Magično mjesto na Hvaru koje je osvojilo Instagram

Magično mjesto na Hvaru koje je
osvojilo Instagram

Po mnogima najljepši hrvatski otok, Hvar zahvaljujući ugodnim ljetima, čistim plavim morem, prekrasnim plažama, sjajnom noćnom životu i vrhunskoj gastronomiji privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Naš najsunčaniji otok definitivno je jedinstven i nudi sve potrebno za odmor iz snova. A među brojnim idiličnim lokacijama koje su must see kada dođete na otok, ističe se i ovo prekrasno mjesto u Starom Gradu – Tvrdalj Petra Hektorovića.

Simbol Starog Grada na Hvaru

Dvorac našeg renesansnog pjesnika, koji je izgradio za sebe i svoje prijatelje, najpoznatija je građevina Starog Grada i jedan od njegovih simbola. Hektorović ga je gradio cijeli život i bio mu je jednako značajan kao i njegovo najpoznatije djelo, Ribanje i ribarsko prigovaranje. Izgradivši Tvrdalj Hektorović je ostvario svoju ideju stvaranja mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi.

Najveća znamenitost Tvrdalja je njegov ribnjak s ciplima. Vjerojatno je nastao na ostatku neke antičke piscine ili lučke naprave. Iznad ribnjaka uzdiže se mala kula s kamenim gnijezdima za golubove i rupama za vrapce, dok se iza ribnjaka pruža se perivoj s biljem koje su Hektoroviću slali njegovi prijatelji, dubrovački pjesnici. Ribnjak je danas nezaobilazno mjesto i odlična kulisa za Instagram fotografije brojnih posjetitelja.

Hektorović je na Tvrdalju postavio i nekoliko desetaka natpisa na latinskom i hrvatskom jeziku, dok je svoj životni moto – O koliko su lijepe vjera i stvarnost – uklesao na talijanskom. Natpisi krase i ribnjak, a najveći od njih ukazuje na prolaznost – Imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ni dob, jer smrt sve grabi.

Šetnja kroz Tvrdalj koji je Petar Hektorović gradio kroz cijeli svoj život vratit će vas u neka prošla vremena. U zapadnom krilu možete razgledati i malu etnografsku zbirka s predmetima iz svakodnevnog otočkog života. Zbirka je formirana 1964. godine od sačuvanih originalnih predmeta, od kojih mnoge možete pronaći i danas kao sastavni dio tipične dalmatinske konobe.  

Kad idući put dođete na Hvar, obavezno se uputite u Stari Grad i razgledajte ovo magično mjesto. Tvrdalj je za posjetitelje otvoren od svibnja do listopada.

Foto: Profimedia, Instagram (naslovna:@filipaasorko, @latica_vs

Učitati još
Zatvori