Planina Golica u svom najljepšem ruhu: Prošećite livadom narcisa
Planina Golica u svom najljepšem ruhu: Prošećite livadom narcisa

Planina Golica u svom najljepšem ruhu:
Prošećite livadom narcisa

U slikovitim slovenskim Alpama, skrivena među zapanjujućim vrhovima i prostranim pašnjacima, nalazi se jedno od najljepših prirodnih čuda Slovenije – planina Golica. Sa svojim spektakularnim krajolikom, šarenim cvjetnim livadama i predivnim pogledom na okolne planine, Golica je idealna za izlet.

Golica se nalazi u zapadnim Karavankama u Sloveniji, sjeverno od Jesenica, u blizini granice s Austrijom. Smještena na visini od oko 1833 metara, ova planina nudi nevjerojatan pogled na Julijske Alpe, Karavanke i Kamniško-Savinjske Alpe. Njen vrh, poznat kao Veliki vrh, pruža nevjerojatan panoramski pogled koji ostavlja bez daha.

Golica – kraljica narcisa

Ono po čemu je Golica posebno poznata su njezine prekrasne cvjetne livade. Svake godine krajem svibnja i početkom lipnja, planina se pretvara u pravu cvjetnu livadu narcisa koja izgleda kao iz mašte. Golica nije samo destinacija za ljubitelje prirode, već i za fotografe. Nevjerojatni pejzaž, raskošne livade i prekrasni zalasci sunca pružaju obilje mogućnosti za snimanje impresivnih fotografija.

Ovdje možete uživati i u šetnji. Mnoge staze su dobro označene i prilagođene su za šetnju, ali i za one koji su malo iskusniji u planinarenju. Osobito popularan je planinarski put koji vodi do vrha Velikog vrha. Iako zahtjevan, uspon na vrh nagrađuje posjetitelje spektakularnim pogledom na okolne planine.

Predivne cvjetne livade

Uspon počinje iz Planine pod Golico i nastavlja prema domu Koča na Golici i dalje do vrha Velika Golica, a do gore će vam trebati oko dva i pol sata.

Golica je mjesto koje privlači ljubitelje prirode, planinare, fotografe i sve one koji žele pobjeći od svakodnevnog užurbanog života i uroniti u mir i ljepotu prirode. Bez obzira jeste li avanturistički nastrojeni ili samo želite opuštajući izlet u prirodu, Golica će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Foto: Instagram (@zelinch, @natasatavzelj)

Učitati još
Zatvori