Prošećite bajkovitim krajem i posjetite jezero u obliku srca
Prošećite bajkovitim krajem i posjetite jezero u obliku srca

Prošećite bajkovitim krajem i
posjetite jezero u obliku srca

Na obroncima Velike Kapele, u okolici Ogulina, smjestilo se jedno od najromantičnijih jezera koje trebate posjetiti ovu jesen. Šmitovo jezero poznato je jer kada mu prilazite kroz šumu izgleda kao srce pa ga baš zbog toga svake godine obilazi velik broj posjetitelja.

Predivna priroda usred šume

Samo jezero sastoji se od dva spojena jezera, Malog i Velikog. Voda u njih pristiže iz ponora Rupećice, a kroz pukotine prolazi iz Malog u Veliko jezero. U samoj blizini nalazi se i špilja u kojoj možete pronaći i vidjeti neke od endemskih vrsta – čovječju ribicu i ribu svjetlicu.

Jezero smaragdno zelene boje

Zbog svoje predivne smaragdno zelene boje, jezero se prije nazivalo i Zelenim jezerom, a šuma koja ga okružuje očarat će vas na prvu. Iako maleni šumski fenomen lako obiđete za desetak minuta, poželjet ćete ostati malo duže, odmoriti u hladu i uživati u predivnoj prirodi. Sama okolica bogata je predivnom prirodom, šumska staza do jezera posjeti će vas na davno zaboravljene bajke koje ste slušali u djetinjstvu.

Legende i bajke o jezeru

Za ovo jezero vežu se brojne legende i bajke naše poznate književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Najpoznatija legenda koja se generacijama prenosi s koljena na koljeno je o zmaju koji je živio u jezeru. Zmaj je jednom prilikom iskočio iz jezera i uhvatio mladu djevojku koja je na jezeru skupljala vodu. U tom trenutku je došao sveti Juraj, ubio zmaja i oslobodio djevojku. U spomen na tu legendu, u blizini se nalazi kamen na kojem je ostao otisak kopita konja svetog Jurja.

Prošećite bajkovitim krajem

Jezero je dio ogulinske Rute bajke, predivnih i bajkovitih mjesta u ogulinskom kraju posvećenih stvaralaštvu Ivane Brlić-Mažuranić. Po cijelom kraju naći ćete mjesta koja podsjećaju na 12 likova iz Priča iz davnina, spajajući stvarne događaje i maštu slavne književnice. Kroz šetnju bajkovitim krajem možete sami doživjeti i osmisliti svoje posebne priče i bajke.

Bili ljubitelj bajki i romantike ili ne, Šmitovo jezero je jedno od onih mjesta koje trebate posjetiti samo da uživate u miru i ljepoti prirode. Prošećite šumom, napravite romantični piknik, uživajte uz jezero i tko zna, možda stvarno sretnete nekog iz starih bajki i uvjerite se da one stvarno postoje.

Foto: Instagram (@martina.bare, @_ssvarog)

Učitati još
Zatvori