Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj za adrenalinski uspon

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj
za adrenalinski uspon

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Ako volite planinariti i spremni ste preći na viši adrenalinski level – Hrvatska nudi brojne predivne ferate za početnike, ali i one iskusnije penjače. Stijene nisu za svakoga i zahtjevaju veću fizičku spretnost od planinarenja, ali za one ambicioznije ovo je savršen izlet za adrenalinsko uživanje u prirodnim ljepotama. Donosimo, po našem mišljenju 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

1. Dinarska ferata

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Trenutno najduža i najteža ferata te zasigurno prvi i najljepši odabir za penjački izlet, dinarska ferata samo je za iskusne i dobro pripremljene penjače. Uspon je na grebenu Ošljak te traje oko 4 sata. Nedavno proglašena parkom prirode, Dinara nudi atraktivni vidik na brdovitu Bosnu te adrenalinsko penjanje po grebenima i izbočenim tornjevima. Put se proteže od  Dinarida koji se nalazi na 1010 metara nadmorske visine do skloništa od kojeg ima još sat vremena do vrha Dinare. Vrlo zahtjevna, ali zasigurno jedna od prvih odabira dinarska ferata nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

2. Omiška ferata

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Omiška ferata je manje zahtjevna i odlična za početnike, a pruži jedan od najljepših pogleda na kanjon Cetine, prekrasnu planinu Mosor te otoke Brač, Hvar i Šoltu. Trajanje ture je oko 30 minuta, a uspon započinje iz grada Omiša te se nastavlja do tvrđave Fortica sa kojega se nadzire prizor na kamene stubove Poljičke planine. Za manje ambiciozne penjače postoji lijepo uređena i markirana staza do tvrđave koja kreće iz samog centra grada.

3. Ferata Perunika

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Relativno nova ferata otvorena 2018. godine, ferata Perunika nalazi se na poljičkoj planini i srednje je težine. Duga samo 280 metara i oko sat vremena uspona, ferata nije pretjerano teška, ali pojedini detalji zahtijevaju veću fizičku spremnost. Početak ferate je iznimno lagan i pogodan  za početnike, a kasniji izloženiji dijelovi malo su zahtjevniji. Čar ove ferate leži u njezinim izvanrednim pogledima na more i hrvatske otoke. Spustiti se možete laganom markiranom stazicom koja počinje lijevo od izlaza iz ferate.

4. Žoharov put

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Jedan od klasičnih izbora ili ‘školska ferata’ idealna je ferata za početnike. Nalazi se u samoborskom gorju na planini Okić te je vrlo lako dostupna, oko 40 minuta udaljena od Zagreba. Auto možete parkirati na parkingu kod planinarskog doma pod Okićem, ispod Okić-grada od kojeg treba 15 minuta do ulaza u feratu, a trajanje ferate je svega 30-ak minuta.

5. Ferata Čikola

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Još jedna manje zahtjevna ferata, ferata Čikola već na samom početku daje čaroban pogled na kanjon rijeke Čikole. Put do ferate je nemarkiran, ali lako prohodan i traje oko 30 minuta. Početak ferate je ujedno i najteži dio, a nakon spusta niz padinu prekrivenu šljunkom slijedi laganiji put do uskog prirodnog tunela. Povratak je laganijom nemarkiranom stazom po livadi uz sam rub kanjona i traje 30-ak minuta. Preporučujemo uspon na Čikolu u rano proljeće kada kanjon buja bistrom vodom.

6. Kalnička ferata

Top 6 najljepših ferata u Hrvatskoj.

Kratka, ali iznimno zahtjevna, kalnička ferata nalazi se na 7. zubu poznate planinarske staze 7 zuba. Za razliku od ostalih atraktivnih ferata na listi, kalnička  spada u red ekstremnih sportskih ferata i njihova svrha je samo savladavanje njenog smjera, a ne uživanje u njenim ljepotama. Na ovu feratu idu samo najspremniji penjači koji žele izazov, tako da savjetujemo ostavljanje ove ferate profesionalcima.

Tekst: Leona Dubrović

Foto: Leona Dubrović / Alltrails

Učitati još
Zatvori