INSTA(NT) TRAVEL: Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s Velike Planine koji ostavljaju bez daha
INSTA(NT) TRAVEL: Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s Velike Planine koji ostavljaju bez daha

INSTA(NT) TRAVEL: Pastirsko naselje i zadivljujuć pogled s Velike Planine koji ostavljaju bez daha

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Do sad smo vas odveli u najpoznatija mjesta u ZagorjuPlaninarsko sklonište u SlovenijiIvanšćicuhobit kućice u MađarskojTrstčokoladno selo i podzemno jezero, Budvu, a danas istražujemo jedinstveni pejzaž slovenske planine.

Tragate li za destinacijom u prirodi gdje ćete uživati na svježem zraku i u potpunosti se opustiti i prepustiti mirisima prirode te uživati u pogledu, Velika planina je pun pogodak. Velika Planina je planinska visoravan u Sloveniji koja se nalazi u Kamniško-Savinjskim Alpama. Popularno je turističko odredište poznato po zadivljujućim prirodnim ljepotama i tradicionalnom pastirskom naselju.

Velika planina

Ova je planina čarobna u svim godišnjim dobima. Zimi je idealna za zimske aktivnosti poput skijanja i sanjkanja, u proljeće mami svojim pejzažom i livadom prepunom proljetnim cvijećem, ljeti njezine zelene pašnjake popune kravice, dok u jesen možete uživati u cijeloj paleti boja. Bilo da ste avanturist po prirodi i volite planinariti ili jednostavno uživate u laganim šetnjama, ovdje postoje staze prilagođene vašim preferencijama.

Na vrh možete doći žičarom ili pješice planinarskom stazom, ako imate malo više kondicije. Ovo je područje također poznato po bogatoj flori i fauni, a posebno bajkovito izgleda upravo u proljeće. Jednom kad stignete na vrh, livade prekrivene ljubičastim šafranom prizor je koji će vam oduzieti dah.

Beskrajne livade proljetnih šafrana

Proljeće je period kada se priroda budi, pa možete uživati u cvijeću koje se pojavljuje na planini. Pored alpskog zvončića, proljetnog vrijeska i drugog planinskog cvijeća, planini čar daju šafran, bijeli i ljubičasti, koji planinu oboje svojim bojama. Poput pravog slikara koji s ljubavlju prekriva platno svojim umjetničkim idejama.

Također, možete uživati u čarobnim prizorima koji su rijetki u drugim godišnjim dobima, kao što su kristalno čiste rijeke i potoci koji teku uz planinu, i diviti se vodopadima koji su u punom jeku nakon što se snijeg otopi.

Pastirsko naselje

Osim prirodnih ljepota, ovdje su smještene i ljupke alpske kućice. Tradicionalno stočarsko naselje, poznato kao Pastirsko naselje, nalazi se na prosječnoj visini od 1500m, a sastoji se od oko 150 jedinstvenih drvenih koliba (Koča) s karakterističnim kosim krovovima, koje koriste stočari tijekom ljetnih mjeseci. Posjetitelji mogu istražiti selo i upoznati lokalnu kulturu i način života, a neke kolibe nude i smještaj.

Uz pastirske kolibe na Velikoj planini se nalazi i Preskarjev muzej i crkva. U muzeju se nalazi razno oruđe koje su ručno izradili pastiri. Posjetitelji ovdje mogu uživati u raznim aktivnostima, uključujući pješačenje, planinarenje, jahanje, vožnju biciklom, skijanje i sanjkanje. Također možete kušati lokalnu hranu i druge tradicionalne slovenske specijalitete.

Velika planina

Vikend izlet u prirodi

Nakon svega ovog, lako je zaključiti kako Velika planina skriva zbilja pravo blago. Stoga nam ne preostaje ništa, nego uputiti se na vikend-izlet u Sloveniju. Posjet Velikoj planini u proljeće je prekrasan način da pobjegnete od svakodnevnog stresa i provedete vrijeme u prirodi, uživajući u prekrasnim pejzažima i otkrivajući prirodnu raznolikost koju nudi ova prekrasna planina.

Foto: Instagram, iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori