Advent u Rovinju ove godine izgleda genijalno
Advent u Rovinju ove godine izgleda genijalno

Advent u Rovinju ove godine
izgleda genijalno

Adventske priče već su u punom jeku zahvatile cijelu Hrvatsku. Prva adventska nedjelja je iza nas, a upravo je taj vikend bio rezerviran za paljenje prvih lampica u gradovima diljem zemlje. Ove godine bogati adventski program ima gotovo svaki grad, kako na kopnu, tako i na obali.

Advent u Rovinju

Pravu morsku čaroliju ove je godine uprizorio grad Rovinj u sklopu manifestacije Advent u Rovinju. Omiljena destinacija brojnih svjetskih i hrvatskih putnika obogatila je svoju zimsku ponudu vizualnom poslasticom koju potpisuje Saša Šekoranja.

Ovaj veliki kreativac poznat je po svojim blagdanskim kreacijama – njegovim božićnim izlozima u Zagrebu divimo se svake godine, no zimu pred nama odlučio je podići na novu razinu. Naime, izlog u Zagrebu direktno je povezan uz ideju koju je realizirao u Rovinju.

Make a Wish/Zaželi želju

Morski Božić je zajednički nazivnik ovih razglednica. Možda netradicionalni motivi u usporedbi s onima na koje smo navikli u ovo doba godine zapravo izgledaju genijalno – ribice, hobotnice, jastozi, zvijezde padalice… A svi nose jednu poruku: Make a Wish/Zaželi želju.

“Svake godine želimo pomaknuti granice i napraviti nešto novo. Orašari, zvijezde, borovi i bijeli Božić je nešto što je standardno i na to uvijek dobivaš, upravo zato smo ove godine odlučili napraviti nešto drugačije. Kako ove godine paralelno radim Advent u Rovinju nekako mi se more nametnulo kao inspiracija. Do sad nikad nisam zamišljao Božić na moru, pa sam zato ovaj izlog zamislio kao jedan božićni akvarij. Centar čini bor od riba, zlatnih ribica koje su tu da nam ispune sve želje.”- rekao nam je Saša kad smo razgovarali o ovogodišnjem dizajnu izloga u Dežmanovom prolazu.

Centar grada obučen u svjetlucave instalacije

Vrijedi spomenuti da je cjelokupna adventska ponuda i program dio novog, unikatnog koncepta ovogodišnjeg izdanja Advent Rovinj – Božić s mora, koji se uređenjem, gourmet ponudom i programom oslanja se na rovinjsku tradiciju. Po prvi put program se odvija na tri ključne lokacije: advent na Lungomare Plazi kao moderna verzija adventa, takozvani tradicionalni advent ispred crkve sv. Eufemije, gdje su postavljene ručno izrađene jaslice u prirodnoj veličini, te treća lokacija, autohtoni advent, na glavnom gradskom trgu, gdje će se od 9. prosinca moći kušati autohtoni specijaliteti uz nastup brojnih bendova i klizalište.

U Rovinju Sašine instalacije krase centar grada i istaknute hotele. Centralna priča fokusirana je na luku koju zaokružuje riva stoga s gotovo bilo koje točke šetnice pucaju divne vizure na svjetlucavi stari dio grada. U luku su uplovile tradionalne rovinjske barke, batane, a sa sobom donijele zvijezde padalice, ribice, mjesec; najbolje saveznike kada želimo poželjeti želju.

Na gradskom trgu, uz ukrašenu prepoznatljivu fontanu, stoji visoki bor ukrašen zvijezdama, ribicama i kuglicama. Njegova zvijezda padalica na samom vrhu poput putokaza  osvjetljava noć.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg ugođaja i uređenja grada tradicionalna je rovinjska batana, simbol lokalne zajednice, postavljena na nekoliko lokacija u gradu i u moru ispred rovinjske rive, gdje je ukrašena predimenzioniranim svjetlećim zvijezdama, što je ovogodišnja posebna atrakcija.

Novi koncept događanja u prosincu nastao je suradnjom i sinergijom grada, Maistre, Turističke zajednice, Udruženja obrtnika, ekomuzeja Batana te udruga, ustanova i ugostitelja koji sudjeluju u organizaciji programa, a koncept uređenja izrađen je u suradnji sa Šašom Šekoranjom.

Na kraju središnje ulice Carera postavljen je bor i tradicionalna batana koji ukrašavaju još jedan ulaz u grad te svojevrstan početak Adventa u Rovinju. Bor ukrašen lentama s ispisanim riječima Advent u Rovinju poziva sve goste da se upute na istraživanje svih adventskih punktova u gradu.

Adventski duh u hotelima

Osim toga, Saša je ušao i u tri rovinjska hotela. Dizajnerski najatraktivniji Grand Hotel Park, Hotel Adriatic i Hotel Lone, svi pod kapom Maistra Collectiona, zasjali su ove blagdanske sezone ukrašeni morskim motivima.

Grand Hotel Park

Veliko predvorje Grand Hotel Parka zauzeo je Sašin karusel kojeg osim konjića krase i veliki jastozi i hobotnice. Velike srebrne kugle za bor okružuju ovu instalaciju koja se savršeno uklopila u interijer.

Hotel Adriatic

Cijelo prizemlje hotela Adriatic funkcionira kao prostor koji ima jedan flow, a u skladu s time postavljani su i detalji u svakom kutku – kroz predvorje i recepciju, uokolo bara i u restoranu. Ovdje glavnu priču pričaju biljne instalacije, cvjetni aranžmani, vijenci i drugi ukrasi koji su upotpunjeni morskim motivima u obliku hobotnica, jastoga, ali i zvijezda padalica koje se protežu kroz cijeli Advent.

Hotel Lone

Božićna priča nastavila se i u Hotelu Lone, čije su predvorje ukrasile ribice i školjke.

Foto: Dalibor Talajić, Maistra Collection

Učitati još
Zatvori