Viralni cheesecake San Sebastian posebno je ukusan u jednoj bečkoj slastičarnici
Viralni cheesecake San Sebastian posebno je ukusan u jednoj bečkoj slastičarnici

Viralni cheesecake San Sebastian posebno je ukusan u jednoj bečkoj slastičarnici

Jeste li jeli San Sebastian cheesecake? Ovaj glatki i kremasti desert mogao bi biti vaša omiljena vrsta torte od sira. Na vrhu je zagorjela, što joj daje jedinstveni karamelizirani okus, a iznutra iznimno je svilenkasta, mekana i kremasta. Slastičarnica @vitavien.wien u Beču radi preukusne torte od sira s brojnim izborom preljeva, a nalazi se na Stephansplatzu, što je savršena lokacija da zgrabite komad tijekom vaše sljedeće gradske šetnje. Ako je suditi po brojnim objavama na društvenim mrežama, Vitavien je doista mjesto vrijedno hypea jer pripremaju stvarno prefin desert iako originalno nije nastao u njihovoj državi.

San Sebastian Cheesecake_iStock
San Sebastian Cheesecake_iStock

Kako je nastao?

San Sebastian cheesecake, poznat i kao Burnt Basque Cheesecake, potječe iz Baskije, regije u sjevernoj Španjolskoj. Njegovo podrijetlo seže do 1990. godine kada je stvoren u baru La Viña u San Sebastianu koji vodi Santiago Rivera. Rivera je želio stvoriti desert koji je drugačiji od tradicionalnih torti od sira koje su već bili popularne. Eksperimentirajući s različitim receptima, došao je do jednostavne, ali ukusne verzije cheesecakea koja se peče na visokoj temperaturi, što stvara karameliziranu, ‘spaljenu’ koru.

Druga verzija ove priče kaže da je do ovog deserta došao slučajno. Naime, navodno je slastičar učenik u baru La Viña zabunom stavio kolač u pogrešnu pećnicu, nakon čega je cijeli kolač potamnio, kao da je izgorio, a iznutra ostao kremast. Koja god da je verzija istinita, ovaj je cheesecake postao popularan diljem svijeta, a jedan od najboljih radi upravo spomenuta slastičarnica u Beču.

San Sebastian Cheesecake_iStock

I sami ga možete napraviti, jednostavno je

San Sebastian cheesecake je izvrstan primjer kako jednostavan recept, s pravom tehnikom i kvalitetnim sastojcima, može postati globalno prepoznatljiv i voljen desert. Klasični recept za San Sebastian cheesecake obično uključuje krem sir, šećer, jaja, vrhnje i malo brašna. Sastojci se miješaju zajedno i peku na visokoj temperaturi kako bi se postigla karakteristična spaljena kora. Ako ga odlučite sami pripremiti kod kuće, recept vam donosimo na linku.

Ovaj cheesecake je idealan za sve vrste džemova, preljeva, voća… U slastičarnici Vitavien u Beču vrlo su popularni preljevi od čokolade i pistacija. Hoćete li ga isprobati pri sljedećem posjetu Beču?

Foto: iStock, Instagram (@austrias.fines)

Učitati još
Zatvori