Najbolja europska skijališta za svaki budžet

Bliži nam se nova skijaška sezona koja će zbog aktualne situacije izgledati drugačije nego što smo navikli. Unatoč neizvjesnosti koja planiranje putovanja čini znatno težim nego prije, putničke agencije već su se pripremile za nadolazeću sezonu, a skijaši su već počeli s rezervacijama i uplatama. Sezona na gotovo svim europskim skijalištima trebala bi početi krajem studenog, odnosno početkom prosinca. Iako većina skijališta i resorta još uvijek radi na utvrđivanju detalja oko toga kako će ovogodišnja sezona izgledati, neka osnovna pravila će svugdje biti ista, a mali vodič o tome napravili smo ovdje.

Ukoliko razmišljate otići nekamo na skijanje, a ne želite za ski kartu potrošiti pravo bogatstvo, napravili smo popis europskih skijališta gdje će vas ski pass za šest dana koštati manje od 200 eura. Osim toga, na ovim skijalištima ni hrana nije preskupa, a lako možete pronaći i smješaj koji vas neće lupiti po džepu.

Jasná Nízke Tatry, Slovačka

Jasná Nízke Tatry je najveće skijalište u Slovačkoj, a nudi beskrajne mogućnosti zabave i aktivnog opuštanja na sjevernoj i južnoj strani planine Čopok. Resort nudi 50 km zasnježenih staza pogodnih za početnike, obitelji s djecom i napredne skijaše. Zimska sezona ovdje obično traje od prosinca do kraja travnja. S 20 brzih žičara, slobodnom zonom i noćnim skijanjem Jasná je odličan izbor, a 6-dnevna ski karta u sezoni košta 136 eura.

Vogel, Slovenija

Vogel se nalazi iznad prekrasnog Bohinjskog jezera, u srcu Nacionalnog parka Triglav. Skijaška sezona ovdje obično počinje u prosincu, a traje do svibnja. S ukupno 22 km skijaških staza koje nisu zahtjevne i izvrsno su pripremljene, čak će i potpuno neiskusni skijaši moći napraviti svoje prve spustove. Vogel ima i najdužu stazu i Sloveniji, sedam kilometara dug Žagarjev graben te nudi brojne aktivnosti za najrazličitije interese. Cijena cjelodnevne skijaške karte za odrasle iznosi 33 eura, dok će vas 6-dnevna karta u glavnoj sezoni (koja traje od 19.12. do 14.03.) koštati 153 eura. Vožnja automobilom od Zagreba traje oko 3 sata, a ako se odlučite otići tamo, ne propustite šetnju oko Bohinja, ali i Bleda koji je udaljen sat vremena vožnje.

Borovets, Bugarska

Borovets ili Borovec je jedno od najvećih skijališta u Bugarskoj. Nalazi se na sjevernim padinama Rilskih planina na nadmorskoj visini od 1300 m. Skijašku regiju Borovets čine 24 skijaške staze ukupne dužine od 58 km. Tamo ćete pronaći staze raznih nivoa, staze za noćno skijanje, staze za djecu, ali i za one iskusne. Šest dana skijanja ovdje koštat će vas 153 eura.

Val Cenis, Francuska

Skijalište Val Cenis nalazi se blizu talijanske granice, a može se pohvaliti sa 125 km skijaških staza koje se uzdižu iznad gradića Termignon i mjesta Val Cenis. Na padinanama se nalazi 28 žičara i pretežno jednostavne i lake staze zbog čega je ovo popularno odredište za obitelji. Za one koji traže nešto zahtjevnije, tu je crna staza koja se spušta niz padine Grand Mont Cenisa. Inače, pored skijališta se nalazi granica Nacionalnog parka Vanoise, a žičara vodi do sela Col du Mont Cenis, gdje možete uživati u klizanju po jezeru. Šest dana skijanja ovdje koštat će vas 161 euro.

Sauze d’Oulx, Italija

Skijalište Sauze d’Oulx nalazi se na samom rubu Vialattee, skijaškog kompleksa od 400 km staza, u talijanskoj regiji Piemonte, uz granicu s Francuskom. Dvije trećine staza označene su crvenom bojom pa je ovo skijalište odličan odabir za malo naprednije skijaše. 6-dnevnu kartu ovdje ćete platiti 196 eura.

Foto: Unsplash

0