Ako tražite ideju za jesensko putovanje, predlažemo ovu destinaciju
Ako tražite ideju za jesensko putovanje, predlažemo ovu destinaciju

Ako tražite ideju za jesensko putovanje,
predlažemo ovu destinaciju

Njemačka turistička zajednica i ove je godine u okviru svoje godišnje kampanje FEEL GOOD naglasak stavila na tematiku održivog putovanja. Sa svojom kombinacijom zaštićene prirode, inovativnog duha i kozmopolitizma, Njemačka kao putnička destinacija ima idealne sastojke za iznimna iskustva održivog odmora koja doprinose zaštiti klime i okoliša. Održivi odmor čuva prirodne resurse, jača međukulturalno razumijevanje i podržava regionalna poduzeća. Mnoge destinacije i pružatelji usluga u Njemačkoj predani su ovom cilju te razvijaju sve raznolikiju ponudu s ciljem štednje resursa, ponudu koja je dobra za okoliš, za domaćine i njihove goste.

GNTB / Günter Standl
GNTB / Günter Standl

Održivi gradovi – inovativni i društveni

Sonnenuntergang, Rheinwiese, Düsseldorf, Nordrhein Westfalen, Deutschland
Lookphotos / Sabine Lubenow

Prva PlusEnergyHouse na svijetu otvorena je u Freiburgu 1994. godine, i od tada se njemački gradovi neprestano razvijaju u tom smjeru. Čitave gradske četvrti iskušavaju nove ideje za klimatski osviješten suživot, sa zelenim oazama koje osiguravaju ugodno urbano okruženje, a električna mobilnost i inovativni itinereri čine putovanje gradom uzbudljivim i klimatski prihvatljivim. U međuvremenu, kulturna se baština štiti, a povijesne se građevine obnavljaju imajući na umu održivost, kako bi se sačuvale za budućnost. Uzmite si vremena, šetajte, vozite bicikl ili veslajte kroz raznolika urbana područja, osjetite inspiraciju kreativnih ideja i uživajte u otvorenoj, multikulturalnoj atmosferi njemačkih gradova.

Održivi prirodni krajolici – jedinstveni i dobro zaštićeni

GNTB / Jens Wegener
GNTB / Jens Wegener

Njemački gradovi su svjetski poznati, ali okolni prirodni krajolici često ostaju neotkriveni stranim posjetiteljima. Važno je napomenuti da jednu trećinu Njemačke čine zaštićeni prirodni krajolici! Šesnaest nacionalnih parkova, 16 rezervata biosfere i više od 100 parkova prirode zorno pokazuju kako možemo zaštititi prirodne ljepote i za budućnost sačuvati biološku raznolikost. Otkrijte netaknute šume, spektakularne stjenovite krajolike i usamljene planinske vrhove. Krenite u avanturu dobro označenim pješačkim i biciklističkim stazama, ili dopustite kvalificiranim čuvarima da vas upoznaju s čudima prirode. Do većine prirodnih krajolika u Njemačkoj može se doći autobusom i vlakom.

Održivo uživanje u gastronomiji – tradicionalno i inovativno

GNTB / Jens Wegener

Poljoprivrednici u Njemačkoj sve više rade u skladu s ekološkim standardima, čime štite okoliš i biološku raznolikost. Mnogi od njih dio svojih proizvoda prodaju u vlastitim trgovinama ili na lokalnim tržnicama, što ne samo da smanjuje štetnost i cijenu prijevoza, već i poboljšava svježinu, a time i okus hrane. Takav način distribucije lokalnih namirnica također jača osjećaj povezanosti stanovnika sa svojom regijom i gradom. Tradicionalna, regionalna i sezonski nadahnuta jela dobivaju na važnosti i postaju osnova za nove, uzbudljive gastronomske kreacije. Brojne manifestacije tijekom žetve koje se organiziraju diljem zemlje posebno su lijep primjer regionalnog timskog rada. Dođite u Njemačku i uživajte u modernom, održivom odmoru!

Više informacija o FEEL GOOD kampanji možete saznati na stranici Njemačke turističke zajednice.

Foto: GNTB /Günter Standl, Sabine Lubenow, Jens Wegener

Učitati još
Zatvori