Hvarski dnevnici Senje Vild: Gdje popiti kavu, pojesti kolač, okupati se i samo ležati uz more
Hvarski dnevnici Senje Vild: Gdje popiti kavu, pojesti kolač, okupati se i samo ležati uz more

Hvarski dnevnici Senje Vild: Gdje popiti kavu, pojesti kolač, okupati se i samo ležati uz more

Fotografkinja Senja Vild nedavno nas je provela kroz ulice Bukurešta i svoje letnje avanture u rumunskom gradu, a ovog puta nas u svojim dnevničkim zapisima vodi na Hvar.

Hvar diary

Hvar, Pharos, For… najsunčaniji otok na Jadranu ima mnogo imena. Možete smisliti i neko svoje. Nešto što vas veže za taj prostor. Mene je zauvijek vezalo odrastanje. Da nije policijski gliser mamu prevezao s Hvara u Split, bila bih rođena Forka – zamalo. Na Hvar sam opet došla sa deset godina i dovoljno sam ljetnih praznika tamo provela da ga mogu zvati domom – trećim, četvrtim. Moj otok, tamo su moji ljudi, uspomene zauvijek.

KAVA37

Jutrom, niz hvarske skale, s vrha brda u kojem sam ušuškana u našem ljetnom domu, kroz Burak do Kave37. Na kratki espresso ili cortado uz vruć cookie – ako stignem dovoljno rano. Tko prvi, njemu cookie. Ili, ako zamolim ekipu iz Kava Family, pa mi sačuvaju jedan kada se pojavim na prvoj podnevnoj kavi koja bi trebalo da bude jutarnja. Nije se jednom dogodilo da sam se iskrcala, ili jurila da se ukrcam na katamaran, a da me je već čekala spremna ona za dobrodošlicu, ili putna. It’s called (Kava) family for a reason.

GLOD

Za sve koji imaju sweet tooth, a među njima sam i ja, Glod je nezaobilazna hvarska lokacija. Julija, ili kako je moj tata zove Juliette, vlasnica je male slastičarnice samo stotinjak metara niz ulicu od Kave37. Slučajno smo se upoznale i sprijateljile dok sam s velikim zadovoljstvom isprobavala njene kolače. Tata i ja posebno uživamo u tome, jer slatkiš je obavezan kraj svakog obroka. A Julija ih pravi s talentom i guštom. I uvijek su različiti. Sezonski, svježi, ručno rađeni svaki dan u njenoj kućnoj radionici. Srećom stanujemo blizu, pa uvijek mogu trknuti po ostatke ili isprobati nove okuse.

NINE STUDIO

Možda nije samo hvarski, ali je tamo sve počelo. Moja prijateljica Ivana je manekenka, Zagrepčanka koja se, kao i ja, preko ljeta seli na Hvar, u Dubovicu. Sa svojom bakom osnovala je Nine Studio. Bila sam u prilici da među prvima vidim ručno pletenu haljinu njene bake. Svako ljeto Ivana i ja smo se, tradicionalno, nalazile na kavi, odlazile na kupanje i snimale par fotografija, samo za našu dušu. Prošlog ljeta bile smo pred sam kraj dana pored mora, Ivana je nosila bakinu pletenu haljinu. I tako je počelo.

U boho dućanu može se pronaći Nine studio MORE BEACHWEAR haljina, kao i pleteni kupaći kostimi iz kojih nećete izlaziti cijelo leto. Još nisam naučila da se pakiram tako da ne nosim pun kofer nepotrebnih stvari, ali kupaće kostime uvijek s uživanjem iznosim.

HVAR REPUBLIC

Jelsa je grad na sredini otoka Hvara s pogledom na Brač. Mjesto je manje i mirnije, ali ništa manje zanimljivo. Na samom ulazu u grad nalazi se na malecni dućan Hvar Republic, pun svakakvih šarenih sitnica – ručno rađeni nakit vlasnice Karmen, majice For Sunny People Only, ručnici, torbe. Sve što vam treba za ljeto. A ono je za igru, ono je radost koja, istina, ne traje dugo, a kad prođe uspomene ostaju duboko u nama – i šarene drangulije da nas raduju kad dani postanu tmurni i sivi.

FALKO BAR

Falko je beach bar koji pamtim iz vremena kad ga je činilo par stolica i stolova uz šetalište pored mora, prema vili Bakarić. Tamo se išlo s lokalnim društvom na kupanje i skakalo se s najviše stijene u blizini. A onda se poslije plaže dolazilo se na Cedevitu, partiju karata ili sladoled. Danas je to jedno od dobro osmišljenih mjesta u kojima se može provesti dan na plaži. I uživati u dobroj hrani i piću. Obitelj koja je u ovo uložila svoju kreativnost i umijeće pripremanja hrane možete upoznati dok se ljuljuškate u visećoj mreži ili se rastežete na jastuku u hladu masline. Društvo je skoro isto svake godine, osjećate se kao kod kuće kad god da dođete. Malo je reći da su me gledali kako rastem. Događalo se da dok čitam knjigu ili scrollam po telefonu između dva kupanja stigne neki smoothie ili me dočeka kutija čokolada za rođendan. Tako je bar bilo ove godine.

P.S. Ostavite mjesta za njihov tiramisu. Zahvalit ćete mi kasnije.

JEROLIM

Jerolim je na Paklinskim otocima preko puta grada Hvara. Čuveno je i tradicionalno hvarsko naturističko kupalište. Još jedan komadić raja. Odlazili smo tamo pred kraj dana, kada bi se kupači već vraćali brodicama u grad. Najljepše vreme za poslednje zrake sunca. Bilo nas je nekoliko, imali smo osjećaj da je otok naš. Mir, smiraj i radost koja se osjeća u zraku. Hvar je moj otok. Stvari se mijenjaju, ljudi odlaze i dolaze – uspomene su zauvijek. Svi oni i sve te promjene, taj kamen i more, to nešto što imam samo tamo. To čini Hvar mojim sretnim mjestom.

Tekst i foto: Senja Vild

Učitati još
Zatvori