojima možete isprobati koliko dobro održavate ravnotežu, unatoč visini na kojoj se nalazite. Ono što valja istaknuti jest da se ulaz plaća, a cjenik i radno vrijeme možete pronaći na web-stranici.

Iskoristite slobodan dan na najbolji mogući način. Prošećite prirodom i upoznajte sve ljepote koje nam ona nudi.

Foto: Journal, Instagram (@potmedkrosnjamipohorje), Ivona Šiprak

Učitati još
Zatvori