U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mjesta svakako vrijedi posjetiti
U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mjesta svakako vrijedi posjetiti

U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mjesta svakako vrijedi posjetiti

Ako ga kojim slučajem niste posjetili, vjerujemo da svi od kada znate za sebe slušate o ljepotama Dubrovnika.  No, manje su razvikana, pa tako i manje posjećena mjesta kao što su primjerice Cavtat i Konavle. U neposrednoj blizini Dubrovnika, otkrivanje ovih mjesta ravno je otkrivanju dragocjenih tajni. Teško je zapravo i reći što ovdje najviše oduševljava posjetitelje; raznolikost mediteranske vegetacije, pitoreskne uvale, svjetlucavo plave nijanse Jadranskog mora, stare crkvice i arhitektura mjestašca, ili pak legendom obavijena prošlost same regije.

Cavtat

Cavtat

Od strane turista još dobrim dijelom sačuvan i sakriven, Cavtat je nekoć bio drevno grčko naselje Epidaurum. Danas je pak ljupko ribarsko mjesto koje nudi brojne obiteljske zanimacije. Ovaj šarmantan gradić najveće je i jedino urbano naselje koje je opstalo od grčkih vremena. Krasi ga preko 7 kilometara kristalno čiste, plitke obale, brojne pješčane plaže i skrivene uvale, a šarm “starog grada” proizlazi iz arhitekture koja datira još iz vremena Dubrovačke Republike. Njegovoj ljepoti teško je odoljeti, a iako malen, ima baš za svakoga ponešto. Ljubazni domaćini, ugodni restorani i barovi, a tu se nalazi i kuća Bukovac, rodna kuća i muzej Vlaha Bukovca, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara. Cavtat će tako, uz sve navedeno zasigurno oduševiti i svakog ljubitelja umjetnosti.

Cavtat
Cavtat

Konavle

Cavtat je dragulj Konavla, regije posebnih prirodnih ljepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog, ili kako bi to Konavljani rekli, Gornje i Donje bande. Očuvana priroda, jedinstvena ruralna arhitektura, brojni spomenici tisućljetne povijesti ovog kraja, Konavle čine jedinstvenim. Sigurno ste čuli i za neke od stoljetnih tradicija Konavla koje su očuvane kroz folklor, jedinstvenu konavosku nošnju i konavoski vez, a osim toga ovaj kraj poseban je po skladu življenja čovjeka i prirode.

Jedno od najvećih konavoskih naselja, Čilipi, mjesto su koje svakako vrijedi otkriti i istražiti. Tradicija folklora i etnografije Konavla ovdje je živa – već više od četrdeset godine, svake nedjelje od Uskrsa do kraja listopada, održavaju se narodni plesovi, a o svemu ćete više naučiti u Muzeju Županijske kuće Konavle.

U Konavlima se također nalazi jedna od najljepših pješčanih plaža. Plaža Pasjača ima sve što je potrebno za savršen odmor u potpunom miru i prirodi; kristalno čisto more, sunce, i špilju koja nudi zaklon od sunca u popodnevnim satima. Ovdje nema kafića i restorana, gužvi i buke, a zbog toga i nije tako jednostavno pronaći plažu. No, obećajemo, bit će vrijedno svake sekunde truda!

U 15. stoljeću na ovom je području podignuta impresivna Sokol Kula. Utvrda smještena iznad konavoskog sela Dunave bila je najveća utvrda na tom području, a služila je za čuvanje granica Dubrovačke Republike. Sokol Kulu se može posjetiti, a jednom kada se popnete do vrha, pogled puca na cijeli, impresivan konavoski kraj koji oduzima dah.

Gdje odsjesti?

Cavtat ima odlične opcije smješta, a kako bi cijeli odmor ostao u najljepšem mogućem sjećanju, cijelo iskustvo boravka mora biti jednako lijepo i ugodno. Hotel Croatia Cavtat već se pokazao kao omiljeno odredište posjetitelja, a ovog ljeta Cavtat dobiva i sasvim novi boutique hotel Supetar.

Hotel Croatia Cavtat udaljen je samo pet minuta vožnje automobilom od dubrovačke zračne luke, 20-ak minuta lagane vožnje automobilom ili redovitim gradskim prijevozom od centra Dubrovnika, s kojim je povezana i čestim brodskim linijama iz cavtatske luke. U samom hotelu odmarajte se uz pogled prema mirnoj cavtatskoj uvali, otvorenom moru ili mediteranskoj borovoj šumi. Svakako isprobajte koja od dvije prirodne plaže vam više odgovara ili odaberite između unutarnjeg i vanjskog bazena.

Hotel Supetar Cavtat otvara se u ljeto 2022 kao boutique heritage hotel u kojem je postignut spoj povijesnog šarma i bogate kulturne baštine te modernog luksuza, krojen i za najzahtjevniju klijentelu.

U gradiću izgrađenom na ostacima antičkog grada Epidauruma, s pogledom na otvoreno plavetnilo Jadranskog mora, a nedaleko od dubrovačkih atrakcija, hotel Supetar ima nedvojbeno najzavidniji položaj u Cavtatu. Hotel Supetar smjestio se u srcu cavtatske rive na njenoj šarmantnoj šetnici, pružajući najbolje od oba svijeta – opušteni ritam života u slikovitom naselju uz obalu, ali dovoljno daleko od gradske buke i vreve. Smješten u originalnoj trokatnoj privatnoj vili iz 1920-ih, na ostacima antičkog grada, nakon potpune obnove Hotel Supetar blista kao jedan od najposebnijih boutique hotela u Cavtatu.

 

Hotel Supetar, Cavtat
Hotel Supetar, Cavtat
Hotel Supetar Cavtat

Foto: PR

Učitati još
Zatvori