5 razloga zašto ove jeseni želimo posjetiti Motovun

5 razloga zašto ove jeseni
želimo posjetiti Motovun

O Istri smo pisali već nebrojeno puta, a razlog zašto ju toliko volimo leži u činjenici što je čarobna u svako doba godine. I dok ćemo ljetne mjesece najviše iskoristiti za uživanje na istarskoj obali, proljeće i jesen idealni su za istraživanje njene unutrašnjosti. Jedno od najdražih nam mjesta gdje se uvijek rado vraćamo je Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola Istre.

Smješten u sjevernom dijelu poluotoka, iznad doline rijeke Mirne i okružen Motovunskom šumom, Motovun je odavno atraktivna i popularna turistička destinacija. Ljeti postaje centar filmskog svijeta zahvaljujući Motovun Film Festivalu koji se ovdje održava od 1999. (ove je godine održan u nešto drugačijem obliku). No, osim MFF-a, Motovun je domaćin i mnogim drugim manifestacijama i događanjima koji su dodatni motiv za posjetiti ga. Njegovo kulturno nasljeđe, prirodne znamenitosti i uživanje u autohtonim delicijama i vinu samo su neki od razloga zašto je odlazak u Motovun u bilo koje doba godine super ideja. 5 dobrih razloga zašto ga posjetiti ove jeseni, donosimo u nastavku.

Prošećite motovunskim ulicama

Šetnja po šarmantnim motovunskim kamenim ulicama je kao šetnja kroz vrijeme. Naime, Motovun je grad prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina u kojima se našao. Gradske zidine kojima je opasan prepoznatljivo su obilježje grada, jednako kao i zvonik koji dominira cijelim krajolikom. S donjeg trga u citadelu, najstariji dio grada, vode glavna gradska vrata, a kroz nadsvođeni prolaz stiže se na ‘gornji trg’. Kula poznata i kao ‘Nova vrata’ povezana je s komunalnom palačom, a kroz nju i sa zidinama. Motovun je atraktivan upravo zbog tog srednjevjekovnog ambijenta kojim odiše na svakom koraku, ali i zbog šarenih vrata i fasada njegovih kuća.

Uživajte u prekrasnom pogledu

Baš kao što pogled prema Motovunu očarava dok mu se približavate, jednom kad dođete gore i osvrnete se na sav taj krajolik koji vas okružuje, uistinu ćete ostati bez daha. S gradskih zidina možete uživati u prekrasnom pogledu koji nijedna fotografija ne može dovoljno dočarati. Idiličan pogled se prostire kroz vinograde, dolinu rijeke Mirne i šumu Sv. Marka, a seže od Učke pa sve do mora pokraj Novigrada.

Istražite Parenzanu 

Parenzana je nekada bila željeznička pruga koja je spajala Trst i Poreč. Trasa duga 123 km prolazila je podno Motovuna i prelazila preko 11 mostova, 6 vijadukta i kroz 9 tunela. Otvorena je 1902., a uvođenjem autobusnog prijevoza koji je bio jeftiniji od vlaka, zatvorena je 1935. Pruga je razmontirana, a dio njene trase preuređen je u biciklističke i pješačke staze.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

A post shared by Parenzana Istria (@parenzana.istria) on

Otiđite u lov na tartufe

Istra je poznata po tartufima, a Motovunska šuma kao najveće jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa gdje se možete okušati u lovu na tartufe. U pratnji licenciranog vodiča i pasa tragača imate priliku doznati sve o tartufima i u šumi pronaći svoj primjerak. Osim toga, svake jeseni u obližnjim Livadama održavaju se Dani Zigante tartufa, koji su ove godine u skladu s postojećim okolnostima orijentirani prema Restoranu Zigante u kojemu možete kušati posebno pripremljen menu temeljen na svježem bijelom i crnom tartufu. U specijaliziranoj Zigante trgovini dostupni su vam svježi bijeli i crni tartuf te ostali proizvodi, a možete se i sami okušati u pripremi delicija na bazi tartufa. Dani Zigante tartufa počeli su 19.09. i traju do 14.11.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

A post shared by The Nomad Life / Kroatie (@thenomad.life) on

Posjetite motovunske vinarije

Osim po tartufima, maslinovom ulju i ostalim delicijama i specijalitetima, Istra je poznata po vinu, a bogata ponuda motovunskih konoba, restorana i vinarija neće vas nimalo razočarati. Roxanich, Fakin i Tomaz samo su neka od poznatih imena u čijim vinarijama možete degustirati različite sorte vina.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori