Lov na tartufe u Istri naša je ideja savršenog vikend izleta

Posljednjih nekoliko dana neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine odaju dojam kao da je proljeće, a ne da ulazimo u posljednje dane listopada. Dobra je to vijest za sve one koji svaki slobodan trenutak žele iskoristiti za odlazak na izlet i boravak u prirodi. Ukoliko razmišljate ovog vikenda pobjeći nekamo izvan grada, Istra je uvijek dobra ideja. Osim što je prekrasna u svako doba godine, jesen je idealno vrijeme za istraživanje njene unutrašnjosti u kojoj se kriju neki od najljepših hrvatskih gradića. Jedan od njih je Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola Istre.

Njegovo kulturno nasljeđe, prirodne znamenitosti i uživanje u autohtonim delicijama i vinu samo su neki od razloga zašto je Motovun savršen izbor za kratki city break. Šetnja njegovim šarmantnim ulicama je kao šetnja kroz vrijeme, a pogled na dolinu rijeke Mirne i Motovunsku šumu u kojem ćete uživati s gradskih zidina nijedna kamera ne može dovoljno dobro dočarati. Istra je poznata i po tartufima, a Motovunska šuma kao njihovo najpoznatije nalazište u Hrvatskoj gdje se ovog vikenda možete okušati u lovu na njih!

Lov na tartufe u Motovunskoj šumi

Tartufi su vrlo rijetka vrsta jestivih gljiva koje rastu po zemljom, a zahvaljuljući svom intenzivnom mirisu hrani daju poseban okus. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak, poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g koji je registriran u Guinnesovoj knjizi rekorda kao najveći do tada pronađeni bijeli tartuf.

Svake se jeseni u naselju Livade održavaju Dani Zigante tartufa, manifestacija koja je tijekom godina postala zaštitni znak središnje Istre u jesensko doba. Ove su godine u skladu s postojećim okolnostima orijentirani prema Restoranu Zigante u kojemu možete kušati posebno pripremljen menu temeljen na svježem bijelom i crnom tartufu.

U subotu i nedjelju (24. i 25. listopada) imate priliku sudjelovati u Lovu na tartufe u Motovunskoj šumi. Saznajte kako se love tartufi, upoznajte Motovunsku šumu i doživite sasvim posebnu avanturu lova na tartufe uz iskusnog tartufara i neizostavne pse tartufare. Nakon lova na tartufe, uputite se u Zigante specijaliziranu trgovinu na besplatnu degustaciju proizvoda od tartufa. U trgovini su vam dostupni svježi bijeli i crni tartuf, kao i široka paleta ostalih Zigante proizvoda koje možete kupiti.

Cijena lova na tartufe iznosi 50 kn po osobi, a prijaviti se možete ovdje. Dani Zigante tartufa traju do 15. studenog.

Foto: Profimedia, Instagram


0