Pariz kroz objektiv Ivone Bezmalinović
Pariz kroz objektiv Ivone Bezmalinović

Pariz kroz objektiv Ivone Bezmalinović

Jedan od najljepših i najposjećenijih gradova na svijetu svakako je Pariz. Grad ljubavi, mode, umjetnosti, a ujedno i grad različitosti. Njegova kultura, gastronomija i arhitektura glavni su razlozi zbog čega turisti diljem svijeta vole posjećivati ovaj grad. Od Eiffelovog tornja, kroasana ili dućana, ovdje će svatko pronaći nešto za sebe.

Koliko je on zbilja poseban, svojim je fotoobjektivom zabilježila fotografkinja Ivona Bezmalinović koja je uspjela uhvatiti najljepše trenutke s putovanja i dala nam smjernice što obavezno posjetiti kad se zaputimo u ovaj Grad ljubavi. U nastavku donosimo njezin putopis.

Putopis

Ovo je bilo prvi put u Parizu s djecom, uvijek smo suprug i ja odlazili u proljeće kad sve zazeleni i možete bez 4 sloja odjeće uživati u parkovima i čaši dobrog vina. Znali smo koliki je Pariz i da s dvoje djece moramo prilagoditi ritam i prizivali toplije vrijeme (jer ipak smo s juga i naša ekipa ne uživa baš kad padne ispod 0). Mama u meni je spremila 1 kufer od 20 kg samo za njih, sa svim potrebnim / nepotrebnim stvarima (drugi puta ću pametnije). 😊

Smještaj

Mi smo odabrali apartman u 2. arrondissementu da smanjimo mijenjanje metroa i da možemo šetnjom obići neke znamenitosti. Apartman je bio super rješenje za nas 4 jer bi nakon ranijeg povratka kući (nogice su bile umorne oko 19h) , mogli u miru nešto uzeti za doma, a oni su imali dovoljno prostora za igranje. To nam je bio pun pogodak jer su sobe u Parizu kvadraturama kao da su s Brača (svekar će biti ponosan), pa bi nam boravak u njima bio ajme. Ako idete u hotel s djecom birajte neke kids friendly hotele sa sadržajima za njih ili još bolja verzija Aparthotele.

Što obavezno posjetiti?

Svaki od naših mališana je imao svoje želje, stariji otići na utakmicu PSG i vidjeti Messija i ekipu kako igra, mlađi popeti se na Eiffelov toranj, a ja otići na druženje s partnerima iz Sezana. Roditelji su želje ispunili + bonus gdje su oni uživali:

National history museum – kosturi dinosaura i raznih životinja kojih više nema među nama. Ulaz u muzej se plaća, nije free kao u Londonu.

Pompidue – mi smo uzeli karte za vidjeti cijeli centar, izložbe, instalacije i panoramski pogled na grad. Svi smo pronašli nešto za sebe u njemu, meni uvijek ljubav.

Aquarium – zabava za najmlađe, ništa posebno, ali njima se svidjelo sjediti blizu morskog psa, nalazi vam se odmah uz Eiffel na Trocaderu.

Disneyland

Popeli smo se na Montmarte, prošetali Champs-Elysees i šlag na kraju otišli u Disneyland. Tamo nas je dočekalo užasno vrijeme i naravno da “mama” koja je u 20 kg stavila i gumene Čizmice, iste nije ponijela jer je u Parizu bilo ok vrijeme. Tako da smo bili mokri, smrznuti i čekali smo u redu od 60 min da bismo postali Spiderman (ne ponovilo se). Savjet svim roditeljima – za atrakcije koje vas zanimaju obavezno priority card iako vam to nije garancija da nećete čekati 40 min za provozat se kornjačom. Kao mama dva dječaka odabir je pao na DisneyStudio (Marvel junaci, Cars i sl.) tako da je mama svoj princeza san preskočila. Iako, moram priznat da jako volim Thora i njegovog brata također. 😀

Zaključak, moji momci nisu bili impresionirani, valjda radi lošeg vremena, redova ili nečeg trećeg, ali nisu izrazili želju za povratkom. Hvala im na tome, popet ću se 10 puta na Eiffel ako treba i stepenicama.

Umjetnost

Jako volim lijep dizajn i umjetnost, tako da sam uživala u centru Pompidue gdje su bila izložena djela Picassa, Matissa, Klimta i ateljeu Brancusi koji je tik uz njega. Ovo je ipak bio put za djecu pa sam preskočila Maison Europeenne de la Photographie gdje možete uživati u izložbama fotografa. Ako niste bili, tu je i Muzej Picassa, Rodin Museum i mnogi drugi. Sve ovisi za što ste došli u Pariz.

Šetnja kroz Latinsku četvrt, male galeriji, umjetnici na ulicama – sve je to Pariz. Pariz je i Champs-Elysees ulica prepuna skupocjenih dućana, limuzina koje čekaju da kupce odvede do njihovog hotel, redovi ispred YSL i Channela, galeries Lafayette, visoka moda i luksuz koji uz nju ide. Pariz su i parkovi, Jardin des Plantes za djecu, šarenilo i zabava ili Jardin du Luxembourg za dekicu, uzeti dobru bocu vina ili pjenušca, baquete s Foie Gras i uživati (ovo je za proljeće bez djece da ih ne zaboravite). 😉

Kulturna raznolikost

Moja preporuka je definitivno da ga posjetite od 5 mj. do 10 mj. kad Pariz živi na ulicama, parkovima, uz rijeku kad se skinu slojevi odjeće i dođe do izražaja ležernost Parižana i njihova jednostavnost u odijevanju i uživanju u svakodnevnici.

Nisam bila nešto iznenađena jer nikad nije ni bio pretjerano čist, ali ovaj put je stvarno bio jako prljav. Ali, i to je Pariz, mix različitih kultura koje osjetite između kvartova, razlika u staležu i autentičnosti. Kako je moj dio putovanja bio i posjet Sezanu, od drage voditeljice dobila sam puno lokalnih preporuka za hranu koje su bile blizu našeg smještaja.

Smjernice

Pariz je ogroman i ako vam netko da preporuku za restoran, moguće da je to na drugom kraju i da vam do njega treba 45 min metroom. Ono bitno je da većina restorana nudi dnevni jelovnik koji možete za ručak dobiti do 15:00, onda je pauza do 19:00 i kreće večera. Moj prvi posjet Parizu je prošao u gladi i fast-foodu baš zbog ovog, pa vodite računa da u 15:30 možete samo gledati izlog restorana.

Muzeji su im isto otvoreni do 17h ili 19h tako da putovanje zimi s djecom ima manje smisla jer dan provedete u zatvorenom i na ručku.

Upijajte Pariz…

Od hrane ja sam svakako uživala započeti jutro u nekoj njihovoj pekari, za ručak puževima, dok su momci ipak odabrali razne verzije patke. A ako ste bez djece, zastanite u nekom bistrou sjednite na terasu, naručite kamenice i upijajte Pariz.

Svaki moj posjet Parizu počne i završi u Laduree, jer sam stvarni zaljubljenik u njihov ekler od tamne čokolade (spremna sam hodati koliko treba ili putovati s 3 metroa – hedonista u meni ne odustaje). Ljubitelji slatkarija i macaroona će doći na svoje, ali pripremite eure. 😉

Sve u svemu, nadamo se da smo vam pomogli na planiranju puta. Merci Insia!

Tekst: Ivona Bezmalinović

Foto: Ivona Bezmalinović

Učitati još
Zatvori