INSTA(NT) TRAVEL: Čarobna lokacija na samo dva i pol sata od Zagreba idealna za zimski izlet
INSTA(NT) TRAVEL: Čarobna lokacija na samo dva i pol sata od Zagreba idealna za zimski izlet

INSTA(NT) TRAVEL: Čarobna lokacija na samo dva i pol sata od Zagreba idealna za zimski izlet

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Iako nam vani vlada pravo jesensko vrijeme, promjenljivo sa sunčanim razdobljima, mi već maštamo o zimi, blagdanima i zimskim putovanjima. No, za doživjeti pravu zimsku idilu potrebno je otići na malo više nadmorske visine. Susjedna Slovenija je za to idealna destinacija.

Visoravan Pokljuka u Julijskim Alpama

Kao jedna od popularnijih zimskih destinacija mnogih turista iz regije, Slovenija osvaja svojim snježnim krajolikom, prirodom, ali i gastro ponudom. Zbog blizine s Hrvatskom, idealna je za vikend izlete tijekom cijele godine. Zimi se u Sloveniju možete uputiti na skijanje, a ako pak niste za takve aktivnosti, odvažite se na planinarenje.

Pokljuka_unsplash

Jedno od ljepših mjesta za planinarenje je visoravan Pokljuka. Radi se o najvećem šumskom području u Triglavskom nacionalnom parku, dugom čak 20 km te gotovo isto toliko širokom. Zbog svoje nadmorske visine, svježeg zraka i energetskih točaka koje pozitivno utječu na zdravlje, Pokljuka je vrlo popularna destinacija u svim godišnjim dobima. Zimi ovdje možete skijati, uživati u sanjkanju i skijaškom trčanju, dok je od proljeća do jeseni Pokljuka super destinacija za biciklizam, planinarenje i nordijsko hodanje.

Planina Zajamniki

Na južnom rubu Pokljuke nalazi se planina Zajamniki. Poznata je po ovoj “ulici” drvenih kućica, s čijeg se vrha pruža predivan pogled na Julijske Alpe, Triglav i dio Bohinjskog jezera. Radi se zapravo o drvenim kolibama u kojima su nekada živjeli pastiri koji su proizvodili kiselo mlijeko i druge mliječne proizvode. Tradicija proizvodnje mlijeka se nastavlja i danas, a ljeti na livadama još uvijek možete vidjeti stoku na ispaši. Možete kupiti i domaće kiselo mlijeko, svježi sir…

Pristup planini Zajamniki je relativno lagan jer nema puno uspona; više-manje se hoda ravno. Automobil je najbolje ostaviti u Rudnom polju u blizini biatlonskog centra. Od te lokacije do Planine Zajamniki trebat će vam oko sat i 20 minuta umjerenog hoda.

Kad god odlučili posjetiti Pokljuku i planinu Zajamniki, uživat ćete u prekrasnim prizorima, no moramo priznati da ove drvene kućice prekrivene snijegom izgledaju posebno bajkovito. Stoga iskoristite hladnije jesenske dane i nadolazeću zimu te već danas isplanirajte vikend izlet. Kad ste već tamo, posjetite i Bled koji se od Pokljuke nalazi na 20-ak minuta vožnje. Što sve možete vidjeti i raditi na Bledu, pročitajte ovdje.

Učitati još
Zatvori