London: Matea Naranča otkrila nam je cool mjesta koja nisu puna turista

London: Matea Naranča otkrila nam je cool
mjesta koja nisu puna turista

Matea Naranča prethodno je s nama dijelila svoja iskustva i doživljaje s putovanja u Pariz i na Arktik, a ovog je puta posjetila London. Donosi nam nekoliko zanimljivih mjesta koja su ju očarala, a nisu tako tipična turistička odredišta. Iako možda nisu prvi izbor većine turista, mi bismo apsolutno voljele uživati na mjestima koja nam je Matea danas otkrila.

Izložba američkog umjetnika KAWS

Galerija Serpentine započela je 2022. s multidimenzionalnim globalnim projektom s međunarodno priznatim umjetnikom KAWS. Posebnost izložbe je aplikacija koju je Serpentine razvio u suradnji s Acute Art. Ova aplikacija je spoj virtualnog i fizičkog svijeta jer sve slike i skulpture na izložbi su postavljene i na aplikaciju. To omogućuje gledateljima iz cijelog svijeta da pogledaju izložbu iz svog doma. Međutim, ovo je prva samostalna izložba KAWS u Londonu, te ako se nađete u blizini do kraja mjeseca zašto je propustiti?

Sketch London

Sketch je restoran smješten u djelu Mayfair, sastoji se od pet dijelova koji su potpuno različiti i svaki dio je priča za sebe. Ako želite popiti poslijepodnevni čaj uz kolače onda ćete uživati u dijelu The Gallery kojom dominiraju roza fotelje i zidovi puni grafika s natpisima kao da ste ušli u Barbie dnevni boravak. Preferirate li ručak možete birati između dijela the Parlour ili The Lecture Room & Library koji ima tri Michelin zvjezdice. Možda najbolji dio ovog cool koncepta je wc u kojem je plafon podijeljen u šarene kvadratiće koji podsjećaju na disko, a sanitarni čvorovi su „skriveni“ u velikim jajima. Ispod toga se nalazi futuristički bar the Eastbar & Pods gdje možete uživati u koktelima i glazbi koju pušta DJ.

Daunt Books

Ako želite jednom u životu posjetiti posebnu knjižaru onda svakako razmislite o posjetu jednoj od Daunt Book u Londonu. Danas je to lanac knjižara koji je 1902. osnovao James Daunt. Njihova knjižara na Maryleboneu, otvorena 1912., smatra se prvom knjižarom na svijetu koja je izrađena po narudžbi. U Daunt book možete pronaći knjige raznih tematika, međutim najpoznatiji su po knjigama o putovanjima u vlastitom izdanju.

180 The Strand

Trenutno se u 180 The Strand, koji je srce londonske kreativne scene, odvija izložba LUX: New Wave of Contemporary Art. Lux je izložba o svjetlu i percepciji, istraživanje onoga što se događa kada svjetlost postane primarna tema koju istražuju kreativci na čelu nove granice umjetnosti. Digitalni alati kao što su 3D projekcijsko mapiranje, neuronske mreže, VFX software i sl. što je još u bliskoj prošlosti bilo nezamislivo povezati s umjetnošću, danas te digitalne tehnologije otvaraju potpuno novi svijet kreativnosti za mlade umjetnike. Izložba LUX: New Wave of Contemporary Art okuplja dvanaest međunarodnih umjetnika koji su majstori ovih novih digitalnih alata.

Conservatory Archives London

Bilo da ste strastveni kolekcionar biljaka ili jednostavno volite biljke svakako posjetite Conservatory Archives u Londonu. Ovo je pravi zeleni raj u kojem ćete pronaći rijetke i divne primjerke tropskih biljaka, karakteristične kaktuse i spiralno izobličene sukulente. Osim što možete pogledati razne biljke ovdje se možete i posavjetovati o njima, razgledati veliki izbor lonaca od terakote, ali i popiti kavu. Ovaj jedinstveni prostor pun biljka i svijetla koje ulazi kroz velike staklene stijenke pruža mali bijeg od užurbanosti, skriveno utočište zelenila i čuda u kojem ćete se htjeti izgubiti.

P.S. London ima odlično organiziranu javnu biciklističku mrežu. Zamijenite metro biciklom i doživite grad u pokretu.

Tekst i fotografija: Matea Naranča

Učitati još
Zatvori