Upoznajte Dinaru, planinu koja je nedavno proglašena parkom prirode

Upoznajte Dinaru, planinu koja je nedavno
proglašena parkom prirode

Dinara je početkom veljače proglašena 12. parkom prirode. Ova prekrasna planina čini prirodnu granicu između Hrvatske i BiH, a njen vrh Sinjal (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj. Planinari i aplinisti dolaze ovdje iz cijelog svijeta pa ako ste zaljubljenik u planinarenje, a još je niste upoznali, sad vam je prava prilika. Koje su osnovne informacije koje trebate znati o Dinari?

Dinara – najviša hrvatska planina

To je planina u Dinarskom gorju na granici Hrvatske i BiH. Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u duljini od 84 km (druga po duljini planina u Dinarskom gorju nakon Velebita), između rijeke Cetine na jugozapadu i Livanjskog polja na sjeveroistoku. Na jugoistočnom dijelu planinski masiv Dinare prelazi u Kamešnicu. Najviši vrh masiva Dinare je Troglav (1913 m) koji se nalazi u BiH. Vrh Sinjal (1831 m) je, kao što smo već spomenuli, najviši vrh u Hrvatskoj. U zemljopisnim kartama i publikacijama često se može naći da se vrh Sinjal naziva imenom planine – Dinara.

Površina parka prirode iznosi 63.052 hektara Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, od čega se gotovo dvije trećine nalazi u Splitsko-dalmatinskoj. Park prirode Dinara tako je postao drugi najveći hrvatski park prirode poslije PP Velebit. U sastavu Parka Prirode su masiv Dinare, odnosno vrhovi Dinara, Troglav i Kamešnica, izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja – Hrvatačko, Paško i Vrličko.

Područje Parka prirode značajno je zbog bogate georaznolikosti, brojnih divljih vrsta flore i faune, očuvanih izvornih prirodnih vrijednosti, a poznato je i po višestoljetnoj tradiciji, autohtonim pasminama te bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu sačuvanom u brojnim arheološkim nalazima i kulturno-povijesnim lokalitetima.

Uspon na najviši vrh Hrvatske

Dinaru je najbolje krenuti istraživati iz Knina koji se nalazi u njenom podnožju. Na raspolaganju imate 7 planinarskih staza – najkraća je duga 5,7 km, a najduža 18,9 km. Ukoliko odlučite otići do najvišeg vrha, najjednostavniji uspon je onaj preko Suvog polja i Brezovca. Put traje otprilike 5 sati, a na vrhu vas čeka predivan pogled na gotovo sve planine Dalmacije i Bosne, kao i na Peručko jezero u dubini.

Do Sinjala vas vodi i put iz sela Glavaš preko planinarskog skloništa Marinova košara (ovaj put traje cca 4 sata). Na putu iz Knina važno je uporište planinarska kuća Brezovac koja se nalazi na 1050 m. Kad dođete do vrha, isti se dan trebate vratiti do Brezovca ili sići na drugu stranu Dinare prema Glavašu.

Putopis s Dinare s nama je prošle godine podijelila Mirjana Pjevac pa vas ovom prilikom podsjećamo na njega. U njemu ćete dobiti mnoštvo korisnih informacija o usponu na Sinjal i Troglav te usput uživati u predivnim fotografijama koje je autorica snimila. Možete ga pročitati ovdje.

Foto: Mirjana Pjevac

Učitati još
Zatvori