Evo zašto je Dubrovnik zimi super ideja

Evo zašto je Dubrovnik zimi super ideja

Jug Hrvatske idealna je destinacija za posjet čak i izvan sezone. Dubrovnik, ne samo najpopularnija turistička odrednica u Hrvatskoj, već i jedna od svjetskih top destinacija, nije predodređena samo za tople mjesece, a u zimske čari i još neotkrivena bogatstva juga Hrvatske uvjerili smo se iz prve ruke. Proveli smo nekoliko nezaboravnih, sunčanih dana u Dubrovniku početkom veljače, a u nastavku vam otkrivamo razloge zbog kojih nam je Dubrovnik izvan sezone bio još posebniji, ljepši, dojmljiviji i draži nego ikad prije.

Dubrovnik je veličanstveni grad na samom jugu Hrvatske koji svake godine u ljetnim mjesecima prepuni sve svoje kapacitete, dok ostatak godine, nepravedno, ne privlači toliko posjetitelja. Upravo suprotno tome, uvjerile smo se da je idealno vrijeme za posjet gradu upravo zimsko razdoblje, dok milijuni posjetitelja još nisu nahrlili i preplavili sve dubrovačke ulice, restorane i plaže, dok cijene još nisu skočile a vremenski uvjeti su savršeni. Izdvajamo nekoliko razloga zbog kojih bi se svi koji još nisu, upravo u ovom periodu trebali odlučiti na putovanje južnom Hrvatskom.

Festa svetog Vlaha

Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO-va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj. Proslave njegova blagdana odvija se tradicionalno 3. veljače, a neprekidno traje od 972. godine sve do danas, pa je ove godine tako, u jednako svečanom tonu, obilježena 1050. proslava feste. Blagdan se temelji na legendi o pojavljivanju svetog Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana, a u festu se uključuju stanovnici grada, okolnih mjesta iz cijele županije, ali i drugih krajeva Hrvatske i obližnjih zemalja.

Doživjeti Festu sv. Vlaha u Dubrovniku je neopisivo iskustvo, koje barem jednom u životu morate doživjeti. Najdugovječnija svetkovina započinje dan prije feste, 2. veljače, na blagdan Kandelore, puštanjem bijelih golubica. Večer prije cijeli se grad priprema i uređuje za najveći gradski događaj u godini. Malo iza 7h ujutro Stradunom prolazi prva povorka, grad se budi a građani se već počinju uređivati i oblačiti u tradicionalne nošnje, koje će uskoro s ponosom u povorci prošetati gradom.

U 10 sati je svečana misa, a oko 11 sati događa se najveća povorka po Stradunu, u kojoj sudjeluje na tisuće ljudi u nošnjama. Mnoštvo gleda događaj iz publike, neki s prozora okolnih kuća, a neki prijenos gledaju na tv-u. Svi kafići u gradu su zauzeti, a nema osobe u koja nije obučena vrlo svečano i iz koje ne pršte sreća i ponos. Svako ima svoju ulogu i zadatak koji s ponosom izvršavaju; tu su festanjuli koji predvode cijelu povorku, trombunjeri zaduženi za tradicionalnu pucnjavu u luci iz povijesnog oružja, barjaktari, žene i djevojke u tradicionalnim nošnjama, a čak su i najmanja djeca obučena u tradicionalna odjelca i haljinice, crvene kape i cipelice. Posebno svečan događaj je i blagoslov i povijanje barjaka ispred crkve sv. Vlaha, te blagoslov grla koji se odvija u crkvi.

Bota Palace

Povijesno zdanje koje datira iz 1667. godine danas je Bota Palace, obnovljena dvokatnica s tavanskim prostorom na samom Stradunu. Na adresi Široka ulica 2, Bota Palace se nalazi u nekadašnjoj palači Caboga. U prizemlju palače smještena je recepcija, a originalnim kamenim stubištem penje se na katove. Na prvom i drugom katu smjestile su se po dvije luksuzno opremljene prostrane sobe za goste s velikim prozorima i predivnim wellness kupaonicama. U potkrovlju se nalazi prostran apartman boemskog štiha s malim belvederima kroz koje pogled puca na dubrovačke krovove. Već je sam ulazak u Bota Palace pravi doživljaj, domaćini dočekuju s malom edukativnom turom po palači, lokalnim slasticama – stonskom tortom i kroštulama te domaćim likerima.

Uspješna poduzetnička obitelj Šare, osim Bota Palace-a vodi i niz izvrsnih restorana diljem Hrvatske. Bota Šare restorani u Stonu, Splitu, Dubrovniku, na Šipanu i u Zagrebu imaju svoju vjernu publiku, a kreativnim, inovativnim pristupom i uvijek vrhunskim svježim namirnicama pozicionirali su se na najvišu ljestvicu gastronomskih adresa u zemlji. Dubrovački Bota Šare restoran u starom gradu poslužuje najbolji sushi u Dubrovniku.

Dubrovačke Gradske zidine

Gradske zidine su najvažniji simbol Dubrovnika a ujedno i najznačajnija kulturno povijesna baština grada. Čini ih sklop utvrda koje okružuju stari dio grada, zidine su građene od 13. do 17. stoljeća, duge su 1940 metara, visoke do 25 metara, a sa sve četiri strane svijeta zaštićene su kulama. Glavna turistička atrakcija grada uvrštena je na brojne liste najvažnijih spomenika svijeta koje treba posjetiti, a gosti iz svih dijelova svijeta za vrijeme ljetnih dana hrle na ovu atrakciju, stvarajući gužve i hvatajući svaku priliku za najljepšu fotografiju.

Za vrijeme zime i ranog proljeća, prije početka turističke sezone, zidine su samo vaše; posjetitelja gotovo da i nema, a prizori su nevjerojatni. Pogledi pucaju na otvoreno more, otok Lokrum, stoljetne dubrovačke krovove od terakote, gradsku luku, povijesne kule, Srđ, te na ponekog prolaznika jednom od ulica Starog grada.

Prekrasno sunčano vrijeme u Dubrovniku će vas čekati tijekom cijele godine, no možete uživati bez nesnosnih vrućina i gužvi. Cijene posjeta zidinama izvan sezone su također niže, a ako ih odlučite posjetiti na dan svetog Vlaha, ulaz se ne naplaćuje.

Gastronomija

Kao najvažnija turistička destinacija u Hrvatskoj, te jedna od najvažnijih na svijetu, Dubrovnik ugostiteljstvo drži na vrlo visokom nivou. Grad obiluje restoranima, kafićima i barovima, a svak može pronaći nešto za sebe. Od Michelinovom zvjezdicom nagrađenog Restorana 360, tu su i brojni restorani s Michelinovom preporukom, ali i domaće konobe, simpatični restorani s izvrsnom ponudom tradicionalnih dubrovačkih jela i lokalnih namirnica.

U izvrsnom oyster i sushi baru Bota Šare jede se najbolja svježa riba; carpaccio od gofa, tartar od tune, svježe kamenice i sushi s originalnim twistom na dalmatinski način, ne možemo se odlučiti što je bolje. Uz sve to sami love jadransku tunu, toče osvježavajuća domaća vina, a o lokaciji u srcu Starog grada ne moramo ni govoriti. Ističe se i simpatičan restoran Lucin kantun u kojemu možete probati specijalitete poput šporkih makarula, koji se jedu na dan fešte sv. Vlaha. Cijene su generalno znatno niže nego u jeku sezone, pa kavu na popularnom Stradunu tako možete popiti po cijeni od 8 kuna.

Foto: Journal, Fabijan Drnas, Danijel Pavlinović, Instagram

Učitati još
Zatvori