City break: Pariz

City break: Pariz

Jedan od najljepših i najposjećenijih gradova na svijetu je Pariz. Grad ljubavi i grad mode, ujedno je i grad različitosti, kulture, gastronomije i arhitekture. Od Eiffelovog tornja koji je simbol Pariza danas, preko romantičnih mostova nad rijekom Seinom, muzeja i galerija, pa sve do ulica sa skupocjenim dućanima, Pariz je grad koji nudi ponešto za svakoga. Tražite li malo romantike, shopping, gastro experience života, ili pak nezaboravne low-budget opcije, Pariz je mjesto koje će vas očarati.

Putovanja su ponovno zaživjela, a svi koji dugo nismo putovali jedva smo dočekali toplije dane i povoljne avionske karte. Jedna od najpoželjnijih destinacija ove je godine Pariz, gdje se iz Zagreba može stići vrlo lako i povoljno. Ukoliko razmišljate napraviti city break u glavnom gradu Francuske, ovo su najvažnije informacije koje će vam trebati.

Gastronomija

Doručak u Parizu

Nema boljeg načina za započeti dan uz kavu i kroasan. A pogotovo ako ste u Parizu! Pariz je dom brojnih slastica koje ubrzavaju energiju i stavljaju smješak na lice, samo neke od najpoznatijih su croissant, pain au chocolat, macaroni, eclairi.. Naša preporuka je da prvo pariško jutro započnete upravo uz neke od ovih proizvoda, a pronaći ćete ih na svakom koraku. Jedno od najpoznatijih odredišta za jutarnju kavu i kroasan u Parizu jest Paul.

Drugo jutro pak započnite opuštenije i mirnije, uz pravi doručak ili brunch u nekom od brojnih brunch barova. Napravite balans – jedan dan posvetite isključivo francuskoj kuhinji, a drugi dan se ne opterećujte jelom, već uživanjem u onome što nemate u svom gradu, a što isto vrijedi probati. Pariz je jedna od najvažnijih svjetskih gastro metropola, pa uživajte i u različitim kuhinjama i kulturama.

Immersion Paris, Brunch & Specialty Coffee

Ručak u Parizu

Od popularnih francuskih jela na popisu su francuska juha od luka, quiche lorraine, ratatouille, kokot u vinu.. lista je duga. Uživajte uz čašu dobrog francuskog vina, a za desert se počastite tarte tatinom ili čokoladnim soufleom. U Parizu postoji zaista velik rang restorana i opcija za izvrstan obrok. Postoji čak deset restorana s tri Michelinove zvjezdice, a isto tako postoje brojni mali i skriveni lokalni restorančići.

Restoran Pink Mama

Obožavatelji talijanske kuhinje u Parizu ne smiju zaobiči popularan restoran Pink Mama.

Restoran LouLou

Svi željni pariškog duha moraju posjetiti restoran LouLou u samom dvorištu muzeja Louvre. Zaklonjeni zgradom muzeja ovdje možete uživati u miru u svečanom chic tonu.

Večera u Parizu

Ako nas pitate, nema ljepše pariške večere od uživanja u lokalnim comfort food delicijama uz društvo. Francuski sirevi, baguettes i vino sasvim su dovoljni za večeru za pamćenje. Nabavite ih na tržnici ili u malim lokalnim prodavaonicama, a uživati možete u stanu ili na pikniku uz Eifelov toranj ili rijeku Seinu.

Creperia

Kasne šetnje gradom također uvijek možete zasladiti finim tankim palačinkama, pravim francuskim “crepes. Osim u restoranima prodaju se i na ulicama, a osim slatkih popularne su i one slane, sa sirom i šunkom.

Kultura

Osim velikim brojem muzeja koje se svakako mora posjetiti, Pariz se ističe arhitekturom i kulturom življenja. Iz mnoštva prekrasnih muzeja teško je napraviti selekciju onih najvažnijih, no za kratak city break to će biti nužno. U svakom slučaju posjetite neke od važnijih a to su; Louvre, Musée de l’Orangerie, Musée d’Orsay i Pompidou Centre.

Muzej Louvre

Muzej Louvre vjerojatno je najpoznatiji muzej na svijetu. U njemu se čuva preko 30 000 umjetničkih djela, od kojih je najpoznatije, naravno, Mona Lisa Leonarda da Vincija. Louvre je najposjećeniji muzej na svijetu i jedan od povijesnih simbola Pariza. Kolekcija umjetnina jedna je od najbogatijih na svijetu.

Musée de l’Orangerie

Ovo je muzej impresionističkih i postimpresionističkih slika, a nalazi se u prekrasnim “Tuileries Gardens”, vrtu koji svakako morate posjetiti. U središtu vrta nalazi se velika fontana u kojoj djeca puštaju brodiće, a okružena je ležaljkama u kojima posjetitelji vrta uživaju u odmoru uz knjigu. L’Orangerie u stalnoj postavi ima najljepšu zbirku radove Claude Moneta, velike slike “Water Lily”, odnosno lopoča, koji su posebno napravljeni za ovaj prostor. Velike, dugačke slike postavljene su u eliptičnhe prostorije i svakako vrijedi izdvojiti malo vremena za ovo čarobno mjetso.

Musée d’Orsay

Zgrada muzeja d’Orsay nekoć je bila željeznička stanica Gare d’Orsay. Danas se ovdje čuvaju slike, skulpture, fotografije i namještaj iz francuske umjetnosti između 1848. i 1914. godine. Ovdje se kriju značajni radovi Van Gogha, Moneta, Maneta, Renoira, Pissarroa i mnogih drugih, a sam boravak u prostoru muzeja poseban je doživljaj s arhitektonske strane.

The Centre Pompidou

Pompidou Centar muzej je vizualnih umjetnosti 20. i 21. stoljeća. Okuplja najvažnije zbirke moderne umjetnosti a sadrži i brojne aktivnosti. Cijela ogromna, prepoznatljiva zgrada arhitektonsko je čudo 20. stoljeća i jedan od simbola grada, poznat po vanjskim pokretnim stepenicama i glomaznim cijevima u boji. Najveći je muzej moderne umjetnosti u Europi. Sadrži veliku javnu knjižnicu i centar za glazbena i akustična istraživanja. Ovdje ćete vidjeti slike Kandinskog, eksponate Marela Duchampa, Picassa, Matissea, Mondriana, Pollocka, Miroa i mnoge druge.

Eiffelov toranj zasigurno nećete zaobići, a osim njega treba vidjeti Arc de Triomphe, Notre Dame, Sacre- Coeur i Montmartre, te ulicu Champs-Elysees.

Besplatne aktivnosti

City break, odnosno kratak odmor u nekom gradu najčešće traje dva do tri dana. Takav koncept putovanja savršen je za sve prilike produženih vikenda i kada god imamo priliku, rado ćemo se odvažiti na takvo, kratko a slatko putovanje. City break je vrlo često spontano putovanje, koje se dogodi zahvaljujući povoljnim last minute letovima. Vrlo je vjerojatno da je i budžet ograničen, stoga donosimo popis nezaboravnih, a besplatnih aktivnosti u Parizu.

Većina muzeja posjet ne naplaćuje prve nedjelje u mjesecu, a ulaz je i inače besplatan za sve državljanine Europske Unije mlađe od 25 godina.

Kanal St-Martin savršeno je odredište za sunčan, popodnevni predah uz vodu koje okuplja brojno stanovništvo. Omiljeno je odredište za romantičan piknik, čitanje, upijanje zraka sunca i razgovore. Svakako prošećite mostovima iznad rijeke Seine te razgledajte radove uličnih umjetnika koje prodaju uz obalu rijeke.

Bazilika Sacré-Coeur jedna je od najznačajnijih bazilika, u čijem raskošu možete uživati besplatno. Ulazak na kupolu se naplaćuje.

Trocadero Square najpoznatiji je plato za promatranje Eiffelovog tornja. Osim najboljeg pogleda ovdje ćete dobiti i najljepše fotografije. Parc du Champ de Mars također je prekrasno odredište puno travnjaka i cvijeća sa kojeg se uživa u podnožju Eiffelovog tornja. Umjesto penjanja na vrh tornja, uštedjet ćete u jednako lijepom i veličanstvenom pogledu. Dočekajte zalazak sunca i paljenje svjetlucavih lampica na tornju.

Arc De Triomphe

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram, Journal

Učitati još
Zatvori