Kako će svijet putovanja izgledati iduće godine? Ovo su 3 ključna trenda

Pandemija koronavirusa utjecala je na svijet putovanja u 2020., a ti će se utjecaji itekako osjetiti u godini koja je ispred nas. Načini na koje smo putovali do ožujka ove godine sigurno još neko vrijeme neće biti mogući, ali su se zato pojavili neki novi trendovi koji će nas dugo pratiti.

Rad od kuće će se nastaviti i u idućoj godini pa će biti sve više odmora u kombinaciji s poslom. Sigurnost i čistoća i dalje će biti najvažnija stavka svakom putniku pri biranju destinacije i smještaja, a prednost će imati boravak u privatnom smještaju u odnosu na prenatrpane hotele. Korona je najveći utjecaj imala na međunarodna putovanja, pogotovo ona u daleke krajeve, a po svemu sudeći takva na situacija očekuje i nagodinu. Na kraju, kako smo većinu ove godine bili izolirani, putovanja će nam služiti za to da se ponovno povežemo s obitelji i prijateljima na siguran i kontroliran način.

S obzirom na navedeno, Airbnb je istaknuo tri glavna trenda koja će redefinirati svijet putovanja u 2021. godini. Istraživanje je provedeno na temelju ankete među američkim putnicima i analizi podataka o pretraživanju i rezervacijama na Airbnbu za sljedeću godinu.

Život na putu

Rad izvan ureda je tijekom pandemije postao dio naše svakodnevice. S obzirom na to da ljudi više nisu osuđeni na pet dana u uredu i da očajnički traže promjenu okoline zbog rada od kuće, u godini ispred nas primijetit ćemo značajan porast odmora u kombinaciji s poslom, pri čemu će putnici produžiti svoja putovanja na nove lokacije i ostati tjedan ili dva duže kako bi radili izvan vlastite kuće koja nam je postala i dom i ured.

Rad izvan ureda nam omogućuje da praktički možemo živjeti bilo gdje i raditi na daljinu. Prema Airbnb istaživanju, svaki pet ispitanik se tijekom pandemije preselio, bilo privremeno ili trajno. Od njih, 24% je preselilo u predgrađe, a 21% u ruralno područje, što je veći postotak od onih koji su izjavili da su preselili u gradove.

Putnici koji imaju priliku raditi s bilo kojeg mjesta, pokazalo je istraživanje, aktivno preko Airbnba uzimaju duži boravak (2 ili više tjedna) u malim mjestima ili srednje velikim gradovima koji su okruženi prirodom, velikim parkovima i slično.

Povratak staycationa

O staycationu kao globalnom trendu u doba korone već smo pisali. Staycation znači putovati negdje blizu vlastitog doma, na destinacije unutar vlastite zemlje koje su nam nadohvat ruke i do kojih nam neće trebati više od par sati vožnje automobilom. Radi se o kratkim dnevnim ili vikend putovanjima, izletima i istraživanjima destinacija u susjedstvu. Staycation će biti veliki trend i u 2021. godini, a 6 super ideja za staycation koji ćete pamtiti pronađite ovdje.

Potražnja za jedinstvenim smještajem

Iako će putnici i dalje naginjati putovanjima unutar vlastite zemlje, to ne znači da nisu u potrazi za novim avanturama. Kad je u pitanju smještaj, to se ogleda u jedinstvenim mjestima u kojima će odsjesti pa je porasla potražnja za kućicama na drvetu, stajama i kupolama. Kućice na drvetu veliki su hit i kod nas, a neke od najljepših u Hrvatskoj izdvojili smo ovdje. Ukoliko vas zanima spavanje na sijenu, odnosno boravak u rustikalnom apartmanu smještenom neposredno uz staju s magarcima, Casa Matiki u Istri je destinacija na koju se morate uputiti.

Također, cijeli domovi, odnosno kuće, zamijenili su apartmane na mjestu najtraženijeg smještaja za 2021. godinu, dok su kolibe i drvene kućice koje se nalaze malo izvan utabanih staza zamijenile vile i gradske kuće koje su ove godine bile u top 5 najtraženijeg smještaja na Airbnbu.

‘Travel pod’ zajednice

Ova nam je godina osvijestila činjenicu koliko žudimo za ljudskim kontaktom, a to se ogleda i u načinu na koji razmišljamo o putovanjima u 2021. Tako se pojavio još jedan trend, a to je putovanje u takozvanim ‘travel podovima’. Travel pod je grupa sastavljena od članova iste obitelji i/ili najbližih prijatelja koji su odabrali zajedno iskusiti neku avanturu, otići na zajednički izlet ili naprosto biti zajedno u karanteni na jednoj lokaciji. Poanta je da izbjegavate socijalizaciju s drugima kako biste smanjili rizik od zaraze. Važno je da svi članovi ovakve male putujuće zajednice imaju povjerenje jedan u drugoga i slijede unaprijed utvrđena sigurnosna i zdravstvena pravila.

Pogled u budućnost

Iako će svijet putovanja izgledati drugačije u 2021. godini, putnici još uvijek za njima žude i svakodnevno sanjare o svim onim mjestima koje bi željeli posjetiti jednom da se stvari vrate u normalu. Airbnb u svom istraživanju zaključuje da, unatoč nesigurnosti koja još uvijek vlada našim životima, što duže smo prisiljeni boraviti u svojim domovima, to nam pomisao na izlazak u svijet daje više povjerenja i sigurnost u budućnost.

Foto: Unsplash, Pexels

0