Predivni kanjoni u dolini rijeke Soče koji će vas očarati na prvi pogled
Predivni kanjoni u dolini rijeke Soče koji će vas očarati na prvi pogled

Predivni kanjoni u dolini rijeke Soče koji
će vas očarati na prvi pogled

Iako je mala, Slovenija je zemlja koja ima sve. Prekrasnu prirodu, planine, bajkovita jezera, odličnu hranu i sadržaje za sve uzraste. Često pišemo o lokacijama i destinacijama u Sloveniji koje se isplati posjetiti, a ono najbolje je što su zbog blizine s Hrvatskom idealne za vikend izlete. Ovoga puta naš prijedlog su Tolminska korita.

Čarobna Tolminska korita

Tolminska korita su prirodni fenomen smješten u dolini rijeke Soče. Radi se o koritima rijeka Tolminke i Zadalščice koje se upravo ovdje spajaju u jedno. Riječ je o najnižem i, mnogi kažu, najljepšem ulazu u NP Triglav.

Uski kanjon proteže se kroz stijene, a posjetitelje privlači predivnom kristalno plavom bojom vode koja je zaista očaravajuća.

Šetnja kroz kanjon

Kroz kanjon vodi staza dugačka oko 2 kilometra. Radi se o laganoj šetnji preko drvenih mostova, stepenica i šetnica tijekom koje ćete uživati u bajkovitim prizorima prekrasne prirode.

Ta je priroda navodno očarala i slavnog Dantea Alighierija koji je nekada davno boravio na ovom području, pa čak i napisao nekoliko stihova svoje Božanstvene komedije. Njemu u čast jama koja se ovdje nalazi nosi naziv Danteova jama.

Od ostalih atrakcija u šetnji po koritima vidjet ćete Vražji most s kojeg se pruža najljepši pogled na kanjon. Ispod mosta nalazi se termalni izvor koji se može bolje vidjeti kada je vodostaj Tolminke niži. Tu su i brojni vodopadi, slapovi i jezera na kojima ćete poželjeti ostati zauvijek.

Staza kroz Tolminska korita je dobro obilježena i osigurana, nije zahtjevna, a za obići sve potrebno je oko sat-sat i pol. Ne trebate biti ni u kakvoj posebnoj kondiciji, ali pripremite primjerenu obuću. Najdoblje razdoblje za posjetiti ovu bajkovitu lokaciju je od sredine proljeća do rane jeseni, kada je priroda u punom jeku. Mi smo već sada počeli planirati idući vikend izlet…

Foto: Instagram(@travel.and.liv)

 

Učitati još
Zatvori