Rollercoaster usred planine prava je adrenalinska atrakcija s pogledom na jedan od najljepših zaljeva
Rollercoaster usred planine prava je adrenalinska atrakcija s pogledom na jedan od najljepših zaljeva

Rollercoaster usred planine prava je adrenalinska atrakcija s pogledom na jedan od najljepših zaljeva

Crna Gora je zemlja bogata prirodnim ljepotama, poviješću i kulturom te prepoznatljivom gastronomskom ponudom. Međutim do nje će vam ipak trebati nekoliko sati vožnje, stoga je to idealna lokacija za produženi vikend izlet. Ako se odlučite posjetiti Crnu Goru, svakako istražite sve ljepote koje nudi Kotor. Naime, Kotor je grad pod zaštitom UNESCO-a, poznat po svojoj dobro očuvanoj staroj gradskoj jezgri, koja se nalazi na impresivnom planinskom lancu.

Najbolji način da doživite stari grad je da se izgubite u njegovim uskim kamenim ulicama. Započnite svoju avanturu na Morskim vratima, nedaleko od uvale, koja je bila glavni ulaz od 1555. Ovdje ćete vidjeti većinu glavnih znamenitosti, uključujući Trg oružja, Trg brašna, Pomorski muzej i kvadratno kućište crkve sv. Luke i sv. Nikole

Boka Kotorska, xbrchx_iStock

Čarobni crnogorski pejzaž

Nesumnjivo će vam ovaj pejzaž ostati u posebnom pamćenju, a večernje šetnje poželjet će te zabilježiti i objektivom. Na vašoj se listi treba pronaći i Boka Kotorska – jedna od najljepših prirodnih luka na svijetu, koja se sastoji od nekoliko malih gradova i mjesta od kojih svaki ima svoju jedinstvenu priču i povijest.

Sve ove znamenitosti tek su neki od razloga zašto je Kotor toliko privlačan svjetskim putoholičarima. Međutim, tragate li za nešto drugačijim načinom razgledavanja, imamo prijedlog. Zašto ne biste uživali u spektakularnom pogledu s visina, dok se vozite žičarom?

Kotor_Nikolay Tsuguliev_iStock

Zašto je Kotor Cable Car atrakcija koju morate posjetiti?

Na predivnoj i atraktivnoj lokaciji, u blizini glavnih primorskih putnih pravaca nalazi se jedna posebna atrakcija – vožnja žičarom. Nakon ukrcavanja čeka vas pogled na Boku Kotorsku. Pogled zbog kojeg će ovo biti vaša „vožnja života“.

Polazna stanica za gondole je Dub, koji se nalazi na području Općine Kotor, a ruta duga oko četiri kilometra vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Kapacitet žičare je 1.200 putnika/h s 48 gondola koje primaju do 10 osoba, tako da ne morate da brinite o gužvi prilikom ukrcaja.

11 minuta nezaboravnog iskustva

Kotor cable car vožnja traje 11 minuta, tijekom kojih prelazite trasu dugačku 3.900 metara. Visinska razlika između polazne – Dub i krajnje stanice – Kuk je 1316 metara. Na svom putu proći ćete dijelove od mora do planina uz veličanstveni pogled na Boku Kotorsku.

No ni nakon vožnje ne prestaje oduševljenje. Stižete na stanicu Kuk i na područje jednog od najljepših nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

Nacionalni park Lovćen pravo je srce Crne Gore, njene divlje prirode, kulture i povijesti. Iskoristite priliku da upoznate krajeve po kojima je Crna Gora poznata i doživite planinsku klimu nakon samo 11 minuta vožnje.

Večera  uz spektakularan pogled

Forza Kuk nalazi se u neposrednoj blizini izlazne stanice, zato nakon vožnje žičarom obavezno nastavite do restoranske terase i uvjerite se sami u ljepotu prizora. Na gornjoj stanici nalazi se i Monte 1350 Bar gdje se možete osvježiti, uživati u trenutku i prepričati jedni drugima svoje dojmove.

Za ljubitelje aktivnog odmora, avanturiste, ali i za najmlađe članove obitelji, ovdje se nalaze razni sadržaji prilagođeni različitim afinitetima.

Avantura u visinama

Na Donjoj stanici DUB nalazi se kafić, suvenirnica i dodatni sadržaji. Na Gornjoj stanici KUK, na planini Lovćen, možete se upustiti u fantastične planinarske i biciklističke ture, ručati u restoranu s visokokvalitetnom ponudom i terasom s pogledom na Boku Kotorsku, posjetiti vidikovce i još mnogo toga. A možda najposebniji jest Alpine Coaster ORO. Vrtoglavo, uzbudljivo i drugačije iskustvo vožnje ‘vlakom smrti’.

Ukrcajno-iskrcajna stanica nalazi se u blizini stanice Kuk. Savršeno uklopljen u divlju prirodu Alpine Coasterom krećete u uzbudljivu vožnju rutom koja se dijelom spušta niz litice Lovćena, odakle se pruža pogled na veličanstveni Bokokotorski zaljev. Maksimalna brzina Coastera je 40 km/h te posjeduje sve potrebne sigurnosne certifikate, kako stoji na web-stranici.

Međutim, trenutno je zbog održavanja zatvoren, pa ćete za vožnju ovim ‘vlakom smrti’ morati još malo pričekati.

Dodatne informacije

Ako do Žičare Kotor – Lovćen stižete automobilom, ne brinite o parkingu. Parking se nalazi na Donjoj stanici, a može primiti 300 automobila i 50 autobusa.

Kartu za vožnju možete kupiti na blagajnama na donjoj stanici Dub, kao i na gornjoj stanici Kuk. Sve dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Foto: Instagram (@____nefertitiii_), iStock

Učitati još
Zatvori