Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s Velike planine prekrivene šafranima
Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s Velike planine prekrivene šafranima

Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s
Velike planine prekrivene šafranima

Tragate li za destinacijom u prirodi gdje ćete uživati na svježem zraku i u potpunosti se opustiti i prepustiti mirisima prirode te uživati u pogledu, Velika planina je pun pogodak. Danas istražujemo jedinstveni pejzaž ove slovenske planine.

Pastirsko selo, Velika planina_iStock

Velika Planina je planinska visoravan u Sloveniji koja se nalazi u Kamniško-Savinjskim Alpama. Popularno je turističko odredište poznato po zadivljujućim prirodnim ljepotama i tradicionalnom pastirskom naselju.

Velika planina – čarobna u svim godišnjim dobima

Ova je planina čarobna u svim godišnjim dobima. Zimi je idealna za zimske aktivnosti poput skijanja i sanjkanja, u proljeće mami svojim pejzažom i livadom prepunom proljetnim cvijećem, ljeti njezine zelene pašnjake popune kravice, dok u jesen možete uživati u cijeloj paleti boja. Bilo da ste avanturist po prirodi i volite planinariti ili jednostavno uživate u laganim šetnjama, ovdje postoje staze prilagođene vašim preferencijama.

Na vrh možete doći žičarom ili pješice planinarskom stazom, ako imate malo više kondicije. Ovo je područje također poznato po bogatoj flori i fauni, a posebno bajkovito izgleda upravo u proljeće. Jednom kad stignete na vrh, livade prekrivene ljubičastim šafranom prizor je koji će vam oduzieti dah.

Velika planina_unsplash
Velika planina, jesen_iStock
Velika planina_iStock

Beskrajne livade proljetnih šafrana u proljeće

Proljeće je period kada se priroda budi, pa možete uživati u cvijeću koje se pojavljuje na planini. Pored alpskog zvončića, proljetnog vrijeska i drugog planinskog cvijeća, planini čar daju šafran, bijeli i ljubičasti, koji planinu oboje svojim bojama. Poput pravog slikara koji s ljubavlju prekriva platno svojim umjetničkim idejama.

Također, možete uživati u čarobnim prizorima koji su rijetki u drugim godišnjim dobima, kao što su kristalno čiste rijeke i potoci koji teku uz planinu, i diviti se vodopadima koji su u punom jeku nakon što se snijeg otopi.

Pastirsko naselje 

Osim prirodnih ljepota, ovdje su smještene i ljupke alpske kućice. Tradicionalno stočarsko naselje, poznato kao Pastirsko naselje, nalazi se na prosječnoj visini od 1500m, a sastoji se od oko 150 jedinstvenih drvenih koliba (Koča) s karakterističnim kosim krovovima, koje koriste stočari tijekom ljetnih mjeseci. Posjetitelji mogu istražiti selo i upoznati lokalnu kulturu i način života, a neke kolibe nude i smještaj.

Uz pastirske kolibe na Velikoj planini se nalazi i Preskarjev muzej i crkva. U muzeju se nalazi razno oruđe koje su ručno izradili pastiri. Posjetitelji ovdje mogu uživati u raznim aktivnostima, uključujući pješačenje, planinarenje, jahanje, vožnju biciklom, skijanje i sanjkanje. Također možete kušati lokalnu hranu i druge tradicionalne slovenske specijalitete.

Velika planina

Vikend izlet u prirodi i ljuljačka s pogledom

Nakon svega ovog, lako je zaključiti kako Velika planina skriva zbilja pravo blago. Stoga nam ne preostaje ništa, nego uputiti se na vikend-izlet u Sloveniju. Posjet Velikoj planini u proljeće je prekrasan način da pobjegnete od svakodnevnog stresa i provedete vrijeme u prirodi, uživajući u prekrasnim pejzažima i otkrivajući prirodnu raznolikost koju nudi ova prekrasna planina. Osim toga, ovdje možete probuditi dijete u sebi. Ovdje se nalazi ljuljačka s koje se nećete željeti maknuti jer ćete se osjećati kao da letite. Savršen način da zaokružite cjelodnevni izgled.

@visitljubljana

I went on a day trip to Velika Planina and I found this amazing swing with gorgeous view. #visitljubljana #ifeelsLOVEnia

♬ Talking to the Moon - Bruno Mars
Velika planina, SLO

Foto: Instagram, iStock, Unsplash, TikTok

Učitati još
Zatvori