Ideja za izlet: Šetnja među snježnim krošnjama koje će uskoro zasjati posebnim sjajem
Ideja za izlet: Šetnja među snježnim krošnjama koje će uskoro zasjati posebnim sjajem

Ideja za izlet: Šetnja među snježnim krošnjama koje će uskoro zasjati posebnim sjajem

Svi se slažemo da uvijek treba pronaći vremena za šetnju prirodom. Vikend je idealno vrijeme za jedan izlet u prirodu. Priroda opušta, ona puni baterije, ispunjava nas pozitivnom energijom, pozitivno djeluje na um i tijelo. Prava bi šteta bila da ne iskoristimo vrijeme i provedemo ga okruženi mirom, predivnim pogledom i zvukovima iz prirode.

Ljubitelji prirode sigurno će biti oduševljeni jer smo pronašli dvije malene zelene oaze s jedinstvenom stazom za šetnju – jednu u Hrvatskoj, a jednu u susjedstvu – a pokrivene snijegom izgledaju bajkovito.

Put među krošnjama – Pohorje

Pohorje je omiljena destinacija turistima u Sloveniji, prvenstveno u zimskoj sezoni. Međutim, osim skijaških staza, ima još jednu atrakciju. Pot med krošnjami, odnosno Put među krošnjama koji je već osvojio srca mnogobrojnih posjetitelja, a idealan je za vikend izlet.

Atraktivna šetnica nalazi se u samom srcu pohorske šume – na vrhu Rogle. Na putu dugom preko jednog kilometra postavljene su i edukativne ploče, stoga oni željni znanja mogu naučiti sve o lokalnim stablima te upoznati nove životinjske i biljne vrste tog kraja.

S impozantnog tornja visokog 37 metara pruža se veličanstven pogled na pohorsku šumu staru nekoliko stotina godina, stoga ćete doživjeti prirodu iz ptičje perspektive. Osim predivnog pogleda na prirodu i staze za šetnju koju ćete pamtiti, šetnica nudi i zabavu za najmlađe (i one željne adrenalina). Naime, napravljen je tobogan dug 40 metara koji garantira najzabavniji spust. Tobogan radi ovisno o vremenskim (ne)prilikama, a kako biste se spustili trebate jedino uskočiti u posebnu vreću. Cijena spusta je 2 eura po osobi, a blagajna za tobogan nalazi se na vrhu tornja.

Također, na šetnici su postavljena i adrenalinska stajališta na kojima možete isprobati koliko dobro održavate ravnotežu, unatoč visini na kojoj se nalazite. Ono što valja istaknuti jest da se ulaz plaća, a cjenik možete pronaći na web-stranici. Prilikom planiranja izleta dobro je znati da je zadnji ulaz na put sat vremena prije zatvaranja. U siječnju je radno vrijeme od 10 do 16 sati, a tijekom veljače šetnica radi do 17 sati.

Čarobna šuma – šetnja među snježnim krošnjama uz sjaj lampica

Put je mnogima najprivlačniji kada sve zabijeli, a osim same šetnice Rogla može ponuditi brojne sadržaje za zimske aktivnosti. Od 2. veljače do 3. ožujka savršeno je vrijeme za posjet ovoj slovenskoj atrakciji. Naime šuma će tada zasjati posebnim lampicama i osvijetljenim ukrasima u večernjim satima, između 17 i 20 sati. Stoga će se produžiti radno vrijeme do 20 sati, a zadnji je ulaz u 19h. Recept za savršen romantičan vikend.

Staza kroz krošnje Zelenjak  – Hrvatsko zagorje

Jedinstvena Staza kroz krošnje Zelenjak nalazi se i u Zagorju, na cesti Klanjec – Kumrovec. Odlučite li se za vikend izlet ovdje, imate ćete jedan edukativno-opuštajući dan. Naime, duž staze duge 125 m nalaze se ploče sa zanimljivim podacima o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelenjak. Za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama ispisani su i na Brailleovom pismu, a za pristup osobama slabije pokretljivosti i osobama s invaliditetom ugrađena je podizna platforma.

Šetnja među krošnjama, Zelenjak
Ivona Šiprak

Šetnica koja je jednako lijepa u svim godišnjim dobima

Tema bioraznolikosti isprepliće se s temom glazbe. Usred staze nalazi se skulptura trube, a inspirirana je ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom hrvatske himne. I vi se možete okušati u sviranju. Naime, u podnožju je postavljena glazbena ograda na kojoj možete odsvirati himnu udarajući batićem po cijevima.

Put kroz krošnje, vikend izlet
Ivona Šiprak

Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda, stoga možete uživati i u predivnom pogledu na prirodu. Najveća visina ove šetnice iznosi 5 m, a duž nje nalazi se zaštitna ograda pa i oni najmlađi mogu bezbrižno učiti o prirodnim ljepotama i raznolikostima. Na kraju puta, možete odmoriti na klupicama i osvježiti se dok mališani uživaju u njihanju na ljuljačkama.

Staza kroz krošnje zasad je jedinstvena u Hrvatskoj, a samom je srcu Zagorja dodala dodatnu vrijednost i doprinijela njegovoj još većoj atraktivnosti, kao i edukaciji posjetitelja. Ulaz je besplatan.

Put kroz krošnje, Zelenjak
Journal

Iskoristite slobodan dan na najbolji mogući način. Prošećite prirodom i upoznajte sve ljepote koje nam ona nudi.

Foto: Journal, Instagram (@potmedkrosnjamipohorje, @feelslovenia, @dajanaderen, @zalaonthego), Ivona Šiprak

Učitati još
Zatvori