Kako će izgledati ovogodišnja skijaška sezona? Napravili smo mali vodič

Kako će izgledati ovogodišnja skijaška
sezona? Napravili smo mali vodič

Obično čim završi ljetna sezona, ljubitelji skijanja počnu planirati na kojem će skijalištu provesti zimske praznike, no ove je godine zbog korone situacija nešto drugačija. Pandemija je utjecala na sve sfere naših života pa tako i na svijet putovanja, što planiranje putovanja čini znatno težim nego prije. Situacija s prelaskom granica i propisanim mjerama pojedinih država mijenja se iz tjedna u tjedan i vrlo je teško predvidjeti kakva će ona biti baš u trenutku u kojem ste planirali biti na putu. Unatoč neizvjesnosti, skijaška sezona je pred vratima, a tome u prilog ide i činjenica da je na austrijskim skijalištima već pao prvi snijeg.

Putničke agencije već su se pripremile za nadolazeću sezonu pa na njihovim web stranicama i u brošurama već sada možete pronaći razne ponude i aranžmane. Cijene su iste kao prošle godine, a ljudi su već počeli s rezervacijama i uplatama. Dobra je stvar što agencije obećavaju povrat novca ako dolazak otkažete u slučaju više sile kao što je zatvaranje granica ili ako destinacija dođe na crvenu listu.

Sva skijališta moraju biti organizirana sukladno epidemiološkim mjerama, a svaka zemlja uz to ima i neka svoja pravila kojih će se posjetitelji trebati pridržavati. Prema trenutno dostupnim informacijama, provjerili smo kako će ove godine skijaška sezona izgledati na najpoznatijim europskim skijalištima.

Osnovne mjere zaštite od virusa

Skijaška sezona na gotovo svim europskim skijalištima trebala bi početi krajem studenog, odnosno početkom prosinca. Iako većina skijališta i resorta još uvijek radi na utvrđivanju detalja oko toga kako će ovogodišnja skijaška sezona izgledati, neka osnovna pravila će svugdje biti ista. Maske će se morati nositi dok čekate u redu za žičare, a obavezne su i u gondolama i drugim zatvorenim prostorima. Također, obavezno je držanje distance od 1.5 metara.

Na austrijskim skijalištima će na raznim punktovima biti postavljena sredstva za dezinfekciju, a sjedežnice, žičare i gondole čistit će se u više navrata tijekom dana. Na pojedinim skijalištima u austrijskom Tirolu svi koji kupe ski-pass besplatno će dobiti multifunkcionalni šal koji se može koristiti kao filtrirajuća maska (FFP). Njega će biti obavezno nositi na propisanim mjestima kao što su trgovine, restorani na planinama, na servisima, stanicama žičara, tijekom vožnje žičarom i sl. Ovakvu situaciju, uz poneke sitne razlike, možete očekivati na većini austrijskih skijališta, ali i na skijalištima u Italiji i Francuskoj.

Bez Apres ski partyja u Austriji

Zasad je poznato da Apres ski partyja na austrijskim skijalištima ove godine neće biti, a hrana i piće morat će se konzumirati na otvorenom, i to sjedeći. Dakle, neće biti stajanja u grupama oko šankova u Apres ski barovima jer oni mogu vrlo lako postati potencijalna središta zaraze. Pojačat će se testiranje na koronu u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a testirat će se i turistički vodiči te instruktori skijanja. Općenito, svi sadržaji, žičare, restorani i smještaji primjenjivat će najviše sigurnosne mjere, pazit će se na pridržavanje razmaka, jelovnici u pojedinim restoranima će biti dostupni online itd. Dobro je znati i da gotovo svi hoteli i ostali pružatelji smještaja nude pravo besplatnog otkaza rezervacije, uz individualne uvjete.

Korisna aplikacija za praćenje kontakata

Ako planirate zimovanje u Austriji dobro će vam doći aplikacija austrijskog Crvenog križa “Stopp Corona” koja pomaže pri brzom otkrivanju i prekidanju lanaca zaraze. Aplikacija automatski sprema kontakte, uz najstrože pridržavanje direktiva o zaštiti osobnih podataka. Ako jedan od kontakata prijavi da je zaražen, sve kontakt osobe bit će automatski obaviještene. Aplikacija je dostupna na njemačkom i engleskom jeziku te već koristi novi Covid-19 kontaktni protokol sustava iOS i Android.

Skijaška sezona u Italiji

Kronplatz i ostala skijališta u Južnom Tirolu koja su vrlo popularna među Hrvatima ove se godine otvaraju između 28. studenog i 5. prosinca. Neka talijanska skijališta već su izašla s mjerama koje će provoditi. Recimo, u Val Gardeni će postojati covid test centar, a omogućit će se otkaz rezervacija ski škola do 48 sati prije termina ukoliko za to postoje opravdani razlozi povezani s koronom. U Alta Badiji će, primjerice, natkrivene žičare voziti smanjenim kapacitetom i najvećom mogućom brzinom kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u zatvorenom okruženju. Baš kao i u Austriji, i ovdje će pružatelji smještaja imati individualne uvjete otkaza rezervacija.

Koja su ski odredišta najsigurnija?

Iako niti jedno skijalište ne može jamčiti da će biti potpuno korona free, mnogi postavljaju odlične mjere kako bi osigurali da gosti ostanu sigurni. Pravila socijalnog distanciranja i obaveznog nošenja maski primjenjivat će se u svim odmaralištima, a mnogi idu i korak dalje kako bi zaštitili goste. Primjerice, francuski resort Pays de Gex nastoji postati prvo odmaralište koje je dobilo COVID-free oznaku, što odmaralištima i tvrtkama pomaže u održavanju zaštitnih mjera. U austrijskom Tirolu se, recimo, turističkom osoblju nude besplatni testovi koji pomažu u zaustavljanju širenja virusa.

Općenito, najsigurnija odredišta vjerojatno će biti manja i ne toliko popularna mjesta gdje nema puno ljudi. Umjesto da razmišljate otići na velika skijališta, možda će vam ove godine dobar odabir biti Istočni Tirol, gdje će gužve biti manje.

Foto: Unsplash, Pexels

Preporuka

Zatvori