INSTA(NT) TRAVEL: Skrivena koliba u snijegu na samo dva i pol sata od Zagreba
INSTA(NT) TRAVEL: Skrivena koliba u snijegu na samo dva i pol sata od Zagreba

INSTA(NT) TRAVEL: Skrivena koliba u snijegu na
samo dva i pol sata od Zagreba

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Iako je vrijeme pravo zimsko, nedostaju nam snijeg i snježne radosti. Kako bismo doživjeli pravu zimsku idilu potrebno je otići na malo više nadmorske visine. Susjedna Slovenija je za to idealna destinacija.

Visoravan Pokljuka u Julijskim Alpama

Kao jedna od popularnijih zimskih destinacija mnogih turista iz regije, Slovenija osvaja svojim snježnim krajolikom, prirodom, ali i gastro ponudom. Zbog blizine s Hrvatskom, idealna je za vikend izlete tijekom cijele godine. Zimi se u Sloveniju možete uputiti na skijanje, a ako pak niste za takve aktivnosti, odvažite se na planinarenje.

Pokljuka_unsplash

Jedno od ljepših mjesta za planinarenje je visoravan Pokljuka. Radi se o najvećem šumskom području u Triglavskom nacionalnom parku, dugom čak 20 km te gotovo isto toliko širokom. Zbog svoje nadmorske visine, svježeg zraka i energetskih točaka koje pozitivno utječu na zdravlje, Pokljuka je vrlo popularna destinacija u svim godišnjim dobima. Zimi ovdje možete skijati, uživati u sanjkanju i skijaškom trčanju, dok je od proljeća do jeseni Pokljuka super destinacija za biciklizam, planinarenje i nordijsko hodanje.

Zalin planinski raj

No poželite li ipak ostati nekoliko dana, na Instagramu smo pronašli preslatku kolibu u kojoj možete uživati u miru i pravom zimskom ugođaju.

Blogerica Ana Grzunov otkrila je pravi bajkovit smještaj. Riječ je o kolibi Zalin planinski raj. Skrivena je to koliba na samom kraju sela na Pokljuki. Ovdje nema signala, nema buke, samo vi i priroda, idealno za odmor i bijeg od gradske vreve. Koliba je idealna za jednu obitelj ili par pa može biti idealna destinacija za pravi romantični odmor. Opremljena je svim potrebnim stvarima za odmor poput malog dnevnog boravka, kuhinjice, peći na drva te spavaćeg prostora za petero ljudi.

Navečer možete uživati u svom šumskom dvorištu uz vatru ili pak snježnim aktivnostima. Sve kao stvoreno za odmor iz snova, a kolibu možete rezervirati putem Bookinga.

 

Planina Zajamniki

Na južnom rubu Pokljuke nalazi se planina Zajamniki. Poznata je po ovoj “ulici” drvenih kućica, s čijeg se vrha pruža predivan pogled na Julijske Alpe, Triglav i dio Bohinjskog jezera. Radi se zapravo o drvenim kolibama u kojima su nekada živjeli pastiri koji su proizvodili kiselo mlijeko i druge mliječne proizvode. Tradicija proizvodnje mlijeka se nastavlja i danas, a ljeti na livadama još uvijek možete vidjeti stoku na ispaši. Možete kupiti i domaće kiselo mlijeko, svježi sir…

Pristup planini Zajamniki je relativno lagan jer nema puno uspona; više-manje se hoda ravno. Automobil je najbolje ostaviti u Rudnom polju u blizini biatlonskog centra. Od te lokacije do Planine Zajamniki trebat će vam oko sat i 20 minuta umjerenog hoda.

Kad god odlučili posjetiti Pokljuku i planinu Zajamniki, uživat ćete u prekrasnim prizorima, no moramo priznati da ove drvene kućice prekrivene snijegom izgledaju posebno bajkovito. Stoga iskoristite zimu te već danas isplanirajte vikend izlet. Kad ste već tamo, posjetite i Bled koji se od Pokljuke nalazi na 20-ak minuta vožnje. Što sve možete vidjeti i raditi na Bledu, pročitajte ovdje.

Učitati još
Zatvori