Vlakovi s kojima bismo rado proputovali svijet
Vlakovi s kojima bismo rado proputovali svijet

Vlakovi s kojima bismo rado
proputovali svijet

Možda je zlatno doba željeznice bilo u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, ali putovanja vlakovima su ponovno u modi. Naime, danas postoje mnogi luksuzni vlakovi koji nude puno više od samog putovanja do odredišta. U njima ćete doživjeti šarm nekih prošlih vremena dok istovremeno putujete različitim dijelovima svijeta i uživate u pogledu na krajolik. Putovanja ovim vlakovima zapravo su put u prošlost dok istovremeno uživate u luksuzu i komforu modernog doba.

British Pullman

Obožavatelji redatelja Wesa Andersona mogu se upustiti u avanturističku vožnju po uzbudljivim rutama diljem Engleske i to starinskim vlakom inspiriranim redateljevim osebujnim stilom i okom za detalje. U ovom se vlaku možete voziti u vagonu “Cygnus” izgrađenom 1950-ih, što će vas definitivno vratiti u davna vremena.
Venice Simplon-Orient-Express

Slavni Orient Express neće vas odvesti samo kroz Europu, već će vas transportirati natrag kroz vrijeme. Upravo u ovaj vlak je Agatha Christie smjestila radnju svog slavnog romana, Ubojstvo u Orient Expressu, a u njemu ćete osjetiti dašak onog posebnog Art Deco glamura i elegancije zlatnog doba putovanja. S obnovljenim retro vagonima iz 20-ih godina prošlog stoljeća, elegantno uređenim kabinama i vrhunskom gastronomskom ponudom, putovanje Venice Simplon-Orient-Express vlakom nešto je što morate doživjeti ako volite luksuzna i ne tako obična putovanja. Pustolovina sa stilom vam je zagarantirana dok se krećete prekrasnim krajolicima od Londona ili Pariza do Venecije ili Verone. Autentična avantura od Pariza do Istanbula traje šest dana, sa stajanjima u Budimpešti i Bukureštu, a ruta od Pariza do Berlina, koja povezuje dva najpoželjnija europska kulturna središta, najnovija je na repertoaru.

Belmond Royal Scotsman

Istražite škotska jezera, dvorce i prirodu putovanjem u vlaku.

Ovdje će vas dočekati sa stilom. Royal Scotsman vozi po planinskom prostoru škotskog visočja od travnja do listopada svake godine, a obično su putovanja tematski isplanirana oko nekih važnih mjesta i turističkih atrakcija. No ono po čemu je Royal Scotsman jedinstven među luksuznim vlakovima je spa-centar. Tako možete rezervirati tretman lica, masažu ili manikuru u spa odjeljku za opuštanje uz pitoreskni krajolik.

The Ghan

Jedno od najvećih i najdužih željezničkih putovanja u Australiji je ono vlakom The Ghan koji putuje od Darwina, kroz pustinju, pa sve do Adelaidea. U vlaku postoje dvije vrste usluge koje možete izabrati: Gold i Platinum. Ako odaberete Gold, uživat ćete u kabini koja ima sofe na razvlačenje.

Platinum usluga nudi veće kabine s dnevnim boravkom i prostorom za spavanje, prostranom kupaonicom i vlastitom poslugom. Interijer je jednostavan i tradicionalan s velikim prozorima čiji okviri savršeno dočaravaju živopisne krajolike Australije.
Andean Explorer

Andean Explorer prvi je luksuzni vlak u Južnoj Americi i putuje jednom do najviših ruta na svijetu. Odvest će vas od Cusca u Peruu, antičkog glavnog grada iz carstva Inka, do najviših dolina Anda uz jezero Titicacu pa sve do Arequipe, grada koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Svaki vagon odražava kulturnu baštinu Perua, a boje i teksture su inspirirane peruanskom prirodom. Kabine su zapravo mali apartmani s vlastitom kupaonicom i tušem, a na raspolaganju imate i restoran, koktel bar i otvorenu promatračicu gdje možete uživati u pogledu na prekrasan krajolik.

Grand Hibernian

Ako želite doživjeti Irsku na najbolji mogući način i uživati u njenim prekrasnim krajolicima, onda rezervirajte kartu za vlak Grand Hibernian. Vlak polazi iz Dublina, a možete birati između tri različite ture u trajanju od dva, četiri ili šest noćenja. Već u elegantno uređenim kabinama osjeti se duh Irske – svaka nosi ime jedne irske pokrajine i uređena je u tom stilu. Gostima je na raspolaganju restoran, salon sa živom glazbom, udobnim sjedalima i lokalnom ponudom pića.

Eastern & Oriental Express

Vožnja vlakom Eastern & Oriental Express uistinu je poseban način za doživjeti i istražiti jugoistočnu Aziju. Vlak putuje kroz Singapur, Maleziju i Tajland, a s otvorenog dijela vagona možete uživati u pogledu na krajolik i prirodne ljepote ovog kraja. Interijer je nadahnut filmom Shanghai Express iz 1932. godine, a sve kabine za spavanje imaju vlastite luksuzne kupaonice. Putovanje ovim vlakom nudi najbolje od starog i novog svijeta, a kako bi bili u skladu zlatnog doba putovanja željeznicom, na određenim područjima nema korištenja elektroničkih uređaja.

Foto: Instagram, Belmond

Učitati još
Zatvori