Želite početi planinariti, a niste sigurni kako – donosimo najvažnije savjete za početnike

Želite početi planinariti, a niste sigurni kako – donosimo najvažnije savjete za početnike

Penjanje

Odlazak u planine je sve češći način iskorištavanja slobodnog vikenda i zaborav na stresnu svakodnevnicu. Planine na prvi pogled mogu biti zastrašujuće i sama pomisao na odlazak u nepoznati divlji kraj vam stvara tjeskobu, ali jednom kada krenete, planine će sigurno postati vaš novi najbolji prijatelj. U ovom članku donosimo vam savjete kako krenuti sa planinarenjem, kuda otići i što zapamtiti da vam prvi planinarski izlet ostane u nezaboravnom sjećanju.

Možda se pitate da li je planinarenje za vas ako vam se brdo pitanja mota po glavi i smišljate najgore moguće scenarije što bi vam se moglo dogoditi. Olakšat ćemo vam i reći da je doza straha u planini prijeko potrebna jer strah donosi oprez, a dobra planinarska izjava kaže – opreza u planini nikada dosta! U planinarenje se ne treba upuštati olako i prije svake ture treba se dobro pripremiti kako bi se izbjegla moguća nesreća.

Uvijek imajte kartu i proučite stazu prije polaska

Iznenadili bi se kada bi vam rekli da se godišnje u planini izgubi više od 2000 planinara. Razlog tomu je što većina smatra da planinu poznaje dovoljno dobro pa nema potrebe za nošenjem karte ili proučavanjem staze prije polaska. Nikada nemojte podcjenjivati planinu! Čak i ako to bila naša najpoznatija kao što je Medvednica. Često se može dogoditi da se puta kojim ste uvijek hodali više ne sjećate ili padne mrak pa vam odjednom sve izgleda drugačije. Zato prije svake ture dobro pogledajte kojom stazom ćete ići, gdje treba skrenuti, a kartu uvijek ponesite sa sobom za svaki slučaj.

Provjerite prognozu

Penjanje

Provjera prognoze nužan je dio planiranja svake planinarske ture. Druga poznata izjava koju čete ćuti od mnogih planinara je – nema loše prognoze, samo loše opreme! Ima u tome i istine, a kako biste ponijeli dobru opremu, uvijek morate znati prognozu. Važno je znati da po kiši teren postane puno zahtjevniji, a nezgode se događaju puno češće. Ako se odlučite za zimski uspon, oprema koju morate ponijeti se uvelike razlikuje od proljetnog uspona. Također će i sama tura trajati mnogo duže pa i to morate uzeti u obzir.

Oprema

Dobra planinarska oprema je nužna za svakog tko se misli početi baviti planinarenjem. I moramo vas razočarati da opreme ima puno i nije jeftina. Dobra vijest je da definitivno nećete požaliti što je imate. Dobre gojzerice prva su i glavna stvar koju trebate nabaviti. Kasnije krenite s dobrim, ali laganim planinarskim ruksakom i potrebnom planinarskom odjećom.

Nosite dovoljno hrane i vode

Penjanje

U ruksaku uvijek imajte barem 2 litre vode. Vjerujte da nema gore stvari nego kada u planini ostanete bez pića. Zato uvijek ponesite više hrane i vode iako smatrate da vam neće biti potrebno. Izbjegavajte nositi gazirana pića jer ćete od njih biti još više žedni.

Na izlet ne idite gladni

Doručak se ne preskače prije planinarske ture. Dobro se najedite visoko energetske hrane – jaja, voće, zobena kaša itd.

Krenite s laganim stazama

Ako prvi puta idete planinariti, važno je da krenete s laganijom turom u kojoj ćete uživati i neće vas previše opteretiti. Neki od dobrih početaka su Medvednica, Klek, Risnjak, kanjon Kamačnik, Oštrc te neke laganije, ali i dalje prekrasne staze na Velebitu. Važno je da znate koja je vaša granica i ne krenete sa stazama koje će vam biti prenaporne i ubiti svaku volju za hodanjem. U Hrvatskoj ima jako puno laganih, ali vrlo slikovitih staza. Radite pauze, krenite laganijim tempom i pijte puno vode.

Nađite društvo

Penjanje

Bilo bi poželjno da svoju planinarsku karijeru započnete s prijateljem ili partnerom. Uvijek je dobro imati nekoga s kime možete podijeliti svoju strast, a može biti od velike pomoći u slučaju neke nezgode. Ako ipak odlučite uživati u samoći, ne zaboravite prije svake ture obavijestiti neku blisku osobu kuda idete i kada ćete se otprilike vratiti. To će biti od velike važnosti ako se desi da se izgubite, a nemate signala na mobitelu. Zato uvijek treba informirati nekoga kamo idete!

Krenite u planinarsku školu

Jednostavan način za siguran početak planinarenja je da se krenete u planinarsku školu. Istina je da ćete potrošiti više novaca, ali ćete naučiti mnogo toga što će vam pomoći za nastavak planinarenja. Planinarska društva su i odličan način da nađete grupu ljudi s kojima možete planinariti u budućnosti. Osim toga, svaki vikend su u sklopu škole organizirani izleti na kojima ćete puno toga naučiti, a i zabaviti se.

Uživajte!

Zadnji i najjednostavniji savjet je da uživate koliko god možete. Nemojte planinarenje stvoriti stresnim i odmah se opteretiti prezahtjevnim stazama. Svaki izlet može vam biti najbolji ako ga učinite takvim. Možda vam uvjeti neće uvijek biti idealni, možda ćete skrenut na krivu stazu i hodati 2 sata duže od planiranog, možda ćete biti toliko iscrpljeni da ćete se htjeti vratiti i zauvijek završiti saovim sportom, ali sve je to dio iskustva koje ćete sigurno dugo pamtiti.

Foto: Unsplash

Tekst: Leona Dubrović

Preporuka

Zatvori