Donosimo zašto je Bled idealna proljetna vikend destinacija

Donosimo zašto je Bled idealna
proljetna vikend destinacija

Nadomak na samo dva i pol sata od Zagreba smjestio se mali gradić Bled. Ono po čemu je Bled najpoznatiji je njegovo jezero koje je jedno od najposjećenijih atrakcija u Sloveniji. Bled je ledenjačko jezero smješteno na 475 metara nadmorske visine na području Julijskih Alpa, no sam naziv ledenjačko jezero vas ne treba zabrinjavati obzirom da voda do jezera dopire iz nekoliko termalnih izvora. Bled sam po sebi nudi pregršt atrakcija koje možete posjetiti. Iako se radi o relativno malom gradiću, on je idealna destinacija za vikend odmor. Osim što je okružen prirodnim ljepotama nudi i doista puno atrakcija koje možete razgledati. Bled je inače popularna zimska destinacija s obzirom da nudi atrakcije zimske idile, a kako je smješten između planina snijeg i zaleđeno jezero pridaju ljepotama ovog krajolika. Kao i gotovo svaka prirodna atrakcija, Bled je u ljetnim mjesecima it mjesto za posjetiti. Stoga, možemo reći kako je idealno vrijeme za posjetiti ovu idiličnu destinaciju – proljeće. Uživati ćete u miru i svježem zraku, a sigurno ćete uhvatiti i pokoju zraku sunca. Mali vodič za idealan vikend u Bledu donosimo u nastavku.

Bledski dvorac

Jedna od glavnih atrakcija na Bledu je Bledski dvorac, mnogi govore kako je upravo ovaj dvorac simbol Bleda. Bledski dvorac je ujedno i najstariji dvorac u Sloveniji. Izgrađen je prije više od 1000 godina, a nalazi se na 130 metara nadmorske visine iznad Bledskog jezera. S obzirom da se nalazi na brdu ovaj dvorac osigurava savršen pogled na cijelo jezero i grad. Za posjet dvorcu morat ćete kupiti ulaznicu, radno vrijeme i cijene ulaznica možete pogledati ovdje. Bledski dvorac neizbježna je atrakcija s jednim od najljepših pogleda na Bledu i doista ga vrijedi posjetiti.  

Vožnja brodom na jezeru

Osim dvorca, vožnja brodom jezerom je među popularnim atrakcijama. Postoje tri opcije vožnje brodom na ovom prekrasnom jezeru. Prva opcija je da unajmite drveni čamac s kojim možete doveslati do malog otočića na jezeru. Duž cijele obale možete pronaći punktove za najam drvenog broda, a najčešće je maksimalan najam sat vremena. Druga opcija je vožnja tradicionalnim brodom – Pletena. Pletena je drveni brod koji podsjeća na Venecijsku gondolu iako originalno potiče iz Austrije. Ovaj brod je idealna opcija za velike grupe ljudi, obzirom da u njega stane otprilike 18 ljudi. Treća opcija je vožnja električnim brodom. On vozi po točno određenom voznom redu što znači da možete birati termin koji vam najviše odgovara za dolazak i povratak. Red vožnje kroz mjesece u godini, kao i cijene možete pronaći ovdje.

Posjetite jedini prirodni otočić u Sloveniji

Na prekrasnom jezeru nalazi se i mali otočić, taj mali otočić je jedini prirodni otok u Sloveniji. Na njemu se nalazi crkva Marijinog Uznesenja koja je sagrađena u 17. stoljeću. Samu crkvu možete obići po cijeni od 15 eura, a možete se popeti na 54 metara visok zvonik. Naime, na vrhu crkve postoji zvono za koje mnogi govore da ispunjava želje. Papa je 1534. godine blagoslovio zvono te se vjeruje da zbog Papinog blagoslova zvono ispunjava želje vjernicima. Također, na otočiću ćete naći i poznate stepenice koje vode od jezera do crkve. Točnije, radi se o 99 stepenica koje morate proći da bi došli do crkve, ali put se isplati zbog šarmantne crkve i samog pogleda na jezero.

Vožnja biciklom, idilična šetnja i bledska kremšnita zasladiti će vaš odmor

Jedna od atrakcija koja odlikuje Bled je prekrasna pješačka staza koja se prostire dužem obale jezera. Neki uspoređuju ovu pješačku stazu s onom na Plitvičkim jezerima obzirom da je na mjestima uz jezero drvena. Osim prekrasnog krajolika uz stazu se nalaze i brojni kafići, hoteli i restorani. Ako se umorite od šetnje možete stati, odmoriti se i probati kremšnitu. Bledske kremšnite posebne su recepture i proizvode se samo u hotelima i restoranima na Bledu. Iako su kremšnite neizostavan dio posjeta Bledu. U svoj odmor možete uključiti i vožnju biciklom kroz Bled, a možda će vas interesirati i vožnja kočijom. Više informacija o ove dvije atrakcije možete pronaći ovdje.

Foto: Pixabay, Pexles, Instagram

Učitati još
Zatvori