Jeste li čuli za ‘travel pod’? Evo što sve trebate znati o novom načinu na koji putujemo

Jeste li čuli za ‘travel pod’? Evo što sve trebate znati o novom načinu na koji putujemo

Pandemija koronavirusa utjecala je na svaki aspekt naših života pa tako i na svijet putovanja koji će zauvijek ostati promijenjen ovim nezapamćenim trenutkom u našoj povijesti. To znači da bi moglo proći puno vremena dok ponovno ne krenemo istraživati svijet kao prije. Međutim, aktualna situacija iznjedrila je neke nove trendove i načine na koje danas putujemo i na koje ćemo, po svemu sudeći, putovati i u narednim godinama. O slow travelu i staycationu već smo pisali, kao i o nekim predviđanjima vezanim za putovanja u nadolazećim godinama.

Kao putnici danas tako težimo većoj razini sigurnosti i održivijim ponudama za putovanja, a mijenjaju se i naše preferencije kad je riječ o tome kamo ćemo i s kime putovati. U tom smislu pojavio se još jedan novi trend, a to je putovanje u takozvanim ‘travel podovima’. Izraz ‘travel pod’ (koji se ponekad naziva i ‘vacation pod’) je nešto što bismo na hrvatskom najbolje mogli opisati kao ‘mala putujuća zajednica‘.

Što je travel pod?

Travel pod zajednicu mogu činiti dva para ili više parova ili obitelji, članovi šire obitelji, međugeneracijske grupe ili druge grupe odraslih osoba koje nisu ni na koji način povezane (recimo, solo putnici). Bitno je naglasiti da putovanje u ovakvoj grupi zahtjeva povjerenje i da bi sve bilo kako treba, svaki član grupe mora slijediti unaprijed utvrđena sigurnosna i zdravstvena pravila te poštovati pravila socijalnog distanciranja i nošenja zaštitnih maski.

Dva su načina na koje ljudi u ovo vrijeme putuju u travel podovima. Prvi i najpopularniji je putovanje s obitelji ili najbližim prijateljima. Cijela ova godina iznova nas podsjeća koliko nam je važno biti povezan sa svojim najbližima pa je ovo odličan način na koji zajedno možemo doživjeti neku novu avanuru, dok istovremeno smanjujemo rizik od zaraze povezan sa socijaliziranjem s drugima. Možete unajmiti veliku kuću u kojoj ćete provesti odmor, unajmiti brod pa otići na jedrenje, odsjesti u malom hotelu ili otići na kampiranje.

Virtuoso, mreža luksuznih putničkih agencija, provela je tijekom ljeta anketu na Instagramu koja je pokazala da će čak 79% ispitanika putovati s obiteljima čiji su stavovi prema pandemiji slični njihovima. Svi znamo da putovanja trebaju biti zabavna pa je jako važno da članovi iste travel pod zajednice imaju sličan stav prema sigurnosti i svim rizicima kako bi izbjegli napetosti na putovanju.

Siguran način putovanja u doba pandemije

Drugi tip ovakve putujuće zajednice je travel pod koji se sastoji od grupe stranaca na organiziranom putovanju na neku novu destinaciju. Takve zajednice mogu uključivati sve tipove putnika, od onih koji putuju solo do multigeneracijskih grupa. Prije putovanja ovakve će se grupe obično testirati na koronu, a na samom putovanju se neće družiti s ljudima izvan svoje grupe. Također, organizator putovanja će unaprijed uspostaviti pravila oko sigurnosti i zdravlja koja grupa mora slijediti.

Putovanja u ovakvim zajednicama zapravo nisu ništa novo. Oduvijek smo najviše voljeli putovati s ljudima koji su nam najbliži, s kojima se najbolje slažemo i u koje imamo povjerenja. Uz to, putovati u grupi oduvijek je bilo lakše, jednostavnije i jeftinije. Međutim, putovanja u ovakvim manjim grupama danas znače nešto drugo – ona nam nude osjećaj sigurnosti i duševni mir, što nam je važnije nego ikad.

Zbog svega toga danas više cijenimo jednostavna iskustva, kao što je provođenje vremena s obitelji na otvorenom dok smo na odmoru. Biramo manje posjećene destinacije, gdje nema gužve i koje su na ‘bliže kući’ te težimo slow odmoru na kojem ćemo se zaista i odmoriti.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori