Lokacije iz serije The White Lotus koje želimo posjetiti u 2023. godini
Lokacije iz serije The White Lotus koje želimo posjetiti u 2023. godini

Lokacije iz serije The White Lotus koje
želimo posjetiti u 2023. godini

Druga sezona serije The White Lotus snimana je na Siciliji, i osim poznatog ljetovališta Taormina, otkrivamo lokacije na kojima su nastali ikonični kadrovi. U vrijeme kasne jeseni i zime kada se emitira na HBO Max iz tjedna u tjedan, vizualno zadovoljstvo osim fenomenalnih scena, upotpunjavaju prostori nezaboravnih povijesnih spomenika, gradskih atrakcija, palača i vila po kojima je poznata Italija. Naravno ne smijemo zaboraviti ni hranu od jutra do mraka i najkvalitetnija vina s rubova Etne ili aperol spritz koji ne izlazi iz mode. Ususret posljednjoj epizodi u kojoj ćemo saznati tko je ubojica – putujemo na jug Italije i otkrivamo mjesta koja će postati neizostavni dio naše liste želja za proljeće i ljeto 2023. godine.

Hotel – palača San Domenico

San Domenico palača je srednjovjekovna palača sada pripada internacionalnom lancu luksuznih hotela Four Seasons, a lociran u malom, ali izuzetno turistički atraktivnom mjestu Taormina, na Siciliji. Kao i u prvoj sezoni, kada je mjesto radnje bio turistički raj otok Maui na Havajima, kreatori serije ostaju vjerni partnerima iz Four Seasons. Odlična ideja marketinga svakog hotela jeste snimanje serija – jer se kao što vidimo pomalo zaboravljene ranije turističke top destinacije vraćaju kao, ni manje ni više – glavni lik u seriji. Prelijepa terasa, kao i vrtovi u kojima se možemo zamisliti, ali i dekadentne likove iz serije, pored 111 soba i apartmana, brojnih bazena i restorana – glavni su adut ovog klasičnog luksuza.

“The White Lotus se izdvaja po izuzetno pažljivom izboru lokacija za snimanje od kojih su neke hommage svjetskoj kinematografiji, arhitekturi i umjetnosti.”

Palača Conte Federico

U posjetu palači grofa Frederika ili kako to na talijanskom bolje zvuči Palazzo Conte Federico ide se u drugoj epizodi drugog serijala. Zanimljivo je da u palači i danas žive grof Alesandro Federiko i njegova obitelj koja vuče podrijtelo od Federika d’Antiokije, jednog od sinova velikog cara Frederika. Upečatljivo u ovoj vili jesu i skulpture Testa di Moro, odnosno Mavarska glava koja simbolizira prijetnju osvetom – u legendi koju čujemo u prvoj epizodi serije.

Grčki amfiteatar – Taormina

Lokalni nezaobilazni filmski, ali i instagramski eksterijer je i Grčki amfiteatar u Taormini, gdje obitelj Amerikanaca talijanskog podrijetla ide u drugoj epizodi zajedno s Albijevom novom prijateljicom Portiom. Sama građevina seže iz III stoljeća prije nove ere, ali je rekonstruirana u doba Rima u II stoljeću nove ere, i sastoji se od tri glavna dijela – amfiteatra, pozornice i podzemnog dijela. Promjer od čak 109 metara čini ovaj amfiteatar drugim po veličini u Italiji (poslije amfiteatra u Sirakuzi).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Larissa (@travelarissss)

 

Etna – planina i vulkan

O Etni se neprekidno priča i u seriji The White Lotus, što zaista nije čudo. Rijetko gdje je moguće danas u Europi biti na moru i u isto vrijeme skijati po snježnim vrhovima, ili iz grada imati pogled na vulkan koji se budi. Metafora još živog i eruptivnog vulkana je prisutna i kao filmski i kao šaljivi motiv uz muškarce koji tumaraju u nadi da će se zaljubiti ili nešto više. Etnu vidimo i iz amfiteatra, ali i iz hotela, mistična muzika stvara dodatnu napetost i očekivanje eksplozija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EtnaLive® (@etnalive)

 

Noto – Gradski bijeg

Mali sicilijanski grad Noto, mjesto je na koje Daphne vodi Harper u trećoj epizodi kada želi da pobjegnu od muževa i osjete duh Italije uživajući u sladoledu, shoppingu i šetnji. Noto, preciznije ulica ispred stepeništa katedrale u ovom pitoresknom gradiću mjesto je kultna scene iz filma Michelangela Antonionija – Avantura s Monicom Vitti u glavnoj ulozi.

Freske u dnevnoj sobi – Villa Tasca

U nastavku svog bijega iz hotela u trećoj i četvrtoj epizodi – Daphne i Harper uživaju same u vili koju smo priznajemo vrlo dobro zapamtile – to je Villa Tasca u Palermu na imanju od oko 8 hektara ispunjenom vrtovima i drvoredima, izvorima i fontanama, čitavom lagunom s labudovima. Vrt u svom sastavu ima i umjetnu planinu i vulkansku špilju. Otto von Bismarck i Jacqueline Kennedy se posebno izdvajaju iz niza aristokratskih gostiju posjetitelja ove vile iz sredine XV. stoljeća, koju je sagradio Louiso di Balogna, Barun Montefalco, ali je svoj današnji oblik dobila u XVII. stoljeću, dok je eksterijer dorađivan sa svakim novim vlasnikom, a posebno nas oduševljavaju freske u salonu Piano Nobile. Priča se da je čak Wagner proveo neko vrijeme u ovom rajskom ambijentu i komponirao 3. stavak Parsifala, a Verdi, Paganini, Rubinstein, su samo neki od umjetnika koji su posjetili vilu.

Sciaranuova Planeta

Kada prolaze kroz burno pomirenje – dva mlada bračna para Spiller i Sullivan posjećuju vinarije u blizini. Izbor direktora fotografije bila je vinarija Feudo di Mezzo i vinograd Sciaranuova koji se nalazi na samoj Etni i to na 850 metara nadmorske visine. Ovaj krajolik osim predivne fotografije pruža i kompleksno okruženje za nastanak izuzetnih vina od kojih se čak šest može pohvaliti da nastaju na vulkanskom tlu Etne.

 

Cefalù – mali ribarski grad

Prve scene u drugoj sezoni serije The White Lotus snimane su na predivnoj pješčanoj plaži u Cefalù na Siciliji. Nekadašnje ribarsko selo, a sada predivni mali grad nalazi se 70 km sjevero-istočno od Palerma. U gradu kao da je vrijeme stalo, pažnju plijeni katedrala Duomo. U blizini ovog pitoresknog gradića nalaze se i nacionalni park Madonie i brdo La Rocca.

Villa Elena

Pored gradića Noto, nalazi se i Villa Elena iz 17. stoljeća, preuređeni manastir, danas u vlasništvu dizajnera interijera Jacquesa Garcie. Članak o vili Elena objavljen je u časopisu AD još 2019, što je sigurno inspiriralo producente. U seriji, to je mjesto u kojem markantni Britanac Quentin priprema zabave koje Tanya, ali i Portia ne žele propustiti. Paralelno s hotelom, dio radnje se odvija u vili Elena. Povijest vile Elena seže daleko u prošlost – adaptirani manastir je izgrađen na normanskoj vili iz XII. stoljeća, koja se nalazila na mjestu Mavarske palače iz X. st., izgrađene nakon petostoljetne Rimske kuće, opet na mjestu antičke grčke vile iz III. st. prije nove ere. Sadašnji vlasnik se zaista potrudio da se svi ovi utjecaji vide kroz antikvitete, svilene zidne obloge, svijećnjake, skulpture i viseće kristalne lustere. Definitivno, najomiljenije mjesto u drugoj sezoni iako je izbor najintrigantnije lokacije zaista težak.

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori