INSTA(NT) TRAVEL: Planinarsko sklonište u Sloveniji s kojeg se pruža nezaboravan panoramski pogled
INSTA(NT) TRAVEL: Planinarsko sklonište u Sloveniji s kojeg se pruža nezaboravan panoramski pogled

INSTA(NT) TRAVEL: Planinarsko sklonište u Sloveniji s kojeg se pruža nezaboravan panoramski pogled

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Boravak u prirodi neophodan nam je nakon što tjedan provodimo u uredima, najčešće u sjedećem položaju. Svjež zrak, prirodne ljepote i mir – sve nam to pomaže da raščistimo misli nakon užurbanog radnog tjedna. Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje odličan su način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i ponovno se povezati s prirodom. Hrvatska i okolne zemlje obiluju mjestima na kojima možete šetati ili planinariti te na taj način kvalitetno provesti vrijeme.

Slovenija

Ovoga puta odlučili smo se za Insta(nt) Travel u Sloveniju. Slovenija je jedna od popularnijih skijaških destinacija turista iz regije, što ne čudi jer osvaja svojim predivnim skijaškim stazama, snježnim krajolikom, prirodom, ali i gastro ponudom. Ako pak niste za skijaške aktivnosti, odlučite se za aktivan vikend u dobrom društvu. Odvažite se na planinarenje jer će vas slovenski vrhovi, osim prekrasnim pogledom, osvojiti i planinarskim skloništima u kojima možete prenoćiti.

Bivak pod Skuto

Nedavno smo pisali o najljepšim hrvatskim planinarskim skloništima, no isplati se otići i u susjedstvo. Naime, naši se susjedi, osim skijaškim stazama i krajolikom, ponose se i prekrasnim modernim planinskim kućicama, a jedan takav arhitektonski dragulj nalazi se na vrhu Skuta.

Skuta je treći po visini vrh u sjevernim Alpama s kojeg se pruža predivan pogled na okolnu prirodu. Na njemu se smjestila moderna planinarska koliba pod nazivom “Bivak pod Skuto”. Ovo se sklonište prostire na 12 metara kvadratnih, a zamijenilo je postojeće, dotrajalo sklonište.

Modularna koliba

Bivak se nalazi na rubu Malih podova. Jedini (neoznačeni) put do njega vodi od Konaca preko Žmavčara, a sastoji se od tri modula. U prvom se nalazi ulaz te prostor za odlaganje opreme i stol za kuhanje. U drugom je spavaća soba s prostorom za druženje, dok je posljednji prostor namijenjen isključivo za odmor.

Panoramski pogled

Oba bočna zida su izrađena od čvrstog, troslojnog stakla koje je prilagođeno ekstremnim vremenskim uvjetima. S 2045 metara nadmorske visine i pogledom kroz staklene stijene kolibe, osim ugodnog ambijenta, u pamćenju će vam svakako ostati i pogled. S njega se pruža prekrasan panoramski pogled na dolinu i Skutu te prema Kamniškoj Bistrici.

Nezaboravan doživljaj slovenskih Alpi

Krov zadovoljava ekološke standarde jer je izrađen od recikliranog materijala, a bojama i dizajnom bivak odgovara stjenovitom okruženju. Minimalistički interijer krasi drvo ariša koje u kombinaciji sa staklom čini savršeni spoj za ugodan boravak i do 10-ero ljudi.

Ovo planinarsko sklonište, osim što nudi ugodno utočište u kojem možete odmoriti i uživati u miru, nudi i nezaboravan doživljaj slovenskih Alpi.

Foto: Unsplash, Instagram (@emke00, @nejcjuvan)

Učitati još
Zatvori