Vodimo vas na najljepša i ne toliko razvikana mjesta u Parizu

Vodimo vas na najljepša i ne toliko
razvikana mjesta u Parizu

Matea Naranča, ljubiteljica putovanja, nedavno je s nama podijelila priču o nevjerojatnom iskustvu putovanja na daleki Arktik. Ovoga nas puta vodi u Europu, i to u šarmantni Pariz za koji vam donosi nekoliko posebnih prijedloga za nešto manje razvikane, a divne destinacije koje se isplate posjetiti.

Tijekom prvog posjeta zaljubila sam se u Pariz i od tada mu se vraćam. Svaki posjet tom gradu otkriva mi novo mjesto zbog kojeg taj grad još više zavolim. Želite li otputovati u Pariz ovog prosinca, osim opće poznatih znamenitosti, taj grad nudi i jednako cool mjesta koja vam možda neće pasti prva na pamet pri spomen Pariza, ali jednako su zanimljiva.

1. La Galcante knjižara

U Parizu možete posjetiti knjižaru koja prodaje novine koje izlaze sve od 1850. do danas. To je super prilika da vidite što su ljudi čitali na određeni dan u povijesti ili što se pisalo na dan vašeg rođenja.

2. La Recyclerie

Recyclerie je inovativan projekt koji objedinjuje nekoliko različitih aktivnosti. Ovo mjesto objedinjuje kafić i kantinu, ali je ujedno i urbana farma te suradnička radionica za popravke, centar za resurse i učenje. Ovdje se baš sve reciklira. U kantini postoje staklene posude u kojima se odvaja stari kruh te posude za odlaganje ostatka voća. Jednostavno, ovdje se vode filozofijom no waste.

3. Marche aux puces de saint ouen

Pariz kao svaki veliki grad nudi mjesta na kojima možete vidjeti predivne antikvitete. Jedno od takvih mjesta je i Marche aux puces de saint ouen. Na ovom mjestu ćete pronaći unikatne komade namjetaštaja, vinyle ili cool komade odjeće koje možete kupiti po vrlo povoljnim cijenama.

4. Fonadtion Loius Vuitton

Trenutno je u Parizu izložena jedna od najznačanijih zbriki moderne umjetnosti koju su početkom 20. stoljeća skupljali braća Morozov. U ovoj zbrci se nalaze djela Picassa, Cezannea, Moneta i Van Gogha. Mnogi su ovu izložbu već nazvali povijesnom. Zgrada Fondation Louis Vuitton izgleda senzacionalno te biste ju trebali posjetiti neovisno o tome kada se nađete u Parizu.

5. Pizzeria Pink Mama

Zamislite da se penjete stepenicama, zidovi su puni slika, veliki prozori, svira talijanska glazba. Imate osjećaj da ste u galeriji slika dok ne otvorite vrata i odjednom imate osjećaj da ste u srcu Napulja gdje vam poslužuju ukusnu pizzu napolitanu na tipičnom talijanskom kermaičkom posuđu. Želite li jesti ukusnu pizzu u tipičnom talijanskom štihu u srcu Pariza, onda je Pink Mama nezaobilazno mjesto. 

6. Cederic Grolet Opera

U Parizu imate mogućnosti probati slastice jednog od najboljih svjetskih slastičara. Njegova slastičarna je moderno minimalistički uređena, a nalazi se u neposrednoj blizini Opere. Pripremite se da ćete čekati red za kolače koji izgledaju kao pravo umjetničko djelo, savršenog su okusa i bogate teksture. Osim kolača može se kupiti i kroasan, pastel de nata, pecivo od čokolade te druge pekarske slastice.

7. Rivoli 59

U srcu Pariza nalazi se zgrada koju su „okupirali“ mladi alternativni umjetnici. Prije više od 20 godina, mladi umjetnici su uspjeli otvoriti zacementirana vrata zapuštene zgrade na adresi 59 Rue de Rivoli. Spontano su im se pridružili i drugi mladi koji su očistili zgradu te je stavili u funkciju galerije suvremene umjetnosti. Danas se ovdje nalaze ateljei raznih umjetnika koja možete besplatno razgledati na četri kata.

P.S. za kraj nemojte zaboraviti provozati se metrom linijom 6 u smjeru Nation te pogledati kroz prozor između stanica Passy i Bir Hakeim. Doživjet ćete možda najljepši pogled na Eiffelov toranj.

Fotografija i tekst: Matea Naranča

Učitati još
Zatvori